Karmel Iz života Karmelskog Reda Sombor: poruka poglavarice Svjetovnog karmelskog reda prigodom dana sv. Silvestera i prvog dana Nove godine
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Sombor: poruka poglavarice Svjetovnog karmelskog reda prigodom dana sv. Silvestera i prvog dana Nove godine

Bog je iz preobilja svoje dobrote i svoga bitka stvorio svijet, a u njemu čovjeka kao svoga partnera. I svijetu i čovjeku odredio je granicu koja je samo njemu znana. Sve osim sebe Bog je ograničio kategorijom vremena. A da je sve na ovome svijetu prolazno svjedoči nam najbolje dolazak Nove godine. Svake godine se radujemo nečemu što nas dovodi sve bliže našem kraju.

Iako čovjek slavi  Novu godinu i veseli joj se, pa za njen doček priređuje neviđena slavlja, a ne doživljava je kroz vjerničku dimenziju skorog susreta sa Gospodinom.

Zbog toga se ugledajmo na Mariju Bogorodicu koja i sama pjeva u pjesmi koja odzvanja kroz cijeli njen život: „Veliča duša moja Gospodina, i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me svi naraštaji zvati blaženom“. Marija nas poziva da svaki novi dan Nove godine činimo isto; stavljamo svoje povjerenje u Božje ruke, ne predajući se materijalnim i prolaznim stvarima, nego Božjoj ljubavi. Istinska kći izabranoga naroda pamtila je i veličala Svevišnjega. Današnji početak Nove godine, novoga vremena s Bogom, u sebi nosi poziv da se u ovoj godini ugledamo u Mariju; da poput Nje u svojim srcima prebiremo sve ono što nam Bog daruje po svome Sinu.

Zadnji dan stare godine lijepo je provesti u molitvi! Otići na posljednju Misu u toj godini i Bogu zahvaliti, jer sve dobro u njoj možda i nismo zaslužili!

Hvala Ti za tolika druga dobročinstva: za zdravlje, sreću, slogu u porodici  za uspjeh u pothvatima i blagoslov u vremenitim stvarima. Ti si me Gospodine ove godine tako divno vodio.

Budi i slijedeće godine moja snaga, da ti vjernije služim i što savršenije ispunim Tvoju svetu volju, pa došlo što mu drago. Ti si uza me, pa čega da se bojim? U tebe se Gospodine uzdam, neću se postidjeti dovijeka! Amen

DRAGA  BRAĆO I SESTRE  U  KRISTU 

SVIMA  SREĆNA I BLAGOSLOVLJENA  NOVA GODINA

                                                                                 s. Marijana  od kraljice Karmela OCDS Sombor

Foto: smmcorona.net

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.