Vjera Papa govori Papa se susreo s moskovskim patrijarhom Kirilom
Papa govori Vjera

Papa se susreo s moskovskim patrijarhom Kirilom

Jedinstvo se izgrađuje hodeći zajedno – sinoćnje su riječi pape Franje u zrakoplovnoj luci José Marti u Havani, na povijesnom susretu s patrijarhom Moskve i cijele Rusije, Kirilom. Neposredno po slijetanju Papina zrakoplova u Havanu, Poglavara Katoličke crkve dočekao je predsjednik Kube, Raul Castro, nakon čega se papa Franjo susreo i s ruskim Patrijarhom, razmijenivši s njime srdačan zagrljaj.

Braća smo i jasno je da je ovo Božja volja – rekao je Sveti Otac Ruskom patrijarhu, na samom početku susreta, dok je Moskovski patrijarh Papi rekao: Iako naše poteškoće nisu još izglađene, postoji mogućnost da se susretnemo i to je lijepo! Nakon dvosatnog razgovora dvojice poglavara iza zatvorenih vrata i međusobne razmjene darova, potpisana je i zajednička deklaracija, poslije čega su poglavari dviju kršćanskih Crkvi, dali i kratke izjave. Nedugo nakon potpisivanja deklaracije, Rimski biskup i moskovski Patrijarh su se međusobno pozdravili, nakon čega je Papa nastavio svoje apostolsko putovanje u Meksiko.

Sinoćnji susret i potpisivanje zajedničke deklaracije, prvi je izravni dijalog poglavarâ Katoličke i Ruske pravoslavne crkve nakon raskola iz 1054. godine. Papa je nekoliko sati prije svog susreta s Ruskim patrijarhom, na svom Twitter računu jučerašnji susret nazvao ‘darom od Boga’. Obje su strane izrazili želju i nadu u skore plodove susreta, koji već mnogi smatraju povijesnim.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.