Vjera Papa govori Papa se susreo s moskovskim patrijarhom Kirilom
Papa govori Vjera

Papa se susreo s moskovskim patrijarhom Kirilom

Jedinstvo se izgrađuje hodeći zajedno – sinoćnje su riječi pape Franje u zrakoplovnoj luci José Marti u Havani, na povijesnom susretu s patrijarhom Moskve i cijele Rusije, Kirilom. Neposredno po slijetanju Papina zrakoplova u Havanu, Poglavara Katoličke crkve dočekao je predsjednik Kube, Raul Castro, nakon čega se papa Franjo susreo i s ruskim Patrijarhom, razmijenivši s njime srdačan zagrljaj.

Braća smo i jasno je da je ovo Božja volja – rekao je Sveti Otac Ruskom patrijarhu, na samom početku susreta, dok je Moskovski patrijarh Papi rekao: Iako naše poteškoće nisu još izglađene, postoji mogućnost da se susretnemo i to je lijepo! Nakon dvosatnog razgovora dvojice poglavara iza zatvorenih vrata i međusobne razmjene darova, potpisana je i zajednička deklaracija, poslije čega su poglavari dviju kršćanskih Crkvi, dali i kratke izjave. Nedugo nakon potpisivanja deklaracije, Rimski biskup i moskovski Patrijarh su se međusobno pozdravili, nakon čega je Papa nastavio svoje apostolsko putovanje u Meksiko.

Sinoćnji susret i potpisivanje zajedničke deklaracije, prvi je izravni dijalog poglavarâ Katoličke i Ruske pravoslavne crkve nakon raskola iz 1054. godine. Papa je nekoliko sati prije svog susreta s Ruskim patrijarhom, na svom Twitter računu jučerašnji susret nazvao ‘darom od Boga’. Obje su strane izrazili želju i nadu u skore plodove susreta, koji već mnogi smatraju povijesnim.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.