Vjera Papa govori Papin govor pred meksičkim vlastima
Papa govori Vjera

Papin govor pred meksičkim vlastima

Danas sam došao kao misionar milosrđa i mira, ali i kao sin koji želi odati počast svojoj majci Blaženoj Djevici od Guadalupe, na mjesto pod njezinom budnom skrbi – objasnio je Sveti Otac na početku svoga obraćanja Meksičkom predsjedniku, članovima Vlade i drugim državnim vlastima.

Kao dobar sin, hodeći tragovima stopa Majke, papa Franjo je izrazio želju po Predsjedniku, pozdraviti i zagrliti sve ljude Meksika, zahvalivši se za srdačnu dobrodošlicu. Govoreći o bogatstvu Meksika, kao zemlje, Papa je istaknuo mladež, koja čini više od polovice stanovništva, što pruža nadu i perspektivu u budućnosti. Primijetio je nadalje da budućnost Meksika stoji u sadašnjosti muškaraca i žena, spremnih iskreno se zauzimati za opće dobro, što u današnje vrijeme i nije čest slučaj.

Upozorio je zatim kako nas iskustvo uči da traženje povlastica za neke, na štetu dobrobiti sviju, prije ili kasnije u društvu postaje plodnim tlom za korupciju, trgovinu drogom, dovodi do isključivanja onih koji su različiti; do nasilja, ali i do trgovine ljudima, otmica i ubijanja, čime se nanosi patnja i usporava razvoj zemlje. Potrebno je – smatra Papa – doći do sporazuma među političkim strankama, socijalnim i financijskim udrugama, kao i svim ljudima, da se založe za zajedničko dobro i promicanje dostojanstva svake ljudske osobe.

Drevna kultura i ljudski potencijali trebaju biti poticaj za traženje novih oblika dijaloga, pregovaranja te izgradnje mostova što vodi prema predanoj solidarnosti. To je opredjeljenje za koje treba doprinositi svatko za sebe, kako bi se izgradio «politički život na uistinu ljudskoj osnovi» (Gaudium et spes, 73) te društvo u kojem se nitko ne bi osjećao žrtvom kulture otpada, počevši od onih koji se nazivaju kršćanima.

Sveti Otac je ukazao na to da čelnici društvenoga, kulturnog i političkog života, imaju dužnost ponuditi svim građanima priliku da pridonesu izgradnji svoje budućnosti, kako u unutar svojih obitelji, tako i na svim područjima ljudske društvene interakcije. Time će građanima pomoći  da imaju stvarni pristup neophodnim materijalnim i duhovnim dobrima, Kao što su: primjeren stan, dostojanstven posao, prehrana, učinkovito pravosuđe i osiguranje te zdrav i miran okoliš.

To nije samo pitanje, koje zakone ažurirati i poboljšati, nego i potreba za žurnim formiranjem osobne odgovornosti svakog pojedinca, uz puno poštovanje drugih jer su muškarci i žene zajednički su odgovorni za promicanje napretka nacije. To je zadatak koji uključuje sve Meksikance, u različitim sferama, javnim ili privatnim, kolektivnim ili individualnim – kazao je Papa.

U tom smislu vas uvjeravam, gospodine Predsjedniče – nastavio je Papa – da u tom nastojanju, meksička Vlada može računati na suradnju Katoličke crkve, koja je pratila život ovog naroda i koja obnavlja svoju predanost i spremnost da služi velikim ciljevima čovječanstva: izgradnji civilizacije ljubavi.

Spreman sam za putovanje ovom lijepom i prostranom zemljom kao misionar i hodočasnik koji želi obnoviti sa svima vama iskustvo milosrđa, kao novi obzor mogućnosti koji neminovno vodi uspostavi pravde i mira. Povjeravam se isto tako pogledu Djevice Marije od Guadalupe, tako da njezinim zagovorom, milosrdni Otac može udijeliti da ovi dani i budućnost ove zemlje, bude prilika za susret, jedinstvo i mir –  Kazao je papa Franjo na kraju svoga govora Meksičkome predsjedniku, članovima Vlade i drugim državnim vlastima.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.