Vjera Meditacije Korizma u obitelji
Meditacije Vjera

Korizma u obitelji

A cross made from lumber and dried flowers stands in the desert at San Pedro de Atacama. San Pedro de Atacama, Chile

Papini savjeti za plodonosnu korizmu

Tek što smo pospremili u kutije božićne ukrase i odložili ih na tavane ili u spremišta, evo nas pred novim liturgijskim vremenom – vremenom korizme. Korizma je, nekako više od došašća, obojana pozivima na žrtvu, post; molitvu, djela milosrđa… Zvuči nekako teže, tamnije, zahtjevnije. Ne dopustimo da nas to preplaši – vrijeme sijanja i umiranja sjemena uvijek je teško i neizvjesno, ali zato ljepota plodova zasjeni svu muku! Tako će biti i s našim Uskrsom ako se za njega lijepo, pokornički pripremimo.

Papin korizmeni poziv u sklopu Godine milosrđa

Ove godine korizma je pomalo posebna zato što se nalazi u jubilarnoj Godini milosrđa, koja sama po sebi ima taj korizmeni ‘štih’. Naime u buli jubileja „Lice milosrđa“ Papa upućuje vjernicima pravi korizmeni poziv, odnosno daje savjete za Godinu Milosrđa.

  • Radosno činimo duhovna i tjelesna djela milosrđa. Svi smo „pozvani živjeti milosrđe, jer je nama prvima ukazano milosrđe“.
  • Opraštajmo uvrede – „imperativ je koji kršćani ne mogu ne uzeti u obzir“. „Mnogo puta se čini teško oprostiti, ali opraštanje je sredstvo stavljeno u krhke ljudske ruke da bi se postiglo mir u srcu i živjelo radosno“.
  • „Ne sudimo i ne osuđujmo, klonimo se ljubomore i zavisti i postajmo tako oruđa oproštenja“.
  • Otvarajmo svoje srce egzistencijalnim periferijama – donosimo utjehu i solidarnost onima koji u današnjem svijetu žive „nesigurnost i patnju“, „mnogobrojnoj braći i sestrama lišenima dostojanstva“.

Obitelj – povlašteno mjesto za iskustvo praštanja

Kao povlašteno mjesto u kojem se može živjeti iskustvo radosti praštanja Papa vidi obitelj. Obitelj je temeljna zajednica društva i Crkve, mjesto u kojem se žive najintimniji i najbliži odnosi i komunikacija. Upravo je zato obitelj mjesto i najvećih međusobnih ranjavanja i uvreda. „Praštanje je bit ljubavi koja može razumjeti pogreške i ispraviti ih. U obitelji se odgaja za oprost, zato što smo sigurni da ćemo u njoj pronaći razumijevanje i podršku, unatoč pogreškama koje možemo učiniti.“*

Poziv na hodočašće

Korizma je vrijeme u kojem smo najsvjesniji vlastite prolaznosti. Već od samog čina pepeljenja na Pepelnicu i riječi svećenika: „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!“ pa do Velikog petka i Isusove smrti na križu, osjećamo da smo pozvani ne sijati u ovo propadljivo tijelo, nego ljubavlju i žrtvom sijati za vječnost. Stoga je za sve obitelji vrlo zanimljiv još jedan Papin savjet, a taj je da seučini jedno hodočašće, jer „milosrđe je cilj koji treba postići a koji zahtijeva predanost i žrtvu“.

Iz propovijedi s mise koju je Sveti Otac slavio za obitelji u Bazilici svetoga Petra na blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, možemo iščitati da ovo hodočašćenje može biti trostruko:

Hodočašće u neko svetište

I Sveta Obitelj hodočastila je u Jeruzalem kad je Isus imao dvanaest godina i kad su ga „izgubili u Hramu“. Važno je to iskustvo kad cijele obitelji zajedno hodočaste, posebno kad i s drugim obiteljima svjedoče i pokazuju svojoj djeci kako zajedno idu prema jednom te istom cilju. Ovdje je posebno važno shvatiti – ističe papa Franjo – »da hodočašće ne završava kada dođemo do cilja, nego kad se vratimo kući i nastavimo svakodnevni život, primjenjujući stečene duhovne plodove. Primjer tome je Isus koji, po povratku iz Hrama, „bijaše poslušan“ Mariji i Josipu.«*

Hodočašće na nedjeljnu Misu

I ovdje nam Sveta Obitelj može biti uzorom – naime, svake su subote išli u sinagogu slušati riječi Zakona i Proroka. Ljepota nedjeljnih odlazaka na misu je to obiteljsko zajedništvo: kad očevi, majke i djeca zajedno idu u kuću Gospodnju, kako bi posvetili taj blagdan ili sljedeći tjedan molitvom. To je pouka i za naše obitelji.

Hodočašće života

Utješno je razmatrati nad tim da su Marija i Josip također morali Isusa učiti moliti. To je i danas zadatak svake obitelji – primjerom i svjedočanstvom vlastite i obiteljske molitve pokazati i naučiti djecu da zavole molitvu i da im molitva postane način životnog hodočašćenja. „Što može biti ljepše – upitao je Papa – od blagoslova koji otac i majka udjeljuju svojoj djeci na početku i svršetku svakoga dana, ocrtavajući na njihovu čelu znak križa? Jednako je tako važno da se obitelji zajedno kratko pomole prije jela, kako bi zahvalili Gospodinu za darove i naučili kako ih dijeliti s potrebitima.“*

Pouzdanje u obitelj

Gledano kroz ove Papine savjete, korizmeno vrijeme nam doista ne mora biti „teret“, nego veliki privilegij i izazov da u njemu pokušamo učiniti od naših obitelji „mjesta praštanja“ i „mjesta hodočašćenja“ prema vječnom Uskrsu. I završavam Papinim riječima: Nemojmo izgubiti pouzdanje u obitelj. Prekrasno je kad uvijek možemo otvoriti svoje srce drugome, ništa ne držeći skrivenim. Gdje je ljubav, tamo je i razumijevanje i oprost. Svima vama, drage obitelji, povjeravam to tako važno poslanje, koje je više nego ikada potrebno svijetu i Crkvi.“*

*Iz propovijedi koju je papa Franjo održao na misi u bazilici svetoga Petra na blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa.

Preuzeto: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.kristofori.hr/clanci/1585-korizma-u-obitelji

Piše: Paula Tomić

Photo:

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.