Vjera Papa govori Papa s obiteljima na molitvenom bdijenju uoči početka sinode
Papa govori Vjera

Papa s obiteljima na molitvenom bdijenju uoči početka sinode

Sve je spremno za sinodu o obitelji. Sutra, u nedjelju 4. listopada, papa Franjo će u vatikanskoj bazilici u 10 sati predvoditi uvodnu misu na početku sinode. Večeras su se pak na Trgu svetoga Petra okupile brojne obitelji na bdijenju sa Svetim Ocem, koje započinje upravo dok ovo javljamo. Bdijenje, na kojemu će biti i svjedočanstava bračnih parova i zaručnikâ, te Papina propovijed, organizirala je Talijanska biskupska konferencija. Nazočne su također udruge i crkveni pokreti zajedno sa svojim voditeljima, među kojima je Katolička akcija, Neokatekumenski put, Karizmatici, Fokolari, Zajednica svetoga Egidija, skauti i drugi.

Podsjetimo, na ovogodišnjoj će sinodi sudjelovati 270 sinodskih otaca, zajedno s 18 bračnih parova i 14 predstavnika drugih Crkvi i kršćanskih zajednica, a više će prostora biti dano radu u manjim skupinama. Na kraju sinode bit će samo jedan završni dokument, Relatio finalis. Papa Franjo ponovno poziva na pareziju, na otvorenost u razgovorima, kao i prošle godine kada je rekao da sinoda znači hoditi zajedno, a to znači reći ono što se misli hrabro i slobodno, i istodobno ponizno poslušati druge.

Svrha je sinode – prema Papinim riječima – pronaći konkretna rješenja za brojne teškoće i bezbrojne izazove s kojima se obitelji imaju suočiti. Na kraju prošlogodišnje sinode, papa je Franjo istaknuo neka iskušenja: ono takozvanih tradicionalistâ, marljivih i savjesnih, koji nemaju namjeru prepustiti se da ih ‘Bog iznenađenja’ zadivi, zatvarajući se u sigurnost poznatoga, i ne otvarajući se onomu što se još ima naučiti. A potom i iskušenje takozvanih progresistâ, s njihovim ‘razarajućim bonizmom’ koji – kako je rekao papa Franjo – u ime nekog zavaravajućega milosrđa ovija rane prije nego što stavi lijek na njih.

Crkva koja nastoji biti vjerna svojemu Zaručniku i svojemu nauku – rekao je Papa – ne boji se zavrnuti rukave kako bi polila ljudske rane uljem i vinom, ne gleda iz staklenoga dvorca kako bi sudila ili razvrstavala ljude, ne boji se jesti i piti s bludnicama i carinicima, nego ima širom otvorena vrata kako bi primila potrebite, pokajnike, a ne samo pravednike ili one koji vjeruju da su savršeni! Crkva se ne stidi brata koji je pao i ne pravi se da ga ne vidi, nego mu pomaže podići se i ohrabruje ga da nastavi hod – rekao je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.