Vjera Papa govori Papina homilija na misi otvorenja Sinode
Papa govori Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Papina homilija na misi otvorenja Sinode

Crkva je pozvana ostvariti svoje poslanje u vjernosti, istini i ljubavi – rekao je Sveti Otac jutros u propovijedi na misi otvorenja Redovne biskupske sinode o obitelji, u bazilici Svetoga Petra. Papa se dotakao misnih čitanja koja su bila usredotočena na tri teme: osamljenost, ljubav između muškarca i žene; i obitelj.

Govoreći o samoći, Papa je istaknuo da se Adam, i pored svoje nadmoći i vlasti nad ostalim stvorenjima, ipak, osjećao usamljenim. Dramu samoće je doživjelo i bezbroj osoba našeg vremena. Tu su starije i napuštene osobe; udovice i udovci; mnogi muškarci i žene koje su napustili njihovi bračni drugovi; svi oni koji se osjećaju neshvaćenima i koje nitko ne čuje; zatim selioci i izbjeglice, ali i toliki mladi koji su žrtve kulture konzumerizma, iskoristivosti i odbacivanja.

Papa nije propustio ukazati na paradoks globaliziranog svijeta kojem sve više nedostaje toplina doma i obitelji; koji proživljava duboku i sve veću nutarnju prazninu; koji ima mnoga zadovoljstva, ali malo ljubavi; mnogo slobodnjaštva, ali malo slobode.

Naše je iskustvo – nastavio je Papa – poput Adamova: tolika moć, a u isto vrijeme tolika usamljenost i ranjivost. Ljudi su sve manje sposobni zasnovati čvrst i plodan odnos ljubavi. Na ljubav, koja je vjerna, savjesna, stabilna i plodonosna, sve se više gleda kao na čudni ostatak iz prošlosti.

Govoreći zatim o ljubavi između muškarca i žene, Papa je ustvrdio da Biblijske riječi Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on pokazuju da čovjekovo srce ništa toliko ne usrećuje kao drugo, njemu slično srce, koje ga voli i oslobađa osamljenosti. Muškarac i žena su stvoreni za sreću, da zajedno hode i da se nadopunjuju; da vole i budu voljeni; da se plodnost njihove ljubavi odjelotvori u djeci. Na lukavo postavljeno mu pitanje pred mnoštvom, koje razvod prakticira kao ustaljen i nepovrediv običaj, Isus upućuje na početak stvaranja, čime je ponovno uspostavio izvorni red  – rekao je Papa.

Osvrćući se pak na temu obitelji, istaknuo je Isususove riječi: Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja. To je poticaj vjernicima da prevladaju svaki oblik individualizma i legalizma. Samo u svjetlu ‘ludosti’ i besplatnosti Isusove vazmene ljubavi, ludost besplatne, isključive i doživotne bračne ljubavi, nalazi svoj smisao – rekao je Sveti Otac. Zatim je kazao da je – u ovom iznimno teškom društvenom i bračnom kontekstu – Crkva pozvana ostvariti svoje poslanje u vjernosti, istini i ljubavi. U vjernosti svome Učitelju kao glas koji se diže u obranu vjernosti ljubavi; u obranu svetosti svakog ljudskog života te jedinstva i nerazrješivosti braka, kao znakova Božje milosti i čovjekove sposobnosti da istinski ljubi.

Crkva  svoje poslanje ostvaruje u istini koja se ne suobličuje prolaznoj modi, niti prevladavajućem mišljenju; koja čovjeka štiti od napasti samodostatnosti; od napasti da plodnu ljubav prometne u neplodan egoizam, a vjerno jedinstvo u privremene veze. Crkva je svoje poslanje živi u ljubavi koja ne optužuje, nego traži i pomazuje ranjene parove uljem prihvaćanja i milosrđa; ona je ‘poljska bolnica’ otvorenih vrata, za prihvat svih koji pokucaju tražeći pomoć i podršku; treba izaći izvan vlastitih ograda, ususret drugima, kako bi hodila uz bok ranjenom čovječanstvu; usvojila ga i povela k izvoru spasenja – Kazao je na koncu Papa.

Izvor: www.radiovatican.va

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.