Vjera Crkva Predstavljene novosti u radu Sinode o obitelji
Crkva Vjera

Predstavljene novosti u radu Sinode o obitelji

Vatican Swiss Guards stand on salute as Pope Francis arrives for the morning session of a two-week synod on family issues including contraception, pre-marital sex and divorce, at the Vatican, Monday, Oct. 6, 2014. 200 cardinals and bishops from around the world have arrived in Rome for the meeting. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Danas je u sali Tiskovnog ureda Svete Stolice održana konferencija za novinare o skoroj Biskupskoj sinodi o obitelji, a kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode, predstavio je novosti u odnosu na proceduru prošle sinode, među kojima je puno veći naglasak na radu u manjim, jezičnim skupinama, kao i da će biti samo jedan završni dokument, tzv. Relatio finalis.

Na skupu će od 4. do 25. listopada sudjelovati 270 sinodskih otaca, 107 iz Europe, 64 iz Amerike, 54 iz Afrike, 36 iz Azije i 9 iz Oceanije. Bit će prisutna i 24 stručnjaka i 51 sudionik bez prava glasa te 14 „bratskih delegata“ iz drugih Crkvi i crkvenih zajednica.

Kardinal Baldisseri je istaknuo kako je većina sinodskih otaca poželjela da se govori izlagača pravovremeno podijele slušateljima te da se vrjednuje rad u manjim skupinama. Predviđeno je 18 generalnih kongregacija. Rad je Sinode podijeljen u tri faze, svaki od kojih odgovara jednom od dijelova pripremnog dokumenta (Instrumentum laboris): izazovi za obitelj, razlučivanje obiteljskog zvanja i poslanje obitelji danas. Na koncu predstavljanja svakoga od dijelova, sinodski će oci o njima raspravljati u manjim skupinama po oko 20 članova. Izvještaji tih jezičnih skupina bit će objavljeni. Predviđa se 13 takvih zasjedanja. Nepromijenjeno ostaje vrijeme slobodne rasprave u dvorani Sinode.

Polazeći od izvještaja manjih skupina, uz dodatke i intervente u Dvorani za vrijeme zajedničkih zasjedanja, vijeće s 10 članova koje je imenovao Papa, a kojim predsjeda kardinal Peter Erdö, sastavit će konačno izvješće ili Relato finalis. O njemu će biskupi, nakon što bude pročitan, glasati dio po dio 24. listopada te će biti predan Svetome Ocu, o kojem ovisi hoće li se objaviti ili ne. Ove godine nije predviđen izvještaj sa sredine rada sinode, tzv. Relatio post disceptationem.

Medijska komunikacija ostaje ista kao i prošle godine: svakoga će dana biti održan brifing o radu Sinode, na kojem će sudjelovati i neki od sinodskih otaca, koji su inače slobodni komunicirati s medijima po vlastitom nahođenju i na svoju odgovornost. Papa će predsjedati trima slavljima: misom otvorenja 4. listopada, misom kanonizacije Vincenza Grossija, Marije od Bezgrješnoga začeća te roditelja svete Terezije iz Lisieuxa 18. listopada te zaključnom misom 25. listopada.

Kardinal je Baldisseri podsjetio kako je Papa pozvao sinodske oce da raspravljaju otvoreno i hrabro. Zbog toga – napomenuo je – ne treba se čuditi ako postoje oprječna stajališta. Prema njegovim riječima, može pomalo doći i do „turbulencija“ o određenim temama, ali nalazimo se na moru i na njemu se dogodi pokoja „turbulencija“. Odgovarajući, na koncu, na pitanje novinara o u medijima spominjanoj radnoj skupini vezanoj uz časopis Civiltà Cattolica, pater je Lombardi rekao da ona nema nikakve veze sa Sinodom.

Izvor: www.radiovatican.va

Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.