Vjera Papa govori Papa o ‘restaruaciji’ svjetlog lica Crkve ispod ‘naslaga’ problema i grijeha
Papa govori Vjera

Papa o ‘restaruaciji’ svjetlog lica Crkve ispod ‘naslaga’ problema i grijeha

Papa Franjo primio je danas u audijenciju sudionike plenarnoga zasjedanja Skupa djela za pomoć istočnim Crkvama (ROACO) – povjerenstva koje okuplja agencije zauzete u pomaganju istočnim katolicima na raznovrsne načine – od gradnje crkvi, stipendija i formacije do socijalnih i zdravstvenih djela. U Rimu su se našli predstavnici iz Libanona, Sirije, Iraka, Jordana, Indije, Ukrajine, a bio je prisutan i o. Francesco Patton, kustos Svete Zemlje.

Lice naših crkvenih zajednica može biti prekriveno „naslagama“ različitih problema i grijeha – primijetio je Papa, ističući: Ipak, vaše djelo treba uvijek biti vođeno sigurnošću da pod materijalnim i moralnim naslagama, pod suzama i krvlju izazvanih ratom, nasiljem i progonom, pod tim slojem koji se čini neprobojan postoji svjetlo lice.

Svi vi, sa svojim projektima i djelovanjem, surađujete u toj „restauraciji“, kako bi lice Crkve vidljivo odražavalo svjetlo Krista, utjelovljene Riječi. On je naš mir i kuca na vrata našega srca na Bliskome istoku, kao i u Indiji ili u Ukrajini, zemlji za koju sam poželio posebno prikupljanje milodara u travnju u crkvama u Europi – kazao je Sveti Otac.

Osvrćući se na promišljanje o prisutnosti Siro-malabarske i Siro-malankarske Crkve u Indiji izvan Kerale, Papa je poželio da se nastavi u skladu s njegovim prethodnicima, poštivanju svačijega prava, ne u duhu podjela, nego „birajući zajedništvo u svjedočenju jednog jedinog spasitelja, Isusa Krista“.

Tom je zajedništvu – kazao je –, u svakom dijelu svijeta gdje latinski i istočni katolici žive jedni kraj drugih, potrebno duhovno bogatstvo i Zapada i Istoka, koje mogu crpiti mladi naraštaji svećenika, redovnika i redovnica te pastoralnih djelatnika, prema riječima sv. Ivana Pavla II.: „Riječima Zapada potrebne su riječi Istoka, kako bi se Božja Riječ sve jasnije očitovala u svojem neistraživom bogatstvu. Naše riječi će se zauvijek susresti u nebeskom Jeruzalemu, ali želimo i molimo da imamo predokus tog susreta u Svetoj Crkvi dok još uvijek hodi prema punini Kraljevstva“ (Orientale Lumen, 28).

Na koncu je papa Franjo potaknuo okupljene da mole za njegov skori pohod u Armeniju, „prvu među zemljama koja je prihvatila Isusovo evanđelje“.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.