Vjera Papa govori Papa o ‘restaruaciji’ svjetlog lica Crkve ispod ‘naslaga’ problema i grijeha
Papa govori Vjera

Papa o ‘restaruaciji’ svjetlog lica Crkve ispod ‘naslaga’ problema i grijeha

Papa Franjo primio je danas u audijenciju sudionike plenarnoga zasjedanja Skupa djela za pomoć istočnim Crkvama (ROACO) – povjerenstva koje okuplja agencije zauzete u pomaganju istočnim katolicima na raznovrsne načine – od gradnje crkvi, stipendija i formacije do socijalnih i zdravstvenih djela. U Rimu su se našli predstavnici iz Libanona, Sirije, Iraka, Jordana, Indije, Ukrajine, a bio je prisutan i o. Francesco Patton, kustos Svete Zemlje.

Lice naših crkvenih zajednica može biti prekriveno „naslagama“ različitih problema i grijeha – primijetio je Papa, ističući: Ipak, vaše djelo treba uvijek biti vođeno sigurnošću da pod materijalnim i moralnim naslagama, pod suzama i krvlju izazvanih ratom, nasiljem i progonom, pod tim slojem koji se čini neprobojan postoji svjetlo lice.

Svi vi, sa svojim projektima i djelovanjem, surađujete u toj „restauraciji“, kako bi lice Crkve vidljivo odražavalo svjetlo Krista, utjelovljene Riječi. On je naš mir i kuca na vrata našega srca na Bliskome istoku, kao i u Indiji ili u Ukrajini, zemlji za koju sam poželio posebno prikupljanje milodara u travnju u crkvama u Europi – kazao je Sveti Otac.

Osvrćući se na promišljanje o prisutnosti Siro-malabarske i Siro-malankarske Crkve u Indiji izvan Kerale, Papa je poželio da se nastavi u skladu s njegovim prethodnicima, poštivanju svačijega prava, ne u duhu podjela, nego „birajući zajedništvo u svjedočenju jednog jedinog spasitelja, Isusa Krista“.

Tom je zajedništvu – kazao je –, u svakom dijelu svijeta gdje latinski i istočni katolici žive jedni kraj drugih, potrebno duhovno bogatstvo i Zapada i Istoka, koje mogu crpiti mladi naraštaji svećenika, redovnika i redovnica te pastoralnih djelatnika, prema riječima sv. Ivana Pavla II.: „Riječima Zapada potrebne su riječi Istoka, kako bi se Božja Riječ sve jasnije očitovala u svojem neistraživom bogatstvu. Naše riječi će se zauvijek susresti u nebeskom Jeruzalemu, ali želimo i molimo da imamo predokus tog susreta u Svetoj Crkvi dok još uvijek hodi prema punini Kraljevstva“ (Orientale Lumen, 28).

Na koncu je papa Franjo potaknuo okupljene da mole za njegov skori pohod u Armeniju, „prvu među zemljama koja je prihvatila Isusovo evanđelje“.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.