Vjera Papa govori PAPA: Podižu se nevidljivi zidovi koji bi htjeli podijeliti Europu!
Papa govori Vjera

PAPA: Podižu se nevidljivi zidovi koji bi htjeli podijeliti Europu!

Dragi prijatelji “Zajedno za Europu”

U Monacu su se, u Bavarskoj, sastali toliki pokreti i skupine različitih Crkvi i Zajednica, u okviru ovoga vašeg okupljanja pod naslovom „Susret – pomirenje – budućnost“.

U pravu ste. Sada je vrijeme za susret i za sučeljavanje – u istinskom europskom duhu – s problematikom našeg vremena. Pored nekih vidljivih zidova, podižu se također i oni nevidljivi, koji bi htjeli podijeliti ovaj kontinent. Zidovi su to koji se podižu u srcu osoba; zidovi sastavljeni od straha i agresije, od manjka razumijevanja za osobe drugoga porijekla ili drukčijeg religijskog uvjerenja; zidovi političkog i ekonomskog egoizma i bez poštovanja prema životu i dostojanstvu svake osobe.

Europa se nalazi u složenom svijetu, koji je u snažnom pokretu; koji postaje sve više globaliziran – i utoliko – sve manje eurocentričan.

Ako prepoznajemo ove velike probleme, trebamo smoći hrabrosti i reći: Potrebna nam je promjena! Europa je pozvana na promišljanje i preispitivanje: pripada li njezino ogromno naslijeđe – prožeto kršćanstvom – nekom muzeju, ili je još uvijek sposobno nadahnuti kulturu i svojim blagom obdariti cijelo čovječanstvo. Okupili ste se kako biste se zajednički sučelili s ovim izazovima, otvorenim Europi; i kako biste na svijetlu dana posvjedočili za civilno društvo koje djeluje umreženo, kako bi prigrlilo i iskazalo solidarnost najslabijima i nesretnima, kako bi izgrađivali mostove za nadilaženje sukoba – bilo otvorenih ili prikrivenih.

Povijest Europe povijest je uzastopnog susretanja između Neba i zemlje: Nebo pokazuje otvorenost Transcendenciji, otvorenost Bogu; po kojoj se europskogi čovjeka, oduvijek isticao, dok zemlja predstavlja njegovu praktičnu i konkretnu sposobnost da se suoči sa situacijama i problemima.

I vi ste jednako tako, kao kršćanske Zajednice i Pokreti, iznikli iz Europe, nositelji ste višestrukih karizmi, Božjih darova, kako biste ih svima stavili na raspolaganje, „Zajedno za Europu“ je kohezijska snaga koja ima jasni cilj prevođenja vrijednosti – u osnovi kršćanskih – u konkretni odgovor na izazove kontinenta u krizi.

Vaš način života temelji se na uzajamnoj ljubavi, življenog u evanđeoskoj radikalnosti. Kultura reciprociteta znači međusobno se susretati, prihvatiti, cijeniti i podupirati se. Znači cijeniti različitosti karizmi, na način da zajednički stremite jedinstvu i da ga obogaćujete. Jasna i opipljiva Kristova prisutnost među vama, svjedočanstvo je koji potiče na vjerovanje.

Svako vjerodostojno jedinstvo živi od bogatstva svojih različitosti, od kojih se sastoji – poput obitelji, koja je sve više ujedinjena, koliko je svaki od njezinih članova u svojoj dubini, slobodniji od straha. Ako čitava Europa želi biti jedna obitelj naroda, neka onda u središte ponovno stavi ljudsku osobu; neka bude otvoren kontinent koji prihvaća; neka nastavi ostvarivati razne oblike suradnje – ne samo ekonomske – nego i društvene i kulturalne.

Bog uvijek donosi novosti. Koliko li ste to već puta iskusili to u svom životu! Jesmo li i danas, isto tako, otvoreni Njegovim iznenađenjima? Vi, koji ste hrabro odgovorili na Gospodinov poziv, pozvani ste pokazati njegovu novost u svom životu i tako učiniti da procvjetaju i urode plodovi Evanđelja, plodovi iznikli iz kršćanskih korijena, koji već 2000 godina, hrane Europu. I donijet će te i još veći rod od toga! Održavajte svježinu svojih karizmi. Živim održavajte svoje zajedništvo i proširujte ga! Učinite svoje domove, zajednice i gradove, središtima zajedništva, prijateljstva i bratstva, sposobnih da prihvate i budu otvoreni čitavom svijetu.

„Zajedno za Europu“? Danas je (to) potrebnije nego ikada. U Europi koja ima toliko naroda, živo svjedočite da smo sinovi jednoga Oca te braća i sestre međusobno. Vi ste dragocjeno sjeme nade, (potrebno) kako bi Europa ponovno otkrila svoje zvanje i pridonijela jedinstvu sviju.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

 

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.