Vjera Papa govori Papin govor Izaslanstvu Ekumenskoga carigradskog patrijarhata
Papa govori Vjera

Papin govor Izaslanstvu Ekumenskoga carigradskog patrijarhata

Draga braćo u  Kristu! S radošću i ljubavlju vam želim iskazati srdačnu dobrodošlicu povodom blagdana svetih zaštitnika ove crkve u Rimu, apostolâ Petra i Pavla. I hvala vam za vašu prisutnost i molim vas da prenesete moje osjećaje duboke zahvalnosti Njegovoj Svetosti Ekumenskom patrijarhu Bartolomeju i Svetom sinodu, koji je želio poslati časno Izaslanstvo kako bi zajedno s nama, podijelili radost ovoga slavlja.

Ove godine, dok Katolička crkva živi izvanrednu Jubilej milosrđa, koju sam proglasio kao privilegirano vrijeme za promatranje beskonačne tajne Oca objavljene u Kristu te osnažiti i učinkovitijim učiniti naše svjedočenje tog otajstva (usp. Bulla Misericordiae vultus, 2-3). Sveti Petar i Pavao, u svojem osobnom životu, pod tolikim i različitim vidicima, obojica su prvo imali iskustvo grijeha, a zatim i snagu božanskog milosrđa.

Kroz ovo iskustvo, Petra, koji je zanijekao svoga Gospodina; i Pavao, koji je progonio Crkvu koja je nastajala, postali neumorni navjestitelji i neustrašivi svjedoci spasenja, ponuđena od Boga svakom čovjeku, u Isusu Kristu. Slijedeći primjer apostola Petra i Pavla, kao i ostalih apostola, Crkva, sastavljena od grješnika, ali otkupljenih po Krštenju, nastavlja put kroz povijest proglašujući istu poruku božanskog milosrđe.

Slaveći svetkovinu ovih apostola, obnavljamo sjećanje na to iskustvo praštanja i milosti koja sve vjernike okuplja u Kristu. Već od prvih stoljeća, postoje mnoge razlike između Crkve u Rimu i Crkve u Carigradu: u liturgiji, u svetim znanostima, a također i u načinu formuliranja jedne jedine objavljene istine. Ipak, iza svih tih konkretnih oblika koje su naše Crkve tijekom vremena usvojile, uvijek je riječ o istom iskustvu Božje beskonačne ljubavi za našu malenost i krhkost te je isti i poziv na svjedočenje te iste ljubavi svima.

Priznanjem da je iskustvo Božje milosti, vez koji nas povezuje, podrazumijeva da imamo činiti uvijek više kako bi milosrđe postalo kriterij naših međusobnih odnosa. Ako, kao katolici i pravoslavci, hoćemo zajednički naviještati čudesa Božjeg milosrđa cijelom svijetu, tada ne možemo u sebi zadržati osjećaje i stavove međusobnog rivalstva, nepovjerenja, ogorčenja. Ta sama milost nas oslobađa od tereta prošlosti obilježene sukobima i omogućuje nam da se otvorimo budućnosti prema kojoj nas Duh Sveti vodi.

Doprinos svladavanju prepreka koje priječe nalaženje jedinstva koje smo živjeli u prvom tisućljeću, a koja nikada nije bila jednolična nego uvijek zajedništvo u poštovanju zakonitih različitosti, ponuđen je u teološkom dijalogu. Dragi Metropolita Metode, želio bih Vam izraziti svoju zahvalnost za plodnu suradnju u okviru Teološkoga pravoslavno-katoličkog savjeta Sjeverne Amerike, kojega je Preuzvišeni supredsjednik. Osnovan prije više od 50 godina, taj Savjet nudi značajna promišljanja o središnjim teologijskim pitanjima u odnosima između naših Crkvi, čime se, između katolika i pravoslavaca toga kontinenta, promiče razvoj dobrih odnosa.

U tom se smislu radujem, budući da će se u rujno ponovno održati susret Međunarodnoga mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne crkve. Zadatak ovoga Povjerenstva vrlo je dragocjen; molimo Gospodina da njegov rad bude i dalje plodonosan. A poseban spomen u molitvi ide i vama također, dragi nadbiskupe Job, koji je imenovan pravoslavnim supredsjednikom istog povjerenstva, izražavam svoju iskrenu zahvalnost mojemu časnom bratu Metropoliti Ivanu od Pergama, koji je kroz dugi niz godina predano i kompetentno obavljao ovu osjetljivu zadaću.

Zahvaljujem Gospodinu, koji mi je u travnju prošle godine, dao priliku da upoznam svoga voljenog brata Bartolomeja, kada smo zajedno s nadbiskupom Atene i cijele Grčke, Ieronymom II., otišli na otok Lesbos u posjet izbjeglicama i imigrantima. Gledati očaj na licima muškaraca, žena i djece, nesigurnih u svoju sudbinu, slušati bespomoćno priču o njihovim nevoljama i zaustaviti se i moliti na obali mora koje je život oduzelo mnogim od nevinih ljudskih bića, bilo je vrlo dirljivo iskustvo, koje je potvrdilo koliko je još uvijek potrebno učiniti kako bi se osiguralo dostojanstvo i pravda tolikoj braći i sestrama.

Velika utjeha, u tim tako tužnim trenucima, bila je jaka humana i duhovna blizina patrijarha Bartolomeja i nadbiskupa Ieronyma. Vođeni Svetim Duhom, sve više postajemo svjesni da mi, katolici i pravoslavci, imamo zajedničku odgovornost prema onima u potrebi, u poslušnosti jednom evanđelju Isusa Krista, Gospodina našega. Prihvatiti zajednički tu odgovornost dužnost je koja dotiče samu vjerodostojnost našega kršćanskog bića. Zato potičem svaki oblik suradnje između katolika i pravoslavaca u konkretnim aktivnostima, u službi čovječanstva koje trpi.

Uzoriti, draga braćo, na Kreti je upravo završilo Slavlje Sve-pravoslavnog sabora. Uz mnogu braću i sestre katolike i kršćane drugih Crkvi, popratio sam molitvom pripremu i održavanje Sabora. Kardinal Koch i biskup Farrell, koji su sudjelovli u tom povijesnom događaju, kao bratski promatrači Katoličke crkve; i koji su se upravo vratili s Krete, biti će u mogućnosti obavijstiti me o onome što se dogodilo i o usvojenim rješenjima. Neka Duh Sveti iz ovoga događaja, izvede obilne plodove za dobro Crkve.

Na kraju našeg susreta, obnavljajući izraz svoje srdačne zahvalnosti za vašu prisutnost i uvjeravajući vas u svoju bratsku ljubav i poštovanje Ekumenskoga patrijarhata, povjeravamo naše molitvene nakane zagovoru Blažene Djevice Marije, svetih Petra i Pavla i svetog Andrije, Petrova brata. I molimo vas da molite za mene i za ovu službu.

Izvor i foto: radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.