Vjera Papa govori Papa: Nasljedovati svete “s obližnjih vrata”
Papa govori Vjera

Papa: Nasljedovati svete “s obližnjih vrata”

U današnjem slavlju svetkovine Sviju Svetih, posebno živo osjećamo zbilju zajedništva Svetih, naše velike Obitelji, sastavljene od svih članova Crkve – bilo onih koji su još uvijek hodočasnici na Zemlji – bilo onih kojih je nebrojeno mnoštvo; koji su već napustili Zemlju i nalaze se u Nebu – kazao je Sveti Otac prije današnje molitve Angelusa, s prozora Apostolske palače.

U Knjizi otkrivenja nalazimo glavnu karakteristiku Svetih: to su osobe koje ‘potpuno pripadaju Bogu’. Knjiga ih predstavlja kao nepregledno mnoštvo izabranih, zaodjenutih u bijelo i obilježenih pečatom Božjim. Slikovitim alegorijskim jezikom i spomenom pečata Božjega, na poseban se način naglašava kako Sveti pripadaju Bogu na ‘potpun i isključiv način’; oni su njegovo ‘vlasništvo’. Ali što znači nositi ‘Božji pečat’ u vlastitom životu i osobnosti? To nam objašnjava apostol Ivan: znači da u Isusu Kristu postajemo uistinu ‘djeca Božja’ – rekao je Papa.

Jesmo li svjesni ovoga velikog dara? Sjećamo li se da smo na krštenju primili pečat našeg nebeskog Oca i postali njegova djeca? Ovdje se nalazi korijen poziva na svetost! I Sveti kojih se danas sjećamo su upravo oni koji su živjeli u milosti svoga krštenja; koji su svoj pečat sačuvali živeći kao sinovi Božji, tražeći da nasljeduju Isusa; i sada su postigli svoj cilj, jer napokon „vide Boga kakav on jest“ – kazao je Sveti Otac.

Druga karakteristika vlastita Svetima jest ta da su primjeri za nasljedovanje. Ne samo oni kanonizirani, nego i Sveti, da tako kažem, ‘s obližnjih vrata’, koji su to postali s milošću Božjom uz osobne napore u prakticiranju evanđelja u svojoj životnoj svakodnevnici. Ove smo Svete susreli i mi; možda smo nekog od njih imali i u obitelji, ili među prijateljima i poznanicima. Dugujemo im stoga zahvalnost, a posebno je dugujemo Bogu koji nam ih je darovao; koji nam ih je stavio blizu, kao žive i zarazne primjere, kako živjeti i umrijeti u vjernosti gospodinu Isusu i njegovu Evanđelju.

Nasljedovati njihove čine ljubavi i milosrđa jest pomalo kao imati ih prisutne u ovom svijetu. Ustvari ti evanđeoski čini jedini su otporni na razornu snagu smrti: čin nježnosti, velikodušna pomoć, vrijeme provedeno u slušanju, posjet, lijepa riječ, osmjeh… U našim očima ove geste mogu izgledati beznačajne, ali u očima Božjim su vječne, jer ljubav i sućut jače su od smrti – potaknuo je papa Franjo.

Djevica Marija, Kraljica svih Svetih, neka nam pomogne da se još više pouzdamo u Božju milost kako bismo s poletom hodili putem svetosti. Našoj Majci povjeravamo našu svakodnevnu zauzetost, i molimo je i za naše drage pokojne, u intimnoj nadi da ćemo se jednog dana svi zajedno ponovno susresti, u slavnom zajedništvu u Nebu –  kazao je Sveti Otac.

Nakon molitve Angelusa, Sveti Otac je izrazio veliku zabrinutost zbog događaja koji su se posljednjih dana dogodili u Srednjoafrička u republici, uputivši sukobljenim stranama apel da se krug nasilja zaustavi. Izraz je zatim svoju duhovnu blizinu ocima kombonijancima, u župi naše Gospe Fatimske, koji su zbrinuli brojne osobe.

Kako bih pokazao molitvenu blizinu čitave Crkve ovom, tako teško pogođenom i izmučenom narodu te ohrabrio sve Srednjoafrikance da sve više budu svjedoci milosrđa i pomirenja, u nedjelju 29. studenog, namjeravam otvoriti Sveta vrata katedrale u Banguiju, za vrijeme apostolskog pohoda tom narodu, koji se nadam ostvariti –  kazao je papa Franjo.

Osvrnuvši se na jučerašnju beatifikaciju blažene majke Terezije Casini, utemeljiteljice sestara Presvetoga Srca Isusova, pohvalio je njezin primjer konkretne zauzetosti za svećenike i pozvao vjernike na zahvalnost Bogu za njezino svjedočanstvo. Pozdravivši po svom običaju hodočasnike iz Italije i svijeta, Sveti je Otac najavio svoj popodnevni odlazak na glavno rimsko groblje, Campo Verano, gdje će slaviti svetu misu za pokojne.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: www.ansa.it

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.