Vjera Sinoda o obitelji 2015. Kadinal Erdö : Sinoda učvrstila crkveno jedinstvo
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Kadinal Erdö : Sinoda učvrstila crkveno jedinstvo

Bilo je to iskustvo djelovanja Duha Svetoga – kazao je kardinal Peter Erdö komentirajući crkveni hod u posljednje dvije godine, izvanrednu Sinodu 2014. i Redovnu, koja je netom završila. Iz Biskupske je sinode potekao obnovljeni protagonizam obitelji i laika u životu Crkve – ustvrdio je mađarski kardinal, glavni izvjestitelj na Biskupskoj sinodi o obitelji.

Osvrćući se na proteklu Biskupsku sinodu u razgovoru za našu radiopostaju, kardinal je rekao kako se na Sinodi učvrstilo zajedništvo među sinodskim ocima. Nakon Papina ohrabrenja i slušanja svjedočenja drugih, i mi smo postali otvoreniji i odgovorniji. Crkva nije samo europska, nego opća; poraslo je jedinstvo i uvjerenje o univerzalnosti Crkve. Mislim da je potvrđena istovjetnost gledanja na pastoralni rad glede obitelji i njezina poslanja. Istaknuta je središnja uloga zajednice samih obitelji. Na II. se vatikanskom saboru isticalo djelotvorno poslanje laika u Crkvi, a čini mi se da smo sada učinili korak naprijed – istaknuo je kardinal.

Na upit o dvogodišnjem hodu Crkve, rekao je kako je bilo, da ima još i da će biti različitih stajališta i pastoralnih naglasaka; o katoličkoj istini može postojati i različita teološka izobrazba. Ipak, unatoč javljanju nekih obavijesnih sredstava, Sinodu je uvijek prožimalo bratsko ozračje. Bilo je dakle iznošenja raznih ideja i prijedloga, a ne borbi ili sukobljavanja. Nadam se da je Sinoda uvelike pridonijela jačanju crkvenoga jedinstva, rastu naše svijesti o obvezi da se otvorimo i sve više zauzimamo u dijalogu sa svijetom – kazao je kardinal Erdö.

Na primjedbu kako je milosrđe bilo u središtu Sinode, rekao je da je Božje milosrđe bilo polazište sinodskoga rada, također i na izvanrednoj Sinodi; nakon dvogodišnjega hoda, vraćamo se toj velikoj istini. Sada ju pak bolje i konkretnije shvaćamo. Nadamo se da ćemo ju i u osobnom životu bolje vrjednovati – primijetio je kardinal.

Na upit može li se očekivati veće sudjelovanje obitelji i laika na Biskupskoj sinodi, rekao je kako je Sinoda zamišljena kao susret biskupa, dakle kao posebno očitovanje biskupske zbornosti; ipak, to ne znači, kako je papa Franjo rekao, da laici nisu dužni pridonositi poslovanju opće Crkve. Kršćansko je poslanje opće. Svi se dakle vraćamo kućama ojačani u vlastitom poslanju. Na Sinodi smo dakle iskusili djelovanje Duha Svetoga – zaključio je kardinal Peter Erdö.

Izvor: www.radiovatican.va

Foto: kettosmerce.blog.hu

 

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.