Vjera Papa govori Papa napisao predgovor za knjigu o Majci Tereziji
Papa govori Vjera

Papa napisao predgovor za knjigu o Majci Tereziji

Papa Franjo je napisao predgovor knjizi „Ljubimo nevoljenoga“, koju je danas objavio talijanski dnevnik ‘Corriere della Sera’, a u kojoj je izdavačka kuća EMI prikupila dva neobjavljena govora Majke Terezije, koja je 1973. godine uputila mladima i redovnicama u Milanu.

Papa je svoje promišljanje sažeo u pet riječi: molitva, ljubav, djelatno milosrđe, obitelj i mladi. Sveti Otac najprije govori o molitvi te podsjeća kako je „Majka Terezija svoj dan započinjala sudjelovanjem na svetoj misi. a završavala ga klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, beskrajnoj ljubavi. Tako je moguće rad pretvoriti u molitvu“. Ako uđemo u Isusove osjećaje, moći ćemo uživati u životu i darovati obnovljeni pogled onima koje sretnemo – tvrdi papa Franjo.

Drug riječ je ljubav, koja znači, objašnjava Papa, približiti se periferijama muškaraca i žena koje svaki dan srećemo i imati samilosti za posljednje u tijelu i duhu, te postati svjedocima Božje miline za svaku ranu čovječanstva, kako bi osobama, koje to žele, ponudili Božju prisutnost i blizinu.

Govoreći o djelatnom milosrđu, Papa veli da smo pozvani s djelima tjelesnoga i duhovnoga milosrđa brinuti se o svakom čovjeku. Tako ćemo probuditi svoju često usnulu savjest pred dramom siromaštva i sve više ponirati u srce Evanđelja, gdje su siromašni miljenici božanskoga milosrđa. Majka Terezija je tu stranicu Evanđelje učinila vodičem svojega života, putom prema svetosti, a to bi mogla postati i za nas – kazao je Papa.

Osvrćući se na obitelj, Papa veli da se u njoj od oca i majke učimo jedni drugima veseliti, uzajamno praštati, prihvaćati, jedni za druge žrtvovati, besplatno darivati, zajedno moliti i trpjeti, radovati se te jedni druge pomagati, kako nas poziva Majka Terezija – primijetio je Sveti Otac

Papa se naposljetku obraća mladima s kojima će se sljedeći tjedan sresti na Svjetskom danu mladih u Krakovu. Papa ih poziva da budu „graditelji mostova za lomljenje logike podjele, odbacivanja, straha jednih od drugih, te da se stave u službu siromašnih. Potiče ih da se hrabro suoče sa životom, koji je Božji dar, te da ne daju da im ukradu budućnost koja je u njihovim rukama. Majka Terezija, koju će Papa proglasiti sveticom 4. rujna, u knjizi tvrdi da nisu najteže bolesti guba ili sušica, već samoća. Ona je uzrok mnogih nereda, podjela i ratova koji nas danas muče.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.