Vjera Papa govori Papa napisao predgovor za knjigu o Majci Tereziji
Papa govori Vjera

Papa napisao predgovor za knjigu o Majci Tereziji

Papa Franjo je napisao predgovor knjizi „Ljubimo nevoljenoga“, koju je danas objavio talijanski dnevnik ‘Corriere della Sera’, a u kojoj je izdavačka kuća EMI prikupila dva neobjavljena govora Majke Terezije, koja je 1973. godine uputila mladima i redovnicama u Milanu.

Papa je svoje promišljanje sažeo u pet riječi: molitva, ljubav, djelatno milosrđe, obitelj i mladi. Sveti Otac najprije govori o molitvi te podsjeća kako je „Majka Terezija svoj dan započinjala sudjelovanjem na svetoj misi. a završavala ga klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu, beskrajnoj ljubavi. Tako je moguće rad pretvoriti u molitvu“. Ako uđemo u Isusove osjećaje, moći ćemo uživati u životu i darovati obnovljeni pogled onima koje sretnemo – tvrdi papa Franjo.

Drug riječ je ljubav, koja znači, objašnjava Papa, približiti se periferijama muškaraca i žena koje svaki dan srećemo i imati samilosti za posljednje u tijelu i duhu, te postati svjedocima Božje miline za svaku ranu čovječanstva, kako bi osobama, koje to žele, ponudili Božju prisutnost i blizinu.

Govoreći o djelatnom milosrđu, Papa veli da smo pozvani s djelima tjelesnoga i duhovnoga milosrđa brinuti se o svakom čovjeku. Tako ćemo probuditi svoju često usnulu savjest pred dramom siromaštva i sve više ponirati u srce Evanđelja, gdje su siromašni miljenici božanskoga milosrđa. Majka Terezija je tu stranicu Evanđelje učinila vodičem svojega života, putom prema svetosti, a to bi mogla postati i za nas – kazao je Papa.

Osvrćući se na obitelj, Papa veli da se u njoj od oca i majke učimo jedni drugima veseliti, uzajamno praštati, prihvaćati, jedni za druge žrtvovati, besplatno darivati, zajedno moliti i trpjeti, radovati se te jedni druge pomagati, kako nas poziva Majka Terezija – primijetio je Sveti Otac

Papa se naposljetku obraća mladima s kojima će se sljedeći tjedan sresti na Svjetskom danu mladih u Krakovu. Papa ih poziva da budu „graditelji mostova za lomljenje logike podjele, odbacivanja, straha jednih od drugih, te da se stave u službu siromašnih. Potiče ih da se hrabro suoče sa životom, koji je Božji dar, te da ne daju da im ukradu budućnost koja je u njihovim rukama. Majka Terezija, koju će Papa proglasiti sveticom 4. rujna, u knjizi tvrdi da nisu najteže bolesti guba ili sušica, već samoća. Ona je uzrok mnogih nereda, podjela i ratova koji nas danas muče.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.