Vjera Crkva Kardinal Pietro Parolin o Papinu putovanju u Poljsku
Crkva Vjera

Kardinal Pietro Parolin o Papinu putovanju u Poljsku

Mozaikom milosrđa i sklada, Sveti je Otac nazvao Svjetski dan mladeži koji će ga u sljedeću srijedu ugostiti na njegovu 15. međunarodnom apostolskom putovanju u Poljsku.

Govoreći o Svjetskom danu mladih u razgovoru za Vatikanski televizijski centar, kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, rekao je da papa Franjo ide putom koji je započeo papa Ivan Pavao II., a nastavio papa Benedikt XVI.; ide s mladima na putu vjere, ljubavi i nade. Put uvijek ima isti cilj, a to je susret s Isusom Kristom. Taj je put zacrtan Evanđeljem, naukom i crkvenim učiteljstvom, a hrani se Euharistijom. Mijenjaju se dakle scenariji, kontinenti i države, ali put se nastavlja, kontinuitet se ne prekida – istaknuo je kardinal Parolin dodajući:

Čini mi se što se tiče učiteljstva Ivana Pavla II. da trebamo također istaknuti činjenicu da se Dan mladih odvija u srcu Svete Godine milosrđa. Kad se govori o milosrđu, onda valja imati na umu učiteljsku i duhovnu baštinu pape Wojtyłe, odnosno svetoga Ivana Pavla II., koji je prve dvije enciklike posvetio milosrđu, a potom raznim pothvatima isticao stvarnost milosrđa: dovoljno se prisjetiti proglašenja svetom Faustine Kowalske, te ustanovljenja Nedjelje Božanskoga milosrđa. Sveti je Ivana Pavao II. dakle isticao važnost milosrđa, a to će i papa Franjo činiti tijekom ovoga Svjetskoga dana mladih, kako bi u srcima mladih i u cijelom svijetu zapalio iskru milosrđa– ustvrdio je kardinal Parolin.

Na primjedbu o znakovitosti prolaza kroz sveta svetišta Božanskoga milosrđa u gradu svete Faustine, kardinal je podsjetio kako je Papa u poruci mladima rekao da će prolaz kroz sveta vrata voditi prema Isusu Kristu, biti susret s Njegovim milosrdnim pogledom, kako bismo sa svetom Faustinom iskreno mogli reći: „U tebe se uzdam“. Papa će prvi proći kroz vrata, bit će to njegov osobni susret s Gospodinom, njegovo iskustvo Božanskoga milosrđa. Vjerojatno će u svetištu ispovjediti neke osobe, zatim se pomoliti u mjestima gdje je živjela sveta Faustina, naročito u kapeli gdje je imala viđenja i gdje je pisala svoj dnevnik, na kojem se nadahnjuje posebna pobožnost prema milosrdnom Isusom – rekao je kardinal.

Na upit što bi Papa mogao poručiti Europi, rekao je kako Papa putuje na Svjetski dan mladih, te da misli kako se ne će izravno obraćati ni Poljskoj ni Europi, jer će pred sobom imati mlade iz cijeloga svijeta. Što se tiče Europe, mislim da će Papa ponoviti ono što je u više navrata govorio u Strasbourgu te primajući gardu Karlo Veliki. Rekao bih da se njegova poruka može sažeti u dvije riječi: nada u budućnost i ponovno otkrivanje europskih kršćanskih korijena. Papa je često spominjao europski humanizam i hrabrost naviještanja Evanđelja u novim okolnostima i problemima s kojima se Europa svakodnevno treba sučeljavati, naročito s problemom duhovnoga i materijalnoga siromaštva – istaknuo je kardinal Parolin.

Na primjedbu da će Papa u Czestochowi, pred slikom Crne Gospe, podsjetiti na 1050. obljetnicu krštenja Poljaka, rekao je kako je on osobno vrlo  sretan jer je u travnju bio Papin posebni izaslanik u Poznanu i Gnieznom gdje je predsjedao slavljima za 1050. obljetnicu kršćanstva u Poljskoj, a to je u izvjesnom smislu nadoknadilo ono što je manjkalo milenijskom slavlju, kada je papi Pavlu VI. bio onemogućen dolazak u Poljsku, a on je žarko želio ići u Poljsku. Ova je nastavak milenijske proslave. Papa će s Crkvom u Poljskoj, s pastirima i vjernicima, zahvaliti Bogu za tisuću godina kršćanske vjere, a rekao bih i za sve što se zbilo pedeset posljednjih godina: za slobodu naroda i Crkve – istaknuo je kardinal dodajući:

Uvjerio sam se da je još uvijek jaka Crkva u Poljskoj, da zajedno sa svojim pastirima u novim okolnostima odlučno svjedoči svoju vjeru. U Poljskoj ima mnogo dobrih obitelji, brojni su mladi zauzeti u kršćanskom i vjerskom odgoju, osjeća se misijski polet i apostolski žar. U Poljskoj još uvijek ima mnogo svećeničkih i redovničkih zvanja. Društveno je tkivo zdravo, premda se suočava s izazovima modernoga doba, sa sekularizmom, s gubljenjem osjećaja za Boga, sa življenjem kao da Bog ne postoji u našim društvima. Crkva u Poljskoj treba dakle biti kreativna i otvorena traženju odgovorâ na nove izazove – ustvrdio je kardinal Parolin.

Na primjedbu kako će se Papa u sabirnom logoru Auschwitz-Birkenau sjetiti onih kojih su svoj život žrtvovali za druge, rekao je da je Papa, čim se počelo raspravljati o programu putovanja, očitovao želju da posjeti ta dva mjesta, koja ja nazivam mjestima užasa i boli. Papa neće govoriti u sabirnom logoru, mislim da je njegova šutnja rječitija od govora… A sjećanje na sve žrtve mržnje i ljudske ludosti podsjetit će na brojna današnja nasilja, na prijezir ljudskoga života i dostojanstva, na podjele među ljudima, na uporabu užasa i terorizma radi osobnih, političkih ili gospodarskih probitaka – istaknuo je kardinal te se osvrnu na Papin posjet dječjoj bolnici u Krakovu.

Papa često ističe da Crkva treba biti uz one koji pate, blizu svima koji trpe u duši i tijelu. A tko pati više od bolesne djece kojima je potrebna ljudska toplina i blizina?.. Uvjeren sam da je to značenje Papina posjeta dječjoj bolnici, a to smo već vidjeli i u drugim zgodama. Sjećam se kako je tijekom posjeta dječjoj bolnici u Meksiku govorio o afektivnoj terapiji. I ovom će zgodom zacijelo o njoj govoriti i pozvati sve da ju primjenjuju s djecom i sa svima koji trpe – zaključio je Papin državni tajnik.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.la-croix.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.