Vjera Papa govori Papa na završnoj misi: U obitelji vjera postaje živa i život raste u vjeri
Papa govori Vjera

Papa na završnoj misi: U obitelji vjera postaje živa i život raste u vjeri

Pope Francis celebrates a worldwide Eucharistic adoration ceremony in St. Peter's Basilica, at the Vatican, Sunday, June 2, 2013. Pope Francis is appealing to the "humanity" of kidnappers in Syria to release hostages. Francis urged prayers for "beloved Syria" as he spoke from his studio window overlooking St. Peter's Square on Sunday to a crowd below. He lamented that the war there has stricken a defenseless people aspiring to peace. (AP Photo/Andrew Medichini)

Papa Franjo predsjedao je jučer (27. rujna) završnom svetom misom Svjetskog susreta obitelji u Philadelphiij. U homiliji je potaknuo okupljene da budu otvoreni čudesima Božje ljubavi i nadvladaju sablazan uskog sebeljublja koje nema strpljenja za druge. Obnavljamo svoju vjeru u Gospodinovu riječ koja poziva vjerne obitelji na tu otvorenost, poziva sve koji žele sudjelovati u savezu jednog muškarca i jedne žene, koji rađa život i otkriva Boga – rekao je Papa pred stotinama tisuća vjernika. Na koncu je najavio sljedeći Svjetski susret obitelji u Dublinu, 2018. godine.

Bog se Otac ne može nadvisiti u velikodušnosti te sije svoju prisutnost u svijetu. On nas je prvi uzljubio i njegova nam ljubav daje duboku sigurnost te nas potiče da pomažemo u svim dobrim inicijativama oko nas. Bog želi da sva njegova djeca sudjeluju u evanđeoskoj radosti. Kako Isus naučava – ne priječite ono što je dobro, naprotiv, pomozite mu da uzraste. Sumnjati u djela Duha Svetoga, dati dojam da nemaju ništa s onima koji nisu „dio naše skupine“ i koji nisu „poput nas“ opasna je napast. Ne samo da sprječava obraćenje na vjeru, nego predstavlja i njezino iskrivljenje – upozorio je Sveti Otac.

Objasnio je da u liturgijskim čitanjima i Mojsije i Isus opominju svoje sljedbenike iz istog razloga: zato što su pokušavali ograničiti Božja djela. No, kako je ustvrdio papa Franjo, napast da nas sablazni Božja sloboda, koja „daje da kiša pada i pravednicima i nepravednicima“, ugrožava autentičnost vjere.

Istaknuo je važnost malih gestâ koje u obitelji oživljavaju vjerski život: zagrljaj nakon odsutnosti, zajednički objed i večernja molitva – sve nas to uči kako ljubiti, zbog čega obitelj nazivamo pravom domaćom crkvom: ona je mjesto gdje vjera postaje živa i život raste u vjeri. Isus nas poziva da ne sprječavamo te male, čudesne geste ljubavi, nego da ih potičemo. Stoga nam se valja zapitati: Kako nastojimo živjeti u svojim domovima i društvima? Kakav svijet želimo ostaviti svojoj djeci?

Jalove se podijele ne mogu tolerirati jer se suočavamo s hitnim izazovom zaštite našega zajedničkog doma – naglasio je papa Franjo, pozivajući ljudsku obitelj na cjeloviti i održivi razvoj. Izrazio je zahvalnost svakome tko u svojoj obitelji djecu poučava nadvladavanju zla i pokazuje da je Božji Duh na djelu. Ostavit ću vas s jednim pitanjem – rekao je na kraju Papa: Viče li se u vašoj kući ili se razgovara u ljubavi, privrženosti i dobrohotnosti?

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.