Vjera Papa govori Neke osnovne činjenice o Biskupskoj sinodi
Papa govori Vjera

Neke osnovne činjenice o Biskupskoj sinodi

Uoči skore Redovne sinode o obitelji, prikladno je podsjetiti se nekih osnovnih činjenica o Biskupskoj sinodi i ulozi pape na tom skupu. Biskupsku je sinodu ustanovio bl. Pavao VI. 15. rujna 1965. godine, motu proprijem Apostolica sollicitudo. Ove se godine obilježava njezina 50. obljetnica. Izraz „sinoda“ potječe od grčkih riječi συν, što znači sa, zajedno; teὁδός, što znači put, hod. Sinoda stoga znači hoditi zajedno, zajednički put. Biskupska se sinoda može definirati kao skupština predstavnika katoličkog episkopata koja ima savjetodavnu ulogu te pomaže papi u upravljanju općom Crkvom.

Prema kanonskom zakonu, uloga je Sinode promicati usku povezanost rimskog prvosvećenika i biskupâ, kako bi oni svojim savjetom mogli pomoći papi u očuvanju i rastu vjere i ćudoređa; u obdržavanju i učvršćivanju duhovne stege te da bi proučavali pitanja koja se odnose na djelovanje Crkve u svijetu. Biskupska sinoda nije isto što i Biskupski zbor (sabor) – odnosno tijelo svih biskupâ u zajedništvu s papom – koje s njim na čelu – ima vrhovnu vlast.

Zadaća je Biskupske sinode da raspravlja o pitanjima koja treba da se prouče i da iznosi prijedloge i želje, ali ne da ih riješava, niti da o njima donosi odluke. Biskupska sinoda nema učiteljsku ili pravnu, već pastoralnu i savjetodavnu ulogu. Sinoda nije parlament čije odluke imaju izvršnu vrijednost, već izražava mišljenja i savjetuje papu, koji onda donosi odluke – u skladu ili ne s onim što je na sinodi rečeno.

Uloga rimskog prvosvećenika na Sinodi odražava njegov primat u upravljanju općom Crkvom. Papa Biskupsku sinodu saziva, potvrđuje izbor članova, određuje o čemu će se raspravljati, određuje red raspravljanja, predsjeda Sinodi osobno ili preko drugih te ju zaključuje, premješta, obustavlja i raspušta.

Dvije Sinode o obitelji – izvanrednu prošle godine i redovnu sljedećega mjeseca – treba vidjeti kao jedinstveni hod podijeljen u dva razdoblja. Tome valja priključiti i Konzistorij koji je održan na temu obitelji u veljači 2014. godine. Papa je Franjo između dvije Biskupske sinode često govorio o obitelji, a među brojnim prigodama valja istaknuti njegov govor u Strasburgu prošle godine, niz kateheza o obitelji na općim audijencijama srijedom te apostolski pohod Kubi i Sjedinjenim Državama, uključivši sudjelovanje na Svjetskom susretu obitelji, u Philadelphiji.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.