Vjera Papa govori Papa mladima: Nasljedujte Isusove snove
Papa govori

Papa mladima: Nasljedujte Isusove snove

Jeste li spremni prihvatiti Isusov san? – od toga je pitanja papa Franjo krenuo obraćajući se mladima iz Brescie, koje je, njih oko 3000, primio danas u audijenciju. Papine su misli bile upravljene na sinodu koja će se održati u listopadu, o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, te je istaknuo da se sinoda priprema u „istinskom slušanju“ mladih, odnosno u raspoloživosti za promjene i za zajednički hod. S druge pak strane više je puta upitao: Jeste li spremni slušati Isusov glas i promijeniti nešto u sebi?

Ako ste ovdje, mislim da je tako, ali ne mogu, i ne želim to smatrati sigurnim – kazao je papa Franjo te dodao – Neka svatko od vas razmisli u sebi, u vlastitom srcu: Jesam li spreman učiniti svojima Isusove snove? Ili se bojim da bi njegovi snovi mogli „uznemiriti“ moje snove?

Za Božje kraljevstvo, lišiti se staroga čovjeka u sebi

Isusov je san Božje kraljevstvo – kazao je Papa te objasnio – odnosno oblikovanje velike obitelji s Bogom kao Ocem koji voli svu svoju djecu, i koji je radostan kada se neko izgubljeno dijete vrati kući. Kako bismo prihvatili taj san imamo se odreći sebe, što ne znači – objasnio je Sveti Otac – da trebamo podcjenjivati ono što nam je Bog darovao, kao što je život, tijelo, odnosi s drugima.

Od onoga tko ga želi nasljedovati Isus traži da se odrekne sebe, jer u svakomu od nas postoji ono što se u Bibliji zove „stari čovjek“, egoistični ja koji ne slijedi Božju logiku, logiku ljubavi, nego onu suprotnu, logiku egoizma, djelovanja u svrhu vlastitih interesa. Sve je to – prema Papinim riječima – često skriveno iza dobroga lica.

Imati Isusovo srce

Kako bismo se oslobodili toga unutarnjeg ropstva privrženosti bogatstvima, porocima, samoljublju, potrebna je i naša suradnja, odnosno trebamo tražiti od Isusa oprost i srce poput njegova. Isuse, oprosti mi, daj mi srce poput tvojega, ponizno i puno ljubavi – rekao je Sveti Otac te istaknuo – Takvo je bilo Isusovo srce. Tako je Isus volio. Tako je Isus živio.

Onomu tko moli tu molitvu Isus daruje iznenađujuća iskustva, – istaknuo je Papa – kao što je nova radost za čitanje evanđelja, ili poticaj za sudjelovanje na misi, što za mladu osobu može biti neuobičajeno – primijetio je te dodao – Ili da osjetimo njegovu prisutnost u osobama koje trpe, koje su bolesne, isključene, ili pak da hrabro idemo protiv struje ne sudeći druge.

Primjer svetaca

To pokazuju sveci kao što je sveti Franjo Asiški, koji se odrekao svojega egoističnoga ja, koji je bio pun snova svijeta, ali je poslije zagrlio snove Isusa Krista. Kao i Pavao VI. koji će uskoro biti proglašen svetim. I Giovanni Battista Montini, prije nego što je postao papa, bio je mladić iz vašega kraja – kazao je papa Franjo te završio govor dajući nazočnim mladima domaću zadaću. Otkrijte kakav je bio Giovanni Battista Montini kao mladić; kakva je bila njegova obitelj, kakav je bio kao učenik, u oratoriju…; koji su bili njegovi snovi…

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican New

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.