Vjera Papa govori Papa Franjo: Idemo na misu kako bismo živjeli više kao kršćani
Papa govori

Papa Franjo: Idemo na misu kako bismo živjeli više kao kršćani

"I believe that the media should be very clear, very transparent, and not fall prey -- without offence, please -- to the sickness of coprophilia," says Pope Francis. The pontiff is seen here at St. Peter's Basilica in November.

Potrebno je ići na svetu misu kako bismo živjeli više kao kršćani – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Sveti je Otac tako nastavio niz kateheza o euharistiji, a danas se usredotočio na završne obrede mise.

Na početku kateheze Papa je podsjetio prisutne hodočasnike da nam uskrsno cvijeće govori o radosti: radosti koju osjećamo u cvjetanju Uskrsloga Krista, u cvjetanju našeg opravdanja, u cvjetanju svetosti Crkve. Slavlje se nastavlja kroz čitavo uskrsno vrijeme, no posebno u ovom tjednu jer se svaki dan slavi poput Nedjelje uskrsnuća Gospodinova. Papa Franjo ih je potom pozvao da jedni drugima čestitaju „sretan Uskrs“, a zatim da svi zajedno čestitaju Uskrs papi emeritusu Benediktu XVI.

Kao što je misna žrtva započela znakom križa tako euharistijsko slavlje zaključujemo blagoslovom Trojedinoga Boga – napomenuo je Papa i nastavio – Kršćani ne idu na misu kako bi ispunili tjednu dužnost i potom zaboravili sve. Ne! Kršćani idu na misu kako bi sudjelovali u muci i uskrsnuću Gospodinovu i da žive više kao kršćani. Kad misa završi, započinje dužnost kršćanskog svjedočanstva. Izlazimo iz crkve kako bismo „idući u miru“ donijeli Božji blagoslov u svakodnevne aktivnosti, u naše domove, radno okruženje, među zanimanjā zemaljskoga grada, proslavljajući Gospodina svojim životom – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Svaki put kad iziđemo s mise, moramo izići „bolji“ nego kad smo ušli: s više života, više snage, više volje za dati kršćansko svjedočanstvo. Putem euharistije Gospodin Isus ulazi u nas, u naše srce, u naše tijelo kako bismo u životu očitovali sakrament primljen u vjeri.

Od slavlja do života, svjesni da misa svoje ispunjenje pronalazi u konkretnim odlukama onih koji su osobno uključeni u Kristova otajstva – kazao je papa Franjo i upozorio – Ne smijemo zaboraviti da slavimo euharistiju kako bismo naučili postati euharistijski muškarci i žene. Što to znači? To znači dopustiti Kristu da djeluje u našim djelima: da njegove misli budu naše misli, da njegovi osjećaji budu naši osjećaji, da njegovi izbori budu naši izbori. To je kršćanska svetost: činiti kao što je Isus činio – istaknuo je Papa i nastavio – Apostol Pavao to izražava na sljedeći način: „S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene“ (Gal 2,19-20).

Pojasnio je da Pavlovo iskustvo prosvjetljuje i nas: u mjeri u kojoj umrtvljujemo svoju sebičnost, odnosno dajemo da u nama umre ono što se protivi Evanđelju i Isusovoj ljubavi, u nama se snagom njegova Duha stvara veći prostor. Kršćani su muškarci i žene koji dopuštaju da im se snagom Duha Svetoga duša proširi, nakon što su primili Tijelo i Krv Kristovu – rekao je Sveti Otac i dodao – Dopustite da vam se snagom Duha proširi duša!

Budući da stvarna Kristova prisutnost u posvećenom kruhu ne prestaje svetom misom, euharistija se čuva u svetohraništu ili tabernakulu za pričest bolesnika i za tiho klanjanje Gospodinu u Presvetom sakramentu – objasnio je Papa i dodao – Euharistijsko štovanje izvan svete mise, bilo u osobnom bilo u zajedničkom obliku, pomaže nam ostati u Kristu.

Plodovi su mise određeni da sazrijevaju u svakodnevnom životu – nastavio je papa Franjo – Možemo to izreći na sljedeći način: misa je poput zrna pšenice koje zatim raste u svakodnevnom životu, raste i sazrijeva u dobrim djelima, u stavovima koji nas čine nalik Isusu. Zapravo, rastući u jedinstvu s Kristom, euharistija obnavlja život milosti primljen u sakramentima krštenja i potvrde kako bi naše kršćansko svjedočanstvo postalo vjerodostojno – rekao je Papa.

Euharistija nas k tomu odvaja od grijeha: „Što više sudjelujemo u Kristovu životu i napredujemo u njegovu prijateljstvu, to nam je teže prekinuti s njim zbog smrtnog grijeha“ (KKC 1395). Sveti je Otac potom kazao da redovito pristupanje euharistijskom stolu obnavlja, jača i produbljuje odnos s kršćanskom zajednicom kojoj pripadamo, u skladu s načelom: euharistija stvara Crkvu. Konačno, sudjelovanje na euharistiji obvezuje nas u prilog drugih, a posebice siromašnih, učeći nas kako s tijela Kristova prijeći na tijelo braće i sestara u kojima On očekuje da ga prepoznamo, služimo, častimo, ljubimo.

Budući da blago jedinstva s Kristom nosimo u glinenim posudama, potrebno je da se vraćamo svetom oltaru sve dok u raju ne budemo u punini kušali blaženstvo svadbene gozbe Jaganjčeve. Zahvalimo Gospodinu na putu ponovnog otkrivanja svete mise – kazao je papa Franjo i zaključio – Dajmo se obnovljenom vjerom privući tom stvarnom susretu s Isusom koji je za nas umro i uskrsnuo.

Preuzeto: www.radiovaticana.va

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.