Vjera Papa govori Papa mladima u Krakovu: Nadvladati terorizam ogovaranja, graditi mostove
Papa govori Vjera

Papa mladima u Krakovu: Nadvladati terorizam ogovaranja, graditi mostove

Papa Franjo se sinoć u Krakovu tijekom prijenosa uživo obratio mladim Talijanima koji sudjeluju na ovogodišnjem Svjetskom danu mladih te je tom prilikom odgovorio na tri pitanja. Potaknuo ih je da nadiđu rane, nadvladaju „terorizam ogovaranja“ i izgrađuju mostove mira.
Strah je trauma koja može ostaviti ožiljke, ali ne može izbrisati horizonte i želju da se ide naprijed – sažetak je Papina odgovora djevojci koja je ispričala kako je slučajno bila propustila vlak koji je 23. srpnja doživio nesreću u kojoj su umrle 23 osobe. Taj ju je događao osobito pogodio zato što je poznavala jednu od žrtava.
„Ono što ti se dogodilo je rana; neki su bili ranjeni u nesreći, u tijelu, a ti si bila ranjena u duši, u tijelu, u srcu i ta rana se zove ‘strah’. Doživjela si šok, ali šok koji ti ne čini dobro“ – rekao je Papa, napominjući da je to ipak „prigoda“ da se ide naprijed. „Život je pun rana“ – kazao je, objašnjavajući kako mudrost znači moći nositi se i s „lijepim i s ružnim stvarima u životu“.
Protiv „terorizma ogovaranja“ najsnažnija sila je oprost – tim se riječima Sveti Otac obratio djevojci koja je u Italiju došla vrlo mlada te je bila žrtva maloljetničkog nasilja, pokušavši zbog toga učiniti čak i samoubojstvo. „Okrutnost je ljudski stav koji je u temelju svih ratova“ – istaknuo je Papa. Okrutnost „ne daje drugome da raste“ i „ubija drugoga“.
Kazao je da je „ogovaranje terorizam“ i „stvar koju trebamo nadvladati“ cjelovitim praštanjem. To je međutim „milost za koju trebamo moliti Gospodina. Mi, sami od sebe, to ne možemo.“ Još jedno oruđe „protiv terorizma jezika“ je „stav krotkosti“ – ustvrdio je papa Franjo.
Odgovarajući na treće pitanje jednoga mladića koji je bio u Münchenu kad je izvršen napad u kojem je ubijeno 10 osoba, Papa je istaknuo da „mir gradi mostove“, a „mržnja diže zidove. U životu“ – rekao je – „trebaš birati: graditi mostove ili zidove. Zidovi dijele i mržnja raste. Mostovi ujedinjuju. Kad stisneš ruku prijatelju, nekoj osobi, gradiš ljudski most. A kad drugoga udariš, uvrijediš, gradiš zid. Ja želim vidjeti puno ljudskih mostova.“
Na kraju je Sveti Otac s prozora nadbiskupske rezidencije, nekadašnjeg doma sv. Ivana Pavla II., podsjetio na poljskog volontera pri Svjetskom danu mladih koji je nedavno preminuo od raka. Radi se o mladiću koji je dao važan doprinos tako što je napravio dizajn za zastavu, slike svetaca zaštitnika i druge simbole ovogodišnjeg okupljanja mladih u Poljskoj. „Sada je on u nebu, s Isusom. Tamo ćemo ga susresti jednoga dana“ – kazao je papa Franjo, potaknuvši na kraju mlade u šali da „prave buku“ čitavu noć, očitujući tako svoju „kršćansku radost“.

Izvor: radiovaitcan.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.