Vjera Crkva Kardinal Burke u novoj knjizi: Mojoj majci je bilo savjetovano da me pobaci
Crkva Vjera

Kardinal Burke u novoj knjizi: Mojoj majci je bilo savjetovano da me pobaci

U.S. Cardinal Raymond L. Burke heads the Vatican's highest court -- the Supreme Court of the Apostolic Signature. He is pictured at the Vatican in a 2010 file photo. (CNS photo/Catholic Press Photo) (May 30, 2012) See VATICAN-COURT May 30, 2012.

Kardinal Raymond Burke otkrio je kako je njegovoj majci bilo savjetovano da ga pobaci, nakon što se za vrijeme trudnoće bila ozbiljno razboljela. U novoj knjizi-intervjuu s francuskim novinarom Guillamueom d’Alançonom, kardinal je ispričao kako je njegovoj majci liječnik bio rekao da „već ima petero djece“ i da je „važno da bude zdrava kako bi se za njih brinula“, preporučujući joj da pobaci.

„Moji roditelji su odbili“ – objasnio je kardinal i sadašnji patron Malteškog viteškog reda. „Rekli su da vjeruju u Boga i da će im Krist pružiti potrebnu pomoć. Moja me je majka rodila i sve je dobro prošlo“. Zbog toga mu je, kako je napomenuo, pitanje zaštite ljudskoga života i osobno vrlo važno, jer je i on sam mogao biti ubijen – prenio je Catholic Herald.

U novoj knjizi „Nada za svijet. Ujediniti sve u Kristu“, američki kardinal napominje kako su „žestoki napadi na život danas“ rezultat „izobličenja spolnoga čina putem kontracepcije“ te je potaknuo katolike da štite ljudski život. „Đavao nas, dakako, želi obeshrabriti: pokušava posijati sumnju u naše umove o javnoj obrani ljudskoga života. I suptilno nas napastuje da nastavimo šutjeti, da utišamo svoje savjesti, da si kažemo kako smo osobno protiv pobačaja, ali da ne trebamo izražavati svoju vjeru i moralna uvjerenja u javnosti“ – kazao je kardinal.

U knjizi-intervjuu se također osvrnuo na političku i vjersku situaciju u Sjedinjenim Državama, gdje se vodi pravna bitka o vjerskoj slobodi po pitanju katoličkih ustanova i plaćanja za kontracepciju u zdravstvenome osiguranju. Obamina administracija osim toga zahtjeva da javne škole, uključujući katoličke, usvoje „rodno neutrale“ kupaonice. Kardinal Burke je zaključio kako predsjednik Obama „želi Crkvu gurnuti nazad iza zidova crkvenih zgrada“. „Federalna vlada pokušava umanjiti vjersku slobodu, protivno Ustavu Sjedinjenih Država“, a Barack Obama Crkvu želi „spriječiti u primjenjivanju njezinih zakona u njezinim vlastitim bolnicama i školama“.

Kardinal se također osvrnuo na temu odbacivanja Boga i kulture smrti. Ustvrdio je kako je Francuska revolucija započela proces sekularizacije koji je doveo do „velikog kapitalizma onih koji se klanjaju Mamonu“ i marksizma. „Svi oni koji su se okrenuli od Krista“ – rekao je – „vidjeli su da je Sotona krvavi tiranin“.

Istaknuo je kako su protestantske i anglikanske zajednice usvojile kompromis sa svijetom kad su 1930-ih godina prihvatile kontracepciju. Međutim, i Katolička Crkva je oslabljena 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća, zato što se, kako je rekao, vjera uzimala zdravo za gotovo te ju je poveo „vrlo snažan, ali pogrešan osjećaj ljudskoga napretka“. Pozivajući se na analizu „diktature relativizma“ Benedikta XVI., naglasio je kako je najveća opasnost danas „gubitak ispravne metafizike i, posljedično, osjećaja za objektivnu stvarnost“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.lifesitenews.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.