Vjera Papa govori Papa Franjo: Valja svjedočiti ljepotu braka
Papa govori

Papa Franjo: Valja svjedočiti ljepotu braka

Papa Franjo sa sudionicima tečaja o braku i obitelji; bazilika svetoga Ivana Lateranskoga, 27. rujna 2018.

Susrevši se u bazilici svetoga Ivana Lateranskoga sa sudionicima tečaja o braku i obitelji, papa Franjo je poželio “trajni katekumenat”, te potaknuo na pomoć parovima u krizi kako bi ponovno otkrili milost tog sakramenta

Za sakrament ženidbe potrebna je pratnja, uz trajni katekumenat koji se odnosi na pripremu, slavlje i prvo vrijeme koje slijedi nakon vjenčanja – istaknuo je papa Franjo susrevši se, jučer poslijepodne u bazilici svetoga Ivana Lateranskoga, s oko 850 sudionika tečaja o braku i obitelji, koji su organizirale Rimska biskupija i Rimska rota. Tom je prigodom Papa, među ostalim, potaknuo na zajednički hod svećenika, pastoralnih djelatnika i kršćanskih bračnih parova.

Svjesna odluka

Polazeći upravo od tečaja i razmatranja izazovā i pastoralnih nacrta koji se odnose na obitelj, tu „kućnu crkvu i svetište života“, koja je presudna i nezamjenjiva za opće dobro narodā, Sveti se Otac osvrnuo na opširno, slojevito i osjetljivo apostolsko područje s kojim je povezana. Razmišljao sam o toj temi posebno u apostolskoj pobudnici ‘Amoris laetitia’, stavljajući u središte hitno potreban ozbiljan put priprave za kršćanski brak, koji se neće svesti na nekoliko susreta – rekao je Papa.

Brak nije samo društveni događaj – istaknuo je – nego pravi sakrament koji zahtijeva odgovarajuću pripravu i svjesno slavlje. Bračna obveza, naime, zahtijeva od zaručnika svjesnu odluku, koja očituje želju za zajedničkom gradnjom nečega što se nikada ne smije iznevjeriti i napustiti.

Ne napuštati mlade bračne parove

Već više biskupija u svijetu priprema inicijative za usklađivanje obiteljskoga pastorala sa stvarnim stanjem, i to uz seminare i duhovne obnove koje uključuju i bračne parove s čvrstim obiteljskim iskustvom, te stručnjake u psihološkim disciplinama – primijetio je Papa.

Korijen problemā, koji se pojave nakon slavljenja sakramenta ženidbe, više puta treba tražiti, ne samo u skrivenoj nezrelosti koja izbije iznenada, nego ponajviše u slabosti kršćanske vjere i nedostatnoj pratnji Crkve, u samoći u kojoj se obično ostavljaju mladi bračni parovi nakon vjenčanja. Samo kada ih se stavi pred svakodnevicu zajedničkoga života koji poziva supružnike da rastu na putu darivanja i žrtvovanja, neki postanu svjesni da nisu potpuno shvatili ono u što su se upustili.

Priprema i pratnja nakon vjenčanja

Što će priprema biti temeljitija i duža – objasnio je Sveti Otac – to će više mladi parovi naučiti odgovarati na Božju milost i snagu, a razvit će i ‘antitijela’ za suočavanje s neizbježnim trenutcima teškoća i napora u bračnom i obiteljskom životu. Međutim, to – prema Papinim riječima – nije dovoljno.

Najveća se djelotvornost pastoralne skrbi ostvaruje tamo gdje pratnja ne prestaje vjenčanjem, nego prati supružnike barem u prvim godinama bračnoga života. Kroz razgovor samo s bračnim parom, i kroz zajedničke trenutke, pomaže se mladim supružnicima steći sredstva i potporu za življenje njihova poziva. To se ne može postići bez rasta u vjeri samoga para – primijetio je papa Franjo.

Krize i novi bračni postupak

Što se pak tiče supružnika koji u svojoj vezi imaju ozbiljnih problema i koji se nalaze u krizi, valja im pomoći oživjeti vjeru i ponovno otkriti milost sakramenta, a u nekim slučajevima i dati odgovarajuće upute za pokretanje postupka ništavnosti. Neka oni koji su postali svjesni činjenice da njihova veza nije pravi sakramentalni brak, i žele izići iz te situacije, pronađu u biskupima, svećenicima i pastoralnim djelatnicima potrebnu potporu koja se ne očituje samo u iznošenju pravnih normi, nego prije svega u slušanju i razumijevanju. U tom je smislu odredba o novom bračnom postupku vrijedno sredstvo koje zahtijeva da ga konkretno i bez razlike primjenjuju svi, na svim crkvenim razinama, jer je njegov glavni razlog salus animarum (spas duša)! – istaknuo je papa Franjo.

Prihvatiti i nevjenčane parove koji odluče živjeti zajedno

Spomenuvši vječni spas duša, Papa je na kraju poželio da obzor biskupijskoga obiteljskog pastorala bude sve širi, te da poprimi stil vlastit Evanđelju, susrećući i prihvaćajući i mlade koji odluče živjeti zajedno bez vjenčanja. Jer – istaknuo je Papa – valja im svjedočiti ljepotu braka.

Izvor: radiovatican.va (Giada Aquilino; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.