Vjera Papa govori Papa u Tallinnu zahvalio na gostoprimstvu te Estonce nazvao “malenim stadom velikoga srca”
Papa govori

Papa u Tallinnu zahvalio na gostoprimstvu te Estonce nazvao “malenim stadom velikoga srca”

Papina propovijed pred okupljenim mnoštvom na Trgu slobode u Tallinnu (Vatican Media)

Papa Franjo jučer je svetom misom na Trgu slobode u glavnom gradu Estonije završio apostolski pohod baltičkim zemljama

“Dajte svjedočanstvo kao sveti narod. Možemo biti kušani mišlju da je svetost samo za neke. Međutim, pozvani smo biti sveti živeći u ljubavi i svjedočeći svime što činimo, gdje god se nalazili” (usp. Gaudete et Exsultate, 14) – rekao je papa Franjo jučer u propovijedi na svetoj misi kojom je završio apostolski pohod baltičkim zemljama. Pred okupljenim mnoštvom u glavnom gradu Estonije Papa je kazao da “biti izabrani narod ne znači biti isključiv, ni biti izdvojen” te da “trebamo biti blizu drugima, sposobni za kontemplaciju, suosjećanje, spremni posvetiti vrijeme drugome, koliko god bilo potrebno.”

Narod izabranika

Osvrnuvši se na prvo misno čitanje, Sveti Otac je estonski narod i baltičke zemlje usporedio s izraelskim narodom te kazao kako su im, kao i izabranom narodu, borbe za slobodu poznate. Narod koji dolazi na Sinaj slobodno je izabrao sklopiti savez ljubavi s Bogom. To je narod koji nije ni na što obvezan i kojemu Bog želi slobodu. Nije to razmjena u kojoj nešto činimo ukoliko Bog nešto učini zauzvrat.

Božja ponuda ne uzima nam ništa, nego naprotiv, vodi nas punini, ispunja sve ljudske težnje. Neki se smatraju slobodnima ako žive bez Boga ili odvojeno od njega. Ne primjećuju da na taj način prolaze ovim životom kao siročad, bez doma u koji se mogu vratiti – rekao je Papa.

Vjernici koji izlaze ususret

Mi smo maleni dio koji treba biti kvasac čitavom mnoštvu – poručio je papa Franjo u propovijedi i dodao da je to kvasac koji se ne skriva niti odvaja, koji se ne smatra boljim ni čišćim. Sveti je Otac potom naveo primjer orla koji štiti svoje mlade i drži ih na sigurnom dok ne narastu, no kasnije ih tjera da napuste sigurnost i samostalno polete. Orao leti ispod orlića kada isprobavaju svoja krila kako bi ih zaštitio i spriječio od ozljeđivanja. Takav je Bog, takav je Bog sa svojim izabranim narodom – kazao je Sveti Otac na Trgu slobode u Tallinnu.

Živjeti svetost iz dana u dan

Danas odlučujemo biti sveci odlazeći na periferiju i rubove našega društva, gdje naša braća leže odbačena. Ne smijemo misliti da će se netko drugi zaustaviti i pomoći, ni da će te probleme riješiti institucije. Na nama je da zaustavimo pogled na toj braći i sestrama i pružimo im ruku pomoćnicu zato što su oni slika Božja; oni su naša braća i sestre koje je otkupio Isus Krist – rekao je papa Franjo i dodao – to znači biti kršćanin, to je svetost koja se živi iz dana u dan.

Zahvala na kraju apostolskog posjeta

Prije završnog blagoslova papa Franjo je izrazio zahvalnost svima prisutnima, počevši od apostolskog administratora u Estoniji. Zahvalio je estonskom narodu na dobrodošlici te ga nazvao malenim stadom velikoga srca. Posebnu misao Sveti je Otac uputio svoj kršćanskoj braći i sestrama, pogotovo luteranima, koji su mu iskazali gostoprimstvo na ekumenskim susretima u Estoniji i Latviji te zaključio sa željom da nas Gospodin nastavi voditi putem zajedništva.

Izvor: radiovatican.va (Michele Raviart, Mate Žaja – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.