Vjera Papa govori Papa Franjo meksičkim zatvorenicima: Božje je milosrđe za sve
Papa govori Vjera

Papa Franjo meksičkim zatvorenicima: Božje je milosrđe za sve

Papa Franjo susreo se jučer (17. veljače) sa zatvorenicima u meksičkom gradu Ciudad Juárez, uz granicu sa Sjedinjenim Državama, te im je poručio da Božje milosrđe obuhvaća sve i da ga se može pronaći u svakom kutku svijeta. Susret se zbio u Zatvoru br. 3 tog grada koji je donedavno bio prvi u svijetu po broju ubojstava zbog uličnih ratova oko droge.

Oko 700 zatvorenika okupilo se u zatvorskom dvorištu, gdje je Papa napomenuo da se njegov pohod Meksiku približava kraju, ali da nije mogao otići a da ne pozdravi zatvorenike i da s njima ne proslavi Jubilej milosrđa. Kazao je da slavlje Svete godine doziva u pamet „put kojim nam je poći kako bismo slomili ciklus nasilja i zločina“.

Rekao je da su mnoga desetljeća izgubljena „razmišljajući i vjerujući da će se sve riješiti izolirajući, odvajajući, zatvarajući“ ljude, držeći da „takve prakse stvarno rješavaju probleme“. Istaknuo je da je skrb za zatvorenike moralni imperativ za čitavo društvo te da reintegracija ne počinje unutar zatvorskih zidova, nego još ranije, vani na gradskim ulicama.

„Reintegracija ili rehabilitacija započinje stvaranjem sustava koji bismo mogli nazvati društvenim zdravljem, to jest, društva koje ne pokušava uzrokovati bolesti, zagađujući odnose u susjedstvima, školama, gradskim trgovima, ulicama, domovima i na čitavom društvenom spektru. Sustav društvenog zdravlja teži promicati kulturu koja djeluje i nastoji spriječiti te situacije i putove koji na koncu oštećuju i okrnjuju društveno tkivo“ – ustvrdio je Sveti Otac.

Poručio je zatvorenicima da ne mogu poništiti ono što su učinili, ali da sada trebaju naučiti otvoriti vrata budućnosti i vjerovati da se stvari mogu promijeniti. Slaviti Jubilej milosrđa s vama – kazao im je – znači pozvati vas da podignete glavu i radite kako biste stekli prostor toliko željene slobode.

Papa Franjo je napomenuo da osoba koja je doživjela najveću patnju, koja je poslovično „proživjela pakao“, može postati prorok u društvu. Potaknuo je prisutne da se trse da „društvo koje izrabljuje i odbacuje ljude“ ne uzrokuje još više žrtava.

Papa je također zahvalio osobama koje rade u tom zatvoreničkom centru ili sličnim ustanovama te izrazio zahvalnost na nastojanjima kapelanâ, posvećenih osoba i laika koji su se posvetili održavanju nade i evanđelja milosrđa u zatvorima. „Nikad ne zaboravite“ – rekao je na kraju – „da svi vi možete biti znakovi Očeva srca. Potrebni smo jedni drugima kako bismo nastavili ići naprijed.“

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.