Vjera Papa govori Papa Franjo meksičkim domorocima poručio da je svijetu potrebna njihova kultura
Papa govori Vjera

Papa Franjo meksičkim domorocima poručio da je svijetu potrebna njihova kultura

Papa Franjo slavio je danas (15. veljače) misu za brojno domorodačko stanovništvo južne meksičke države Chiapas. Domorocima je poručio da je današnjem svijetu potrebna njihova kultura, kao i njihove vrijednosti i tradicije.

Misu je Sveti Otac slavio pri sportskom stadionu grada San Cristobal de Las Casas, a čitanja su – uz molitve vjernika – bila navještena na raznim mjesnim jezicima. Unatoč tome što je bogat prirodnim resursima, južni dio Meksika značajno je manje razvijen od ostatka zemlje te bilježi visoke razine siromaštva i nepismenosti.

U homiliji, Papa je napomenuo da su starosjedilačke kulture „na sustavan i organiziran način“ bile krivo shvaćene i isključivane iz društva. Neki su smatrali vaše vrijednosti, kulturu i predaje inferiornima – primijetio je Papa – dok su drugi, „opijeni moći, novcem i tržišnim trendovima, ukrali vašu zemlju ili je zagadili“. Naglasio je da bi svaka osoba trebala „ispitati svoju savjest i naučiti reći: ‘Oprosti! Brate, oprosti!’“.

Papa Franjo je osobito istaknuo da domoroci imaju puno toga za reći ostatku svijeta o tome kako djelovati „na skladan način s prirodom“, koju oni „poštuju kao izvor hrane, zajednički dom i oltar međusobnog dijeljenja“.

Izvor: radiovatican.hr

Foto: radiovatican.hr

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.