Vjera Papa govori Papa Franjo: Ne izrabljivanju radnika; robovlasnici će polagati račun Bogu
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Ne izrabljivanju radnika; robovlasnici će polagati račun Bogu

Pomanjkanje prigoda za održivi rad jedna je od najvećih pošasti kojima su mladi Meksikanci izloženi, zato što siromaštvo – čiji je uzrok nezaposlenost – može postati plodan teren za trgovinu drogom – kazao je papa Franjo u Meksiku tijekom jučerašnjeg (17. veljače) susreta s predstavnicima poslovnoga svijeta u gradu Ciudad Juárez. „Kad je kapital“ – rekao je Papa – „jedini mogući dobitak, to se zove isključenost“.

Upozorio je da živimo u vremenu u kojem je nametnuta „paradigma gospodarske korisnosti kao početna točka za osobne odnose“ te da „prevladavajući mentalitet zagovara najveći mogući profit, odmah i po svaku cijenu“. To – smatra Papa – ne uzrokuje samo gubitak etičke dimenzije poslovanja, nego se zaboravlja da su najbolja ulaganja koja možemo učiniti ulaganja u ljude i obitelji. Najbolje je ulaganje – kazao je – stvaranje prigoda.

Rješenje za takvu situaciju Papa vidi u „stvaranju trajnih odnosa“, izgradnji sutrašnjice i obnovi društvenih veza koje su „istrošene zbog pomanjkanja komunikacije“. Stoga je potaknuo predstavnike različitih organizacija da se trude oko toga da rad bude „prostor za izgradnju društva i građanstva“. Također je podsjetio na zajedničku odgovornost da se stvaraju „prigode za dostojanstven rad“ u zemlji koja je izmučena nezaposlenošću i gdje siromaštvo može postati „plodno tlo za pad u spiralu trgovine drogom i nasilja“.

Osim toga, papa Franjo je upozorio da prevladavajući mentalitet, koji osobe podređuje financijama, u mnogim slučajevima vodi „izrabljivanju zaposlenika poput predmeta koji se imaju iskoristiti i baciti“. To je slučaj kad – prema riječima Svetoga Oca – kapital uvjetuje život ljudi i izobličuje društvo. Bog će međutim tražiti račun od robovlasnika naših dana – kazao je –, a mi trebamo učiniti sve što je moguće da se takve situacije ne ponove.

Svaki put kad je dostojanstvo osobe ugroženo ili svedeno na potrošačko dobro – dodao je – Crkva će biti „proročki glas koji će svima pomoći da se ne izgube u zavodljivom moru ambicija“. Budućnost se ne može položiti u ruke korupcije, brutalnosti i nepravičnosti – naglasio je Papa.

Često – rekao je radnicima i poslodavcima – nije lako pronaći sklad u svijetu koji je sve više kompetitivan te nije lako sve dovesti do dogovora. Ali taj je nedostatak zabrinjavajuć, zato što zaradi i profitu ostavlja mogućnost da „određuju sudbinu naroda“. Zarada i kapital nisu, međutim, dobra iznad čovjeka, nego su ona u službi općega dobra – podsjetio je papa Franjo.

Na koncu je pozvao okupljene da – kako je rekao – „sanjaju Meksiko“ u kojem roditelji imaju vremena igrati se s djecom, „Meksiko koji vaša djeca zaslužuju“, Meksiko koji „zna u drugome prepoznati dostojanstvo Božjega djeteta“.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @EPA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.