Vjera Papa govori Papa Franjo: Ne izrabljivanju radnika; robovlasnici će polagati račun Bogu
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Ne izrabljivanju radnika; robovlasnici će polagati račun Bogu

Pomanjkanje prigoda za održivi rad jedna je od najvećih pošasti kojima su mladi Meksikanci izloženi, zato što siromaštvo – čiji je uzrok nezaposlenost – može postati plodan teren za trgovinu drogom – kazao je papa Franjo u Meksiku tijekom jučerašnjeg (17. veljače) susreta s predstavnicima poslovnoga svijeta u gradu Ciudad Juárez. „Kad je kapital“ – rekao je Papa – „jedini mogući dobitak, to se zove isključenost“.

Upozorio je da živimo u vremenu u kojem je nametnuta „paradigma gospodarske korisnosti kao početna točka za osobne odnose“ te da „prevladavajući mentalitet zagovara najveći mogući profit, odmah i po svaku cijenu“. To – smatra Papa – ne uzrokuje samo gubitak etičke dimenzije poslovanja, nego se zaboravlja da su najbolja ulaganja koja možemo učiniti ulaganja u ljude i obitelji. Najbolje je ulaganje – kazao je – stvaranje prigoda.

Rješenje za takvu situaciju Papa vidi u „stvaranju trajnih odnosa“, izgradnji sutrašnjice i obnovi društvenih veza koje su „istrošene zbog pomanjkanja komunikacije“. Stoga je potaknuo predstavnike različitih organizacija da se trude oko toga da rad bude „prostor za izgradnju društva i građanstva“. Također je podsjetio na zajedničku odgovornost da se stvaraju „prigode za dostojanstven rad“ u zemlji koja je izmučena nezaposlenošću i gdje siromaštvo može postati „plodno tlo za pad u spiralu trgovine drogom i nasilja“.

Osim toga, papa Franjo je upozorio da prevladavajući mentalitet, koji osobe podređuje financijama, u mnogim slučajevima vodi „izrabljivanju zaposlenika poput predmeta koji se imaju iskoristiti i baciti“. To je slučaj kad – prema riječima Svetoga Oca – kapital uvjetuje život ljudi i izobličuje društvo. Bog će međutim tražiti račun od robovlasnika naših dana – kazao je –, a mi trebamo učiniti sve što je moguće da se takve situacije ne ponove.

Svaki put kad je dostojanstvo osobe ugroženo ili svedeno na potrošačko dobro – dodao je – Crkva će biti „proročki glas koji će svima pomoći da se ne izgube u zavodljivom moru ambicija“. Budućnost se ne može položiti u ruke korupcije, brutalnosti i nepravičnosti – naglasio je Papa.

Često – rekao je radnicima i poslodavcima – nije lako pronaći sklad u svijetu koji je sve više kompetitivan te nije lako sve dovesti do dogovora. Ali taj je nedostatak zabrinjavajuć, zato što zaradi i profitu ostavlja mogućnost da „određuju sudbinu naroda“. Zarada i kapital nisu, međutim, dobra iznad čovjeka, nego su ona u službi općega dobra – podsjetio je papa Franjo.

Na koncu je pozvao okupljene da – kako je rekao – „sanjaju Meksiko“ u kojem roditelji imaju vremena igrati se s djecom, „Meksiko koji vaša djeca zaslužuju“, Meksiko koji „zna u drugome prepoznati dostojanstvo Božjega djeteta“.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @EPA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.