Vjera Papa govori Papa Franjo: Benedikt XVI. je bio revolucionar
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Benedikt XVI. je bio revolucionar

Foto LaPressecronaca23 03 2013 Castel Gandolfo, Papa Francesco visita BenedettoNella Foto: Papa Bergoglio e Ratzinger

Papa Benedikt XVI. je bio revolucionar. Njegovo je odreknuće bilo posljednji čin njegove uprave – istaknuo je papa Franjo u intervjuu za argentinski dnevnik ‘La Nacion’. Sveti je Otac govorio o brojnim problemima svoje Argentine, ističući da nema „ nikakvoga problema s predsjednikom Macrijem“.

Odreknuće pape Benedikta XVI.

Papa Franjo je 28. lipnja dao intervju za argentinski dnevnik ‘La Nacion’, kada je Benedikt XVI., papa emeritus, slavio 65 godina svoga svećeništva. Papa Bergoglio Papu emeritusa naziva revolucionarom. Neusporediva je njegova velikodušnost. Njegovo odreknuće, koje je na vidjelo iznijelo sve probleme Crkve, nije bilo osobne naravi, već posljednji čin njegove uprave – ustvrdio je papa Franjo dodajući da papa Emeritus ima problema s kretanjem, „ali netaknuti um i pamćenje, savršeni su“.

Nema problema s predsjednikom Argentine

Na novinarov upit o argentinskim stvarnostima, posebice o tobože ‘hladnim odnosima’ s predsjednikom Macrijem, Papa odgovara: „S predsjednikom Macrijem nemam problema. Ne sviđaju mi se sukobi. Čini mi se da je Macri iz dobre obitelji, da je plemenita osoba“. Papa je potom spomenuo kako se u prošlosti s njim sučelio, jedanput u Buenos Airesu, kada je Macri upravljao gradom, a Papa bio nadbiskup. Samo jedanput u toliko vremena, to je vrlo nizak postotak. U četiri se oka raspravljalo o drugim problemima i rješavalo ih se, a obojica smo poštovali taj dogovor o privatnosti – istaknuo je papa Franjo.

Hebe de Binafini, čelnica Majki Svibanjskoga trga

Odgovarajući na upit o susretu s Hebom de Bonafini, čelnicom nepopustljivoga ogranka Majki Svibanjskoga trga, koja je u prošlosti Papu kritizirala optužujući ga da je surađivao s vojnim režimom, a koja je pak javno priznala da je pogriješila, rekao je da je audijencija bila „oproštajna gesta“. Ona me tražila oproštenje, ja ju nisam odbio, jer oproštenje se „ne niječe nikomu“ – istaknuo je Papa dodajući da su njoj ubili dva sina. Klanjam se, kličem pred tolikom patnjom. Nije važno to što je govorila o meni. Znam da je u prošlosti rekla užasne stvari – podsjetio je Sveti Otac.

Tiskovni ured, jedini Papin glasnogovornik

Što se pak tiče glasina o Papinu argentinskom glasnogovorniku, papa Franjo objašnjava: Osim Tiskovnoga ureda Svete Stolice, drugih službenih glasnogovornika nema, ni u Argentini, ni u drugim državama. Ponavljam: Tiskovni ured Svete Stolice jedini je Papin glasnogovornik – naglasio je papa Franjo. Novinar je pak podsjetio da su upravitelji privatne zaklade „Scholas Occurretes, koju priznaje Sveta Stolica, na Papin nagovor odbili Vladin novčani prilog, Papa je rekao da odluka nije bila uperena protiv Makrijeve vlade.

To je sasvim pogrješno tumačenje. Ja uopće nisam mislio na Vladu. Jedino sam upravitelje upozorio na to što im može pomoći da izbjegnu eventualne grješke u upravljanju zakladom. Uvjeren sam da nemamo pravo tražiti novac od argentinske Vlade koja se sučeljava s brojnim socijalnim problemima – ustvrdio je Papa.

Otvorena Crkva

Odgovarajući na upit o „crkvenim ultrakonzervativcima“, Papa je rekao da oni rade svoj posao, a on pak svoj. Ja želim otvorenu, uključujuću Crkvu, koja prati ranjene obitelji. Oni pak sve odbijaju. Ja ustrajem na svojem putu, ne gledajući u stranu. Ne siječem glave. To mi se nije sviđalo. Ponavljam, odbijam sukobe. Čavli se izbijaju gurajući ih prema gore, ili ih se ostavlja u miru dok ne dođe vrijeme umirovljenja – istaknuo je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.blitzquotidiano.it

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.