Vjera Papa govori Radosna vijest je poruka nade, utjehe, mira i ljubavi!
Papa govori Vjera

Radosna vijest je poruka nade, utjehe, mira i ljubavi!

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnja evanđeoska stranica, iz 10. poglavlja Evanđelja po Luki (vv. 1-12.17-20), čini da razumijemo koliko je potrebno zazivati Boga, Gospodara žetve, da pošalje više radnika u svoju žetvu (r. 2). „Radnici“ o kojima Isus govori jesu misionari kraljevstva Božjega, koje je on sam pozivao i slao ih dvojicu po dvojicu pred sobom, u svaki grad i mjesto kamo je namjeravao doći (r. 1). Njihov zadatak je naviještati poruku spasenja upućenu svima misionarima, koji uvijek naviještaju poruku spasenja svima, ali ne samo misionarima koji odlaze daleko nego i nama, kršćanskim misionarima, koji izreknemo koju lijepu riječ na spasenje. A to je dar koji nam Isus daje u Duhu Svetomu. I zato možemo kazati: “Približilo se kraljevstvo nebesko” (r. 9). Isus nam je, ustvari, Boga „približio“; Bog se učinio jednim od nas (ljudi); u Isusu među nama vlada  Bog, njegova milosrdna ljubav pobjeđuje grijeh i ljudsku bijedu.

To je radosna vijest koju “radnici” imaju donijeti svima: poruka nade i utjehe, mira i ljubavi. Isus, kada šalje svoje učenike pred sobom po selima, preporučuje im: „Najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ […] liječite bolesne koji se tamo nađu“. Sve ovo znači da se Božje kraljevstvo izgrađuje dan za danom i već na ovoj zemlji nudi svoje plodove obraćenja, očišćenja, ljubavi i utjehe među ljudima. Lijepo je to! Izgrađivati dan po dan Božje kraljevstvo… Ne razarati nego izgrađivati.

S kakvim duhom Isusov učenik treba vršiti ovo poslanje? Prije svega treba biti svjestan teške, a ponekad i neprijateljske stvarnosti, koja ga očekuje. Isus ne štedi riječî kad govori o tome! Ali Isus zaista kaže: “Šaljem vas kao ovce među vukove” (r. 3). Jasno, Isus zna da je neprijateljstvo uvijek na početku progona kršćanâ i da je ovo poslanje otežano zaprekama đavolskoga djelovanja. Zbog toga, evanđeoski se radnik trudi osloboditi ljudskih uvjetovanosti, svake vrste, ne noseći sa sobom „ni torbe, ni vreće, ni sandala“ (r. 4), kao što je Isus je preporučio, da bi se uzdao jedino u snagu Kristova križa. To znači napustiti svaki motiv osobnog probitka, karijerizma i glasa o moći i učiniti se ponizno sredstvima spasenja koja djeluje po žrtvi Krista, za nas umrlog i uskrslog.

Poslanje kršćana koji žive u svijetu je predivno; poslanje je to služenja i upućeno je svima; nitko nije isključen; ono zahtijeva mnogo velikodušnosti i iznad svega pogled i srce uzdignute u visinu, kako bismo prizvali Gospodnju pomoć. Toliko je potrebno da kršćani Evanđelje s radošću svjedoče, u svakodnevnom životu. Učenici, koje Isus šalje “Vraćaju se radosni” (r. 17). Kad tako radimo, srce nam se ispunja radošću. Ovaj me izraz potiče na to da mislim koliko se Crkva raduje i veseli kad svoju djecu vidi primati i prihvaćati Radosnu vijest, zahvaljujući predanosti tolikih osoba koje svakodnevno naviještaju Evanđelje: svećenici, izvrsni župnici (koje svi poznajemo), časne sestre i redovnice, misionarke i misionari – i pitam se – čujete pitanje: Koliko vas mladih, sada prisutnih na trgu, čujete Gospodnji poziv da ga slijedite? Ne bojte se! Budite hrabri i drugima nosite baklju apostolske gorljivosti koju smo primili po ovim primjernim učenicima.

Molimo Gospodina, po zagovoru djevice Marije, da u Crkvi nikad ne uzmanjkaju velikodušna srca koja rade na tome da svima donesu ljubav i nježnost nebeskog Oca.

Anđeo Gospodnji…

Draga braćo i sestre,

“Želim izraziti svoju blizinu obiteljima žrtava i ranjenih u jučerašnjem atentatu u Dhaki, kao i u onome u Bhagdadu. Molimo zajedno. Molimo zajedno za njih, za njihove pokojne i molimo Gospodina da obrati srce nasilnika, zaslijepljenih mržnjom”. Zdravo Marijo…

Sveti je Otac zatim pozdravio vjernike Rima i hodočasnike iz Italije i drugih zemalja te mnogobrojne druge skupine hodočasnika i vjernika. Naposljetku je kazao kako mu je drago, u Svetoj godini milosrđa, što će sljedeće srijede proslaviti spomen svete Marije Goretti, djevojke mučenice koja je prije svoje smrti svome ubojici oprostila. „Ova dobra djevojka zaslužuje zbog toga i aplauz čitavoga Trga“ – rekao je Papa potaknuvši okupljene vjernike na pljesak u čast svete Mučenice.

“Svima želim dobru nedjelju. Lijepo vas molim, ne zaboravite moliti za mene!” – kazao je na samom kraju podnevnog nagovora, Sveti Otac, pozdravljajući nazočne svojim uobičajenim pozdravom.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.