Vjera Meditacije O. Vjenceslav Mihetec o mjesecu listopadu
Karmel Meditacije o. Vjenceslav Mihetec Vjera

O. Vjenceslav Mihetec o mjesecu listopadu

Listopad, mjesec Marijine krunice. Priroda okrunjena bojama nebeskog slikara. Sve u svemu, veličanstveni himan ljepota Božjega stvaranja. Pogled u goru nad gradom orošenu jutarnjom rosom, kapljom kojom se obiserio svaki listak, a iz svake te kapi isijava jutarnje jesensko sunce, koje već umorno od ljetnog hoda svagdanom skraćuje svoju putanju, izaziva u čovjekovom srcu usklik: “Spasitelj bio blagoslovljen u vijeke!”

Smiraj dana pak čarobnim čini otegnuti poj cvrčaka koji neumorno pjevaju životu, jednostavno se radujući živom travnom listu, busenu već suhe trave, koja im je dom ali i pozornica s koje šire ljepotu, bez obzira da li će neki čovjek stati, zapljeskati i reći: “Divota!”

Nad svom tom ljepotom uzdiže se lik najljepše među ženama, kraljica svega stvorenoga. Kao da ju uzdiže zalazeće sunce i ustupa joj mjesto. I tako nas sunce blagoslivlje svojim zrakama, kao što miluje uvelu bobicu grozda, svaki plod jeseni, i jabuku, kvaki klip kukuruza, tako ona šireći ruke blagoslivlje svako ljudsko srce, svaki čovjekov trud i napor.

Kako da sve to ne ponese u crkvu, da klekne i pridruži se molitvenom zboru koji pjeva “Kraljice krunice, moli za nas”? Kako se ne propustiti tihoj meditaciji dok bruje Zravomarije i stvaraju nebeski ugođaj kako ga ističu stihovi “Anđeli lijepo pjevaju”. Nikako to nije prazni i sentimentalni ugođaj, već je to molitveni zanos u kojem čovjek s Elizabetom kliče: “Blažena ti koja povjerova”, a od Marije čuje: “Činite sve što vam rekne moj sin Isus!”, to i takvo ozračje omogućuje čovjeku razgovor s Bogom, jer Isus svake Zdravomarije je onaj Isus koji se za nas rodio, umro i uskrsnuo. Taj Isus je u toj molitvi i govori: “Ne bojte se, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!”

Zlatožuti mjesec listopad, kao zlatožute kruna na glavi najblagoslovljenije među ženama. Kao što priroda pruža svoje plodove na korist čovjeku, tako i Marija pruža Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje. Priroda majka hrani nam tijelo, a Marija majka hrani nam dušu. Sad u jesen obje su predivne.

Dok milujemo bobice grožđa ili krunimo zrna zlatnog kukuruza, nek nas to zrnje uputi na zrnca krunice, pa iskićenom krunicom prirode pletimo molitvenu krunicu zahvale Bogu na daru Isusa, sina Marije, kruha života, kruha za vječni život.

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, o. Vjenceslav Mihetec, Karmelska izdanja, Zagreb, 2007.

Foto: Danilo Krnjaić

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.