Vjera Papa govori Papa na bdijenju za Sinodu: Obitelj je svjetlo u tami svijeta
Papa govori Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Papa na bdijenju za Sinodu: Obitelj je svjetlo u tami svijeta

Papa Franjo je na sinoćnjem bdijenju uoči Biskupske sinode o obitelji, na Trgu svetoga Petra, pozvao na molitvu, kako bi Duh Sveti podržao sinodske oce u njihovom hodu. Svaka je obitelj svijetlo, koliko god slabo, u tami svijeta – naglasio je Papa. Upozorio je na opasnost zatvaranja u sebe, na bijeg od svojih odgovornosti pred mrakom i tamom. Bog nas potiče da se vratimo u svijet i budemo svjedoci njegove ljubavi prema čovjeku.

Sveti je Otac u homiliji potaknuo na molitvu kako bi Sinoda pokazala da je iskustvo braka i obitelji bogato i ljudski ispunjavajuće; da prepozna, cijeni i naviješta sve ono što je u tom iskustvu lijepo, dobro i sveto; da prihvati situacije ranjivosti i teškoća: ratove, bolesti, tuge i ranjene odnose iz kojih proizlaze zamjeranja i rastavljenost; da te obitelji, kao i sve druge, podsjeti da je evanđelje radosna vijest od koje uvijek valja iznova poći.

Spomenuvši Charlesa de Foucaulda, koji je promatrajući Nazaretsku obitelj uvidio jalovost bogatstva i moći; te je u svojem apostolatu postao svima sve. On, kojeg je privlačio pustinjački život, shvatio je da se u Božjoj ljubavi ne raste izbjegavajući ljudske odnose – rekao je papa Franjo.

Ljubeći druge, učimo ljubiti Boga, a služenje bližnjemu uzdiže nas k Bogu. De Foucauld je po bratskoj blizini i solidarnosti s najsiromašnijima i napuštenima uvidio da su oni evangelizatori i da od njih učimo rasti u poniznosti. Kako bismo shvatiti današnju obitelj, potrebno nam je ući, poput de Foucaulda, u otajstvo Nazaretske obitelji, u tišinu njezina svakodnevnog života, s njezinim problemima i radostima, smirenosti usred nevolja, poštovanjem prema drugima, poniznosti; u životu ukorijenjenu u osjećaju da smo svi članovi jednoga tijela – rekao je Papa.

Obitelj je mjesto evanđeoske svetosti, koja se ostvaruje u svakodnevnim okolnostima; mjesto sjećanja naraštajâ koji nam daju korijene; mjesto razlučivanja gdje učimo prepoznati Božji naum za svoj vlastiti život; mjesto besplatnosti, bratske prisutnosti koja nas uči da izađemo sami iz sebe da bismo pomogli drugome; da bismo oprostili kako bi nam se oprostilo – ustvrdio je Papa.

Sinoda, više nego što ima govoriti o obitelji, treba slušati, staviti se na raspolaganje i prepoznati njezino dostojanstvo i vrijednost, unatoč teškoćama i problemima s kojima se suočava. Otkrit ćemo bogatstvo Crkve koja je majka i daje život, prati sve s blagošću i moralnom snagom. Prema riječima pape Franje, ako ne možemo ujediniti suosjećanje s pravednošću, u opasnosti smo da postanemo nepotrebno oštri i duboko nepravedni.

Crkva može osvijetliti tamu koju osjete mnogi ljudi. Može ih vjerodostojno usmjeriti prema cilju i pratiti ih, upravo zato što je ona prva iskusila što znači biti bez prestanka obnavljana u milosrdnom Očevom srcu – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: www.radiovatican.va

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.