Karmel Iz života Karmelskog Reda Novaci i Karmelski svjetovni red iz Graza hodočastili u opatiju Kremsmünster i Adlwang
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Novaci i Karmelski svjetovni red iz Graza hodočastili u opatiju Kremsmünster i Adlwang

Dana 18. lipnja novaci, predvođeni magistrom o. Petrom Janjićem, zajedno s Karmelskim svjetovnim redom iz Graza, uputili su se na jednodnevni izlet i hodočašće u benediktinsku opatiju Kremsmünster i Adlwang u Gornjoj Austriji, gdje je bio upriličen redoviti zajednički godišnji susret svih zajednica Svjetovnog reda u Austriji (Beč, Linz, Graz, Maria-Jeuetendorf). Ovogodišnje zajedničko hodočašće OCDS-a (Sternwallfahrt) odvijalo se pod geslom Ime Božje je milosrđe – pređimo jedan dio puta zajedno“.

Po polasku minibusom iz Graza izmolili smo Jutarnje pohvale te Gospinu krunicu. Ostali je dio puta protekao u pravom bratsko-sestrinskom ozračju.

Naše prvo odrediše bila je benediktinska opatijaKremsmünster, u koju smo stigli oko 10:00 sati. Opatija je od svoga osnutka (777. g.) duhovno i gospodarsko središteregije. Poznata je i po svojoj zvjezdarnici i gimnaziji.

U 10:30 bio je vrhunac cijeloga susreta – sv. misa koju je predslavio o. Paul Weingartner, koji je taj dan slavio 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja, u koncelebraciji s o. Petrom i o. Alexandrom. Članovi Svjetovnog karmelskog reda animirali su misno slavlje pjesmom i sviranjem. U svojoj propovijedi o. Paul je naglasio važnost zajedništva s Bogom na svim životnim putovima citirajući pritom karmelske svece, osobito sv. Edith Stein. Govoreći o Božjem milosrđu, naglasio je potrebu nasljedovanja, tj. da i sami trebamo biti milosrdni jedni drugima.

Nakon misnoga slavlja zajedno smo blagovali u restoranu u vlasništvu opatije (Stiftkeller). Nakon ručka i odmora hodočastili smo pješice prema marijanskom prošteništu Adlwang. Unatoč sparini i vrućini, uživali smo u prekrasnom krajoliku koji se pružao pred nama. Na otprilike polovici puta do cilja zastali smo u hladovini i osvježili se vodom. Tada su Austrijanci zatražili od nas da im zapjevamo neku hrvatsku marijansku pjesmu, što smo – predvođeni našim pjevačem br. Antom Travicom – na njihovu radost i učinili.

Došavši na odredište, prošli smo kroz „Vrata Milosrđa“, nakratko razgledali crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji te potom izmolili Večernju molitvu Crkve, koju je također predmolio o. Paul.

Po završetku Večernje molitve o. Paul je zahvalio svima koji su sudjelovali na hodočašću, nakon čega je upriličen prigodni domjenak u dvorani župnoga dvora, te je nastavljeno radosno druženje.

Obogaćeni prekrasnim iskustvom i zahvalni dragom Bogu, u 18:00 sati zaputili smo se natrag prema Grazu moleći slavna otajstva krunice i Povečerje.

Izvor i foto: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.