Karmel Iz života Karmelskog Reda Mladomisnici u Karmelu sv. Josipa
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Mladomisnici u Karmelu sv. Josipa

Mladomisnici Đakovačko-osječke nadbiskupije Robert Almaši, Ivan Lovrić, Stjepan Matezović i Marin Putilin, sa svojim donedavnim duhovnikom, a sada rektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, preč. Božom Radošem i mjesnim župnikom Mirom Tomasom, slavili su 30. lipnja euharistijsko slavlje u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Euharistiju je predslavio vlč. Ivan Lovrić, a propovijedao je vlč. Marin Putilin.

Oslonivši se na ulomak Matejeva evanđelja o čudesnom ozdravljenju uzetoga, propovjednik je pokušao „rasvijetliti Božju volju“ glede čudesa. „Tko od nas ne bi želio vidjeti slavu Božju? Kako se Bog proslavlja u nečijem životu, u onima koji u Njega ne vjeruju, kako oni mijenjaju svoje mišljenje, kako prilaze Bogu? Svi mi želimo gledati Boga u sili i snazi, i znamo da je to također Bogu sasvim moguće i zapravo jednostavno učiniti, a ipak to ne čini.“

Razloge takvog Božjeg ponašanja i ophođenja prema ovome svijetu i nama, vlč. Putilin potražio je u prvom čitanju iz Knjige proroka Amosa koje govori kako svećenik Amasja prezire i odbacuje Božje riječi i proroka Amosa po kojem su mu one izravno upućene. Zatim je podsjetio na Isusove riječi: Kome je malo dano, od njega će se malo iskati, i Njegovo proroštvo da će poganskim gradovima Tiru i Sidonu biti lakše na Dan sudnji nego Kafarnaumu i onima koji su vidjeli čudesa te primijetio: „Ako je nama malo dano – po pitanju čudesa, znakova, svjedočanstva sile Božje – malo će se iskati. Bog iz ljubavi pred nama ne pokazuje svoju silu. Bog nam ne želi nametnuti teret odgovornosti koju bismo dobili kad bismo Njegova čudesa gledali. Tako nam u svojoj ljubavi i milosrđu može više toga ‘progledati kroz prste’. Tada ne bi mogao. Bog sigurno poznaje naša srca. Zna da ne bismo na pravi način mogli odgovoriti na one dužnosti koje bi pale na nas da gledamo Njegova čudesa, da nam se javno ukazuje kao nekad Izraelcima u pustinji. Vidite od čega nas Bog čuva! Bog sve što čini – čini iz ljubavi!“ naglasio je i dodao da nam Bog ne želi oduzeti blagoslov i blaženstvo upućeno po apostolu Tomi: Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju, jer i mi ne hodimo u gledanju nego u vjeri.

Upitavši se zatim: „Je li to sav Božji stav prema znakovima, čudesima, iskazima njegove sile?“, odgovorio je da nije, te pojasnio: „Duh Sveti po apostolu Pavlu poziva da čeznemo za višim darima (1 Kor 12). Božja volja je da mi sazrijemo u sebi tako čvrsto da možemo prihvatiti Njegove darove, znakove, čudesa ako treba. Njegova je volja da rastemo. Sv. Pavao pokazuje  najizvrsniji put – a to je ljubav – kojim ćemo steći te duhovne darove koje je Bog za nas namijenio, a čeka jer nismo dovoljno zreli (1Kor 13). Da bismo izvršili volju Božju, da bismo se spasili, da bismo bilo što učinili, da bi Duh Sveti s nama radio – ne možemo bez ljubavi“, rekao je propovjednik te zaključio: „Ljubav je očito jamstvo, kriterij naše zrelosti. Koliko ljubiš – toliko si zreo, koliko ljubiš – toliko si blizu Bogu. Nema drugih putova i načina. To je jedini kriterij i mjerilo po kojem ćemo na koncu biti suđeni.“

Prije podjeljivanja mladomisničkog blagoslova, preč. Radoš zahvalio je sestrama na dosadašnjoj molitvenoj podršci mladomisnicima i preporučio njihove nakane na novim dionicama njihova puta. Prisjetio se da je njegova generacija prva prije 26 godina došla u Šarengrad. Zamolio je sestre da sklope ruke i mole za svećenike „da, kao i Amosu, samo Bog puni njihove uši i usta te da ne mogu drugo govoriti nego ono što je Bog stavio u njihovu dušu.“ A drugo, da ih podrže molitvom „da ne stanu na pola puta kad ih grijeh umori, kad dođe kriza te misle da bi trebali ostati u postelji ili promijeniti put, već da ih Gospodin ponovno dotakne te uzmu svoju postelju i idu naprijed.“

U druženju nastavljenom u samostanskoj govornici Majka Ljiljana pozdravila je mladomisnike u ime sestara, obećala molitvenu podršku te ih pozvala za skoro slavlje trodnevnice uoči svetkovine Karmelske Gospe. Na osobit način zahvalila je preč. Boži koji je dugi niz godina kao duhovnik bio sudionik ovakvih misnih slavlja i susreta te obećala da će ga sestre pratiti molitvom na njegovoj novoj odgovornoj službi rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Preporučila je u molitvu zajednicu sestara – da budu prave kćerke Crkve koje će uzdizati ruke za sve potrebe, a osobito za potrebe mjesne Crkve. Mladomisnici su ukratko predstavili svoj životni put do svećeništva, a vlč. Matezović je, uz riječi zahvalnosti, preporučio da sestre mole da budu sveti svećenici, izrazivši uvjerenje da to nije preuzetno već naprotiv potrebno kako bi bili bliže Kristu i ispunili zadaću koju im On daje.

Izvor: karmel.hr

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.