Vjera Meditacije Ne mir nego razdjeljenje
Meditacije

Ne mir nego razdjeljenje

Foto: pixabay (uz obradu autora)

Lk 12,49-53: “Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!” “Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.”

Mt 10, 34-36: »Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine; i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi.«

-Kršćani često izgledaju kao obeshrabrena skupina s malo žara u svojim životima. Zaboravljamo kako smo izabrali slijediti nekoga koji je donio vatru na zemlju i želi je zapaliti.

-Isus često koristi uznemirujuće izjave kako bi prenio istinu. Je li i ovo jedan takav primjer?

-Isus je potpuno zaokupljen poslanjem da nas spasi. Vatra je slika koju rabi da bi progovorio o toj velikoj čežnji u svojemu srcu. Neće svi prihvatiti njegovu poruku i to će dovesti do podjela među ljudima na jednoj dubljoj razini.

Kristova vjera jeste čista, miroljubiva i puna ljubavi ali je u suprotnosti sa ljudskim željama i požudama. Ne smijemo zaboraviti da smo bili neprijatelji Gospodinu – u neposlušanju i nevjeri u Vrtu, u lutanjima, klanjanjima drugim Bogovima u Izlasku kao i na Golgoti. Boga prepoznajemo kao Stvoritelja ali njegovu ljubav zaklanja naša sebičnost a njegovu svetost zaboravljamo kad svakodnevno griješimo. “Okrenuti obraz”, “Uzeti svoj križ” nam ne prija.  Ali na kraju ne pobjeđuje naša mržnja već Božja ljubav i milosrđe, jer Otac nije poštedio ni svog Sina i pokazao nam je ljubav još dok smo bili griješnici. Na križu su skršena neprijateljstva, osude i krivca.

No prije križa kaže Isus: “Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši”. Isus je obuzet snažnom željom da uđe u događaj Golgote ma koliko on bio negativan i  neprivlačan; On je potpuno zaokupljen tom situacijom –  „dok se to ne izvrši!“ Krštenje je zapravo uranjanje te Isusove riječi možemo ovako izreći: „Preda mnom je neminovno uranjanje u nasilje i smrt”. I evo nam iznenađenja! Mir kojega Isus donosi predstavlja  plod novog odnosa između Boga i ljudi – odnos Oca i djece – a to će donijeti do nemira, podjela, ratova…

Kao sliku razdjela, podjela, Isus upotrebljava sliku obitelji. Inicijativa za podjelom dolazi od prošlosti – od onih ( otac, majka, sin, kćer, svekrva) koji ne prihvaćaju novost Isusove poruke a koja biva prihvaćena od strane učenika. To je uzrok podjela. Neprijatelji nove stvarnosti, novog odnosa s Ocem neće biti oni koji su izvan religije, nego upravo oni koji su njezini članovi i koji neće prihvatiti takav odnos s Bogom. Tko se zaustavlja na prošlosti nikada neće moći razumjeti novost koju Duh navješćuje.

  • Da li izbor o nasljedovanju Isusa uvijek uključuje opasnost, paniku, uništenje? Kako se ti osjećaš dok nasljeduješ Isusa u svojoj svakodnevici?
  • Koliko mi je važna Radosna vijest koju je Isus donio? Kad razmislim koliko ga je to koštalo, pomaže li mi to da shvatim koliko mu značim?
  • Ako primamo poruku od proroka znači da u nju vjerujemo kao I da vjerujemo u onoga koji je poruku poslao. Ovaj odnos sadrži duboko u sebi povjerenje u Isusa, životno povjerenje.
  • Nježni Isus, krotak i blag? Udobnost i lagodan život nisu modeli prema kojima moramo oblikovati svoj život i nikada ih ne smijemo nametati ili tražiti.
  • Duboko življenje vjere će me sigurno ponekad uključiti u sukob čak i s ljudima s kojima imam najdublje odnose. Molit ću za milost i mudrost da budem sposoban nositi se s takvim sukobima.
  • Ne traži pohvalu od svijeta niti prelazi na stranu svijeta zbog sigurnosti i bezbednosti a protiv Boga i njegove Crkve
  • Rezultati će doći ako imamo pravilno uređen život, prema Kristovim načelima.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Izvor: matthewcochran.net, Dr. Zdenko Ilić (vjeraidjela.com ), prostorduha.hr, christianity.com

 

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.