Vjera Meditacije Ne mir nego razdjeljenje
Meditacije

Ne mir nego razdjeljenje

Foto: pixabay (uz obradu autora)

Lk 12,49-53: “Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!” “Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.”

Mt 10, 34-36: »Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač. Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine; i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi.«

-Kršćani često izgledaju kao obeshrabrena skupina s malo žara u svojim životima. Zaboravljamo kako smo izabrali slijediti nekoga koji je donio vatru na zemlju i želi je zapaliti.

-Isus često koristi uznemirujuće izjave kako bi prenio istinu. Je li i ovo jedan takav primjer?

-Isus je potpuno zaokupljen poslanjem da nas spasi. Vatra je slika koju rabi da bi progovorio o toj velikoj čežnji u svojemu srcu. Neće svi prihvatiti njegovu poruku i to će dovesti do podjela među ljudima na jednoj dubljoj razini.

Kristova vjera jeste čista, miroljubiva i puna ljubavi ali je u suprotnosti sa ljudskim željama i požudama. Ne smijemo zaboraviti da smo bili neprijatelji Gospodinu – u neposlušanju i nevjeri u Vrtu, u lutanjima, klanjanjima drugim Bogovima u Izlasku kao i na Golgoti. Boga prepoznajemo kao Stvoritelja ali njegovu ljubav zaklanja naša sebičnost a njegovu svetost zaboravljamo kad svakodnevno griješimo. “Okrenuti obraz”, “Uzeti svoj križ” nam ne prija.  Ali na kraju ne pobjeđuje naša mržnja već Božja ljubav i milosrđe, jer Otac nije poštedio ni svog Sina i pokazao nam je ljubav još dok smo bili griješnici. Na križu su skršena neprijateljstva, osude i krivca.

No prije križa kaže Isus: “Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši”. Isus je obuzet snažnom željom da uđe u događaj Golgote ma koliko on bio negativan i  neprivlačan; On je potpuno zaokupljen tom situacijom –  „dok se to ne izvrši!“ Krštenje je zapravo uranjanje te Isusove riječi možemo ovako izreći: „Preda mnom je neminovno uranjanje u nasilje i smrt”. I evo nam iznenađenja! Mir kojega Isus donosi predstavlja  plod novog odnosa između Boga i ljudi – odnos Oca i djece – a to će donijeti do nemira, podjela, ratova…

Kao sliku razdjela, podjela, Isus upotrebljava sliku obitelji. Inicijativa za podjelom dolazi od prošlosti – od onih ( otac, majka, sin, kćer, svekrva) koji ne prihvaćaju novost Isusove poruke a koja biva prihvaćena od strane učenika. To je uzrok podjela. Neprijatelji nove stvarnosti, novog odnosa s Ocem neće biti oni koji su izvan religije, nego upravo oni koji su njezini članovi i koji neće prihvatiti takav odnos s Bogom. Tko se zaustavlja na prošlosti nikada neće moći razumjeti novost koju Duh navješćuje.

  • Da li izbor o nasljedovanju Isusa uvijek uključuje opasnost, paniku, uništenje? Kako se ti osjećaš dok nasljeduješ Isusa u svojoj svakodnevici?
  • Koliko mi je važna Radosna vijest koju je Isus donio? Kad razmislim koliko ga je to koštalo, pomaže li mi to da shvatim koliko mu značim?
  • Ako primamo poruku od proroka znači da u nju vjerujemo kao I da vjerujemo u onoga koji je poruku poslao. Ovaj odnos sadrži duboko u sebi povjerenje u Isusa, životno povjerenje.
  • Nježni Isus, krotak i blag? Udobnost i lagodan život nisu modeli prema kojima moramo oblikovati svoj život i nikada ih ne smijemo nametati ili tražiti.
  • Duboko življenje vjere će me sigurno ponekad uključiti u sukob čak i s ljudima s kojima imam najdublje odnose. Molit ću za milost i mudrost da budem sposoban nositi se s takvim sukobima.
  • Ne traži pohvalu od svijeta niti prelazi na stranu svijeta zbog sigurnosti i bezbednosti a protiv Boga i njegove Crkve
  • Rezultati će doći ako imamo pravilno uređen život, prema Kristovim načelima.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Izvor: matthewcochran.net, Dr. Zdenko Ilić (vjeraidjela.com ), prostorduha.hr, christianity.com

 

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.