Vjera Meditacije Zar nemamo vremena biti sveci?
Meditacije

Zar nemamo vremena biti sveci?

Sredinom mejseca listopada slavili smo svetkovinu sv. Terezije od Isusa (Avilske), karmelićanke i prve Crkvene naučiteljice. Španjoslka redovnica poreklom iz više klase ostavlja sve i dolazi u samostan tražeći svog zaručnika Isusa Krista. Iz životopisa znamo da je od početka bila revna redovnica, točno je izvršavala svoje obveze koje joj poglavarica samostana zadala. U molitvi je bila predana i točna. Međutim u jednom momentu osjeća potrebu da kao zrela redovnica mora više toga učiniti za svog zaručnika, ali i za spas vlastite duše. Traži način kako da ugodi svom zaručniku, što da učini da Ga proslavi!? Tim mislima počinje sa obnovom svoga reda, utemeljuje nove samostane i piše duhovne spise koji će odgojiti mnoge naraštaje karmelićana u narednim stoljećima. Sv. Terezija je duboko svjesna da želi biti sveta. Naučiteljica Crkve pita sebe ali i nas: Zar nemamo vremena biti sveci?  proslaviti Isusa i ugađati mu znači truditi se oko svetosti vlastitog života. Kao što devojka češlja svoju kosu da bi ona postala sjajnija i ljepša, tako čovjek treba njegovati svoj odnos sa Gospodinom kako bi to prijateljstvo bilo prožeto ljepotom. Svetost je zadatak svake krštene osobe, a ne samo odabranih pojedinaca. Čovjek u sebi treba probuditi želju da bude svet, a ako se ta želja razbukta naći će se i put do cilja.

Upravo dvije svetkovine koje su pred nama, Svi sveti i nakon kojih komemoriramo vjerne mrtve, liturgijski duboko osjećamo pošto nam nude posebnu priliku da razmišljamo o vječnom životu. Vječni život, kao nagrada za svetost u ovom životu, za krštene znači potpuno sjedinjenje sa Bogom u Njegovoj neizmernoj ljubavi u zajedništvu sa ostalim vjernima. To je oblik života lišen svega zloga uključujući i smrti. Čovjek tokom ovozemaljskog života mora živjeti svetost po ljubavi. “Bilo da šutiš, šuti iz ljubavi; bilo da govoriš, govori iz ljubavi; bilo da ispravljaš, ispravljaj iz ljubavi; bilo da opraštaš, opraštaj iz ljubavi; neka u tebi bude korijen ljubavi, jer iz toga korijena ne može proizaći ništa drugo već dobro” govori sv. Augustin. To mogu oni muškarci i žene koji sa obje noge stoje čvrsto na zemlji, dok im se srce već nalazi u Nebu, mjestu krajnjeg boravišta Božjih prijatelja. “Čisto srce stvorimi Bože i duh postojan obnovi u meni” uči nas psalmist, priznavajući pritom svoj grijeh moleći Gospodina za oprost i za postizanje svetosti života.

Nemojmo zaboraviti da je Kristova Crkva sveta, pošto je svorena od Presvetog Boga. Za očuvanje te svetosti smo trenutačno odgovorni mi koji sada hodamo ovom Crkvom. Crkva među svoje članove ubraja i Djevicu Mariju, bezbroj svetih, kao uzore i zagovornike. Svetost Crkve vrelo je posvećenja njezine djece koja se ovdje na zemlji, kao i psalmist, sva priznavaju grešnicima, uvjek potrebna obraćenja i očišćenja. Budimo željni sakramenata, pošto je svakom sakramentu vlastita sakramentalna milost koja je darovana po Duhu Svetomu od Isusa Krista, a sakramentalna milost podupire svakoga vjernika na putu za svetost, a pomaže i Crkvi u rastu u ljubavi i u svjedočenju.

Nakon dana u kome se spominjemo svetaca Crkve, stiže nam dan u kome se spominjemo naših voljenih pokojnika. To je dan kada će naša groblja biti posuta tisućama svijeća. Mračna groblja će se toga dana svjetlucati poput svoda nebeskog. Ponovno ćemo u tom svetom danu biti nešto bliskiji sa našim pokojnima, te iskoristimo taj dan da im se zahvalimo što su nas u svetoj vjeri Isusovoj odgajali, što su nam mnoga dobra na ovome svijetu učinili i ostavili, tražimo od njih oprost ako smo šta rđavo njima učinili i zamolimo ih da za nas mole Gospodina za svetost našega života kako bismo jednoga dana pred Njegovim licem skupa vječnu gozbu blagovali.

Piše: Nikola Knezi, asist. dr. med.

Foto: wikipedia.org

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.