Vjera Papa govori Ljudsko transcendentno dostojanstvo temelj radničkih prava
Papa govori Vjera

Ljudsko transcendentno dostojanstvo temelj radničkih prava

Na različitim razinama, štitite radna prava, utemeljena na samoj ljudskoj osobi i na njezinu transcendentnom dostojanstvu – ustvrdio je Sveti Otac u govoru djelatnicima i upraviteljima Talijanskoga zavoda za socijalno osiguranje, s kojima se danas susreo na Trgu svetoga Petra.

Vašoj je brizi, na poseban način, povjereno čuvanje prava na odmor. Ne mislim samo na odmor zajamčen zakonom nego naročito na duhovnu dimenziju ljudskoga bića, za koju ste donekle i vi odgovorni. Bog je pozvao čovjeka na odmor (usp. Izl 34,21; Pnz 5,12.15) a i Sam je sedmi dan počinuo (usp. Izl 31,17; Post 2, 2). U vjerskom govoru, odmor ima dakle ljudsku i božansku dimenziju, nije samo odmaranje od svakodnevnoga umora nego je i prigoda čovjeku da slavi Boga, svoga Stvoritelja. Zahtjev da se „svetkuje“ tjedni odmor – a to je nedjelja kao Dan Gospodnji – podrazumijeva i vrijeme koje valja posvetiti obiteljskom, kulturnom, društvenom i vjerskom životu (usp. GS 67); nedjelja je dakle vrijeme za Boga i za čovjeka – istaknuo je Sveti Otac.

I vi, u izvjesnom smislu, omogućujete da Božja djeca uživaju zasluženi odmor. Vi pridonosite da se odmor živi kao istinska ljudska dimenzija koja je otvorena živom susretu s Bogom i s ljudima. To je vaša čast i obveza. Pozvani ste, naime, na sučeljavanje sa sve složenijim izazovima današnjega društva i svijeta rada, koji ne može svima jamčiti posao i socijalnu sigurnost – kazao je Papa dodajući:

Prije je bilo uobičajeno povezivati odlazak u zasluženu mirovinu s takozvanom „trećom dobi“. Danas se pak životne mijene više ne poštuju; neki u mirovinu odlaze prije vremena, a neki pak uopće ne prestaju raditi, a socijalna je sigurnost svima potrebna: zaposlenima, besposlenima i bivšim radnicima – primijetio je Sveti Otac.

Vi ste pozvani zajamčiti najnužnije za život onima koji su bez posla i njihovim obiteljima. Neka među ostalim važnim stvarima bude i pozornost na žene u radnom odnosu, te potpora majkama koje trebaju štititi i svakodnevno se brinuti o životu koji se rađa. Svima nastojte jamčiti sigurnu starost, socijalnu pomoć bolesnima, kao i invalidima rada. Jamčite pravo na mirovinu, naglašavam riječ ‘pravo’, jer mirovina je pravo. Budite svjesni uzvišenoga dostojanstva svakog radnika, kojemu pružate svoje usluge. Jamčeći prihod, tijekom i nakon radnog odnosa, svima jamčite život po mjeri čovjeka – ustvrdio je Papa.

Govoreći pak o radu, rekao je da je rad produžetak Božjega stvoriteljskog djela (usp. GS, 34). Podržavajući rad, vi podržavate Božje stvaranje. Osim toga, jamčeći pristojnu potporu onima koji napuštaju svijet rada, potvrđujete uzvišenost rada. Čovjek nije radi rada nego rad radi čovjeka! Gospodarstvo se mora nadahnjivati na tom načelu (usp. Evangelii gaudium, 204.). Društvene ga ustanove također trebaju poštovati, je u središtu svega treba biti ljudska osoba (usp. GS, 25). Uvijek treba štiti dostojanstvo ljudske osobe, bez obzira na njezinu proizvodnu sposobnost – opomenuo je Sveti Otac.

Zaključujući govor, Sveti je Otac istaknuo: „Čovjeka se ne smije zaboraviti!“ Savjesno, odgovorno i svim silama mora ga se ljubiti i služiti mu. Treba se brinuti za radnike, ali i za one koji bi htjeli raditi ali ne mogu naći posla. Na to nas obvezuju pravda i supsidijarnost. Treba podupirati najslabije, štiti svačije dostojanstvo i slobodu da živi istinskim ljudskim životom – zaključio je Sveti Otac te na sve nazočne i njihove obitelji zazvao Božji blagoslov i potaknuo ih da mole za njega.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: REUTERS

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.