Vjera Crkva Iz govora sv. Cezarija iz Arlesa
Crkva Vjera

Iz govora sv. Cezarija iz Arlesa

Predraga braćo, danas slavimo s veseljem i radošću, Kristovom naklonošću, rođendan ovoga hrama, ali mi trebamo biti pravi i živi Božji hram. Ipak s pravom vjerno štuju kršćanski narodi blagdan majke Crkve jer znaju da su po njoj duhovno ponovno rođeni. Prvim rođenjem bijasmo posude srdžbe Božje, drugim zaslužismo postati posude milosrđa. Prvo nas je naime rođenje rodilo za smrt, a drugo iznova pozvalo u život. Svi mi, predragi, prije krštenja bijasmo hramovi đavla, poslije krštenja zavrijedismo biti Kristova svetišta. Ako pomnije mislimo o spasenju svoje duše, uviđamo da smo mi pravi i živi Božji hram. Bog ne stanuje samo u rukotvorenom niti u kući načinjenoj na sliku Božju i sazdanoj samom Tvočevom rukom. Tako naime govori apostol Pavao: Božji je hram svet, a to ste vi. Budući da je Krist svojim dolaskom odbacio đavla iz naših srdaca da bi sebi pripravio hram u nama, nastojmo s njegovom pomoći koliko stoji do nas da u nama ne trpi nepravdu zbog naših zlih djela. Tko god naime, zlo radi, Kristu nanosi nepravdu. Kao što rekoh, prije nego nas je Krist otkupio, bili smo stan đavla; poslije zaslužismo biti Božja kuća: Bog se naime udostojao da od nas učini svoj dom.

Prema tome, predragi, ako želimo s veseljem slaviti rođendan hrama, ne smijemo u sebi razoriti žive Božje hramove zlim djelima. I ovo ću reći, i svi mogu razumjeti: kad dolazimo u crkvu, kakvu je želimo naći, tako trebamo pripraviti svoje duše.

Želiš li baziliku zateći sjajnu? Ne kaljaj svoju dušu blatom grijeha. Ako ti želiš da je tvoja bazilika svijetla, i Bog hoće da tvoja duša nije tamna. Nek bude što Bog kaže: nek u nama svijetli svjetlost dobrih djela i nek se slavi onaj koji je na nebesima. Kako ti ulaziš u ovu crkvu, tako Bog želi ući u tvoju dušu. Sam je obećao: I stanovat ću u njima i među njima hodati. 

Preuzeto: Časoslov

Photo: catholicinjapan.wordpress.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.