Vjera Papa govori Papa: Poruka sudionicima XX. javnoga zasjedanja Papinskih akademija
Papa govori Vjera

Papa: Poruka sudionicima XX. javnoga zasjedanja Papinskih akademija

Sveti Otac je prigodom XX. Svečanoga javnog zasjedanja Papinskih akademija, predsjedniku Papinskoga vijeća za kulturu i Vijeća za koordinaciju između papinskih akademija, kardinalu Gianfrancu Ravasiju, kao i ostalim članovima papinskih akademija, uputio prigodnu poruku.

Papa je prvo podsjetio na nacrt obnove spomenutih institucija, po želji svetoga Ivana Pavla II., započetu 1995. godine, kada je ustanovljeno i Vijeće za koordinaciju među pripadajućim papinskim akademijama. Jedna od vrijednih i zajedničkih inicijativa, svakako je godišnja nagrada za mlade studente, umjetnike ili institucije koji su na relevantan način, svojim studijem i djelima, na različitim područjima djelovanja papinskih akademija, pridonijele promicanju kršćanskoga humanizma i razvoju religijskih znanosti.

Papa Franjo je poželio da ova – već tradicionalna zasjedanja – uvijek budu trenuci kulturalnog i unutarnjeg obogaćivanja; poticaj na sve plodnije osobno i zajedničko zauzimanje, sposobno u Crkvi polučiti želju za obnovljenim humanizmom, na visini izazova našega vremena. Papa je u nastavku kazao kako je u Buli ‘Misericordiae vultus’, naglasio hodočašće kao poseban znak Svete godine, jer je slika životnoga puta koji svaka osoba prevaljuje. Život je hodočašće, a ljudsko biće je putnik, hodočasnik koji na tom hodočašću ide prema svome cilju.

Pa i za prolazak kroz Sveta vrata, svatko će trebati, sukladno raspoloživim snagama, poduzeti hodočašće. Bit će to znak da je i milosrđe cilj koji treba postići, a koji također traži zauzetost i žrtvu. Neka hodočašće dakle bude poticaj na obraćenje. Prelazeći prag Svetih vrata, pustit ćemo da nas zagrli Božje milosrđe; i nastojat ćemo biti milosrdni, prema drugima, kao što je Otac s nama (br. 14) – kazao je Papa, citirajući riječi Bule.

Vaše će promišljanje stoga pridonijeti produbljivanju značenja kršćanskoga hodočašća, kao u tragovima i svjedočanstvima iz kršćanske davnine i rimskih svetišta, počinjući upravo od onih dokumentiranih, uz Petrov grob ili uz Sjećanja apostolâ. Od početaka kršćanske ere, staze hodočasnika, bilo klerika, bilo laika, dobro su i iz više izvora dokumentirane. Iz njih izvire istinska i velikodušna vjera, koja se daje na put; hrabro i uz mnoge žrtve, kako bi susrela, pa i opipala, svjedoke vjere i njihovo sjećanje, kako bi s novim poletom i snagom uvijek nanovo i dublje živjeli vlastitu vjeru.

Hodočašće je ujedno i iskustvo milosrđa, međusobne razdiobe i solidarnosti, s onima s kojima smo na putu, kao i prihvaćanja i velikodušnosti. Tu su i tjelesna djela milosrđa, među koja je papa predložio prihvat stranaca. Na to nas i na međusobnu razdiobu, iz davnih vremena potiču tragovi tadašnjih hodočasnika, što u iskustvu hodočašća postaje svjesni put obraćenja i svakodnevne radosne prakse.

Želim da oni, koji dolaze u Rim, u prigodi Svete godine, ili će iskusiti hodočašće ciljeva predloženih od strane mjesnih crkvi, da se osjećaju poput učenika iz Emausa, Gospodin je uz njih kao suputnik. Dakle, može se doživjeti radost susreta s Njim, kao i s braćom i sestrama u kojima je i dalje prisutno pitanje: “Bio sam stranac, i primiste me… Sve što učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste! “(Mt 25,35.40).

Želeći ohrabriti i podržati one koji svojom zauzetošću daju vrijedne doprinose povijesnih i arheoloških istraživanja, koji se odnose na štovanje mučenika – Papa je imenovao dobitnike ovogodišnje glavne nagrade, a zatim je sve povjerio majčinskoj zaštiti Djevice Marije, Majke Milosrđa, kako bi nam pomagala u svakodnevnom hodočašću. Na samom kraju poruke, Sveti Otac je svima udijelio apostolski blagoslov te se preporučio u molitve.

Izvor: radiovatican.va

Foto: busycatholic.blogspot.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.