Vjera Papa govori Krađa i objava povjerljivih dokumenata neće me odvratiti od rada na reformi
Papa govori Vjera

Krađa i objava povjerljivih dokumenata neće me odvratiti od rada na reformi

Isus nas uči da mjera po kojoj valja prosuđivati nije količina, već punina. Možeš imati puno novca, a u srcu biti prazan, bez punine – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru. Istaknuo je da nam današnje evanđelje prvo opisuje kakav Kristov sljedbenik ne treba biti, a potom nam predlaže ideal.

Prvi dio je posvećen pismoznancima i učiteljima zakona te očituje tri nedostatka u njihovom načinu života: oholost, pohlepu i licemjerje. Njima se sviđaju pozdravi na trgovima i prva mjesta te pod prividom skrivaju laži i nepravde. Koriste svoju vlast da – kako Isus kaže – proždiru kuće udovica, koje su uz siročad i strance bile najnezaštićenije osobe. Pismoznanci su, osim toga, molili kako bi ih se vidjelo. I danas postoji opasnost takvog stava, primjerice u odvajanju molitve od pravednosti, jer – kako je naglasio Papa – ne može se štovati Boga i činiti zlo siromasima.

Drugi pak dio evanđelja predstavlja scenu siromašne udovice koja je u hramsku riznicu ubacila dva novčića. Isus napominje da je ona dala više od svih bogataša koji su ubacivali mnogo novca, zato što su oni davali od svojeg suviška, dok je udovica dala sve što je imala. Zbog svojeg krajnjeg siromaštva, mogla je dati za Hram samo jedan novčić, a drugi zadržati za sebe. No ona – primijetio je Sveti Otac – ne želi polovično postupati prema Bogu i lišava se svega. U svojem je siromaštvu shvatila da ako ima Boga, onda ima sve; osjeća se potpuno ljubljena te ona Boga potpuno ljubi. Lijep nam je primjer dala ta starica – rekao je Papa.

Isus nas uči da mjera po kojoj nam valja prosuđivati nije količina, već punina – nastavio je Sveti Otac, napominjući da se može imati velika količina novca, a svejedno imati prazno, neispunjeno srce. To nije pitanje novčanika, već srca. To dvoje se razlikuje. No, postoje srčane bolesti zbog kojih se srce spušta u novčanik, ali to nije dobro – našalio se papa Franjo, objašnjavajući da ljubiti Boga svim srcem znači povjeriti se njegovoj providnosti i služiti mu u najsiromašnijoj braći, ne očekujući ništa zauzvrat.

Kao ilustraciju, ispričao je anegdotu iz svoje bivše biskupije u Argentini. Za stolom je za ručak bila majka s troje malene djece. Netko je pokucao na vrata te je otvorio jedan od mališana. Vratio se majci i objasnio da siromah traži nešto za pojesti. Mama je djecu upitala: “I, što ćemo napraviti?” “Dajmo mu jesti” – odgovorili su. “Dobro” – rekla je majka, uzevši nož i prepolovivši svačiji odrezak. “Ne tako, mama, daj mu iz hladnjak” – požalila su se djeca, ali im je ona rekla: “Ne, napravit ćemo ovako tri sendviča”. Toga su popodneva bili sigurno malo gladni, ali su naučili da istinska ljubav ne daje od suviška, već od onoga što je potrebno – rekao je Papa.

Pred potrebom bližnjega, pozvani smo lišiti se nečega što nam je potrebno, a ne samo suviška; pozvani smo dati potrebno nam vrijeme, ne samo od onoga što imamo na pretek; pozvani smo dati odmah, ne zadržavajući svoje talente kako bismo ih potom iskoristili za vlastite ciljeve – kazao je papa Franjo.

Nakon molitve Angelusa, Papa je rekao da je svjestan kako su mnoge ljude uznemirile nedavne vijesti o objavljivanju povjerljivih dokumenata Svete Stolice. Zbog toga – kazao je okupljenim vjernicima – želim prije svega reći da je krađa tih dokumenata zločin. To je ogavni čin koji ne pomaže. Ja sam sâm zatražio da se to prouči i ti su dokumenti meni i mojim suradnicima već dobro poznati te su već bile poduzete mjere koje su počele davati ploda – od kojih su neki i vidljivi.

Zbog toga – nastavio je Sveti Otac – želim vas uvjeriti da me taj žalosni čin sigurno neće odvratiti od rada na reformi koju provodim sa svojim suradnicima i uz podršku svih vas i čitave Crkve. Jer Crkva se obnavlja s molitvom i svakodnevnom svetošću svih krštenika. Zahvaljujem vam i molim vas da nastavite moliti za Papu i Crkvu i ne dopustite da vas uznemire, već ustrajte s povjerenjem i nadom.

Na koncu je Sveti Otac podsjetio da se u Italiji danas obilježava Dan zahvalnosti na temu “zemlja, opće dobro”. Istaknuo je svoju blizinu zemljoradnicima i proizvođačima hrane. U Rimu se također održava biskupijski dan za očuvanje stvorenoga uz “Hod za zemlju”. Od okupljenih hodočasnika, Papa je osobito pozdravio dominikance, koji su jučer započeli proslavu 800. godišnjice svojega utemeljenja. Hvala vam puno za sve što činite u Crkvi i za Crkvu – rekao im je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.