Karmel Iz života Karmelskog Reda Grb i geslo novog Gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, karmelićanina
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Grb i geslo novog Gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, karmelićanina

Obznanjeni su izgled grba i geslo novoimenovanog gospićko-senjskog biskupa, mons. Zdenka Križića.

Grb je okomito podijeljen na dvije polovice.

Lijeva polovica karmelskim grbom i crveno-bijelim kockicama hrvatskog grba naznačuje biskupovu redovničku i nacionalnu pripadnost.

U karmelskom grbu stilizirani križ označava uspon na goru koja je Krist, a tri zvijezde predstavljaju tri bogoslovne kreposti: vjeru, ufanje i ljubav.

Desna polovica biskupovog grba naznačuje identitet povjerene mu Gospićko–senjske biskupije.

Na gornjem dijelu desne polovice nalazi se zvijezda iznad morskih valova i naznačuje primorski, senjski dio biskupije. Valovi i zvijezda iznad njih podsjećaju da su se pomorci ploveći morima orijentirali prema zvijezdama. Istovremeno, zvijezda iznad valova simbolizira i Blaženu Djevicu Mariju, koja kao „Stella Maris“ – „Zvijezda Mora“ kršćanima predstavlja orijentir na životnom putovanju.

Na donjem dijelu desne polovice nalazi se rijetka i zaštićena endemska biljka velebitska degenija, koja raste na području biskupije i naznačuje kontinentalni, gospićki dio biskupije. Ova nježna i skromna biljka prekrasnih žutih latica nalazi se i na službenom grbu Ličko-senjske županije te na hrvatskoj kovanici od 50 lipa.

Plava boja pozadine na cijeloj desnoj polovici upućuje na jedinstvo kontinentalnog i primorskog dijela biskupije. Plava boja je istovremeno i boja neba i marijanska boja.

Između grba i biskupskog šešira nalazi se „Zlatni križ krbavskih biskupa“ s početka 13. stoljeća. Za nj se drži da je pripadao već prvom krbavskom biskupu Mateju Maruti, koji je preminuo 1220. godine.

Ispod grba nalazi se biskupovo geslo uzeto iz spisa crkvene naučiteljice sv. Terezije Avilske: „Bog sam dostaje“ – „Solo Dios basta“.

Kao što je već objavljeno, svečanost biskupskog ređenja novog gospićko-senjskog biskupa o. Zdenka Križića održat će se u srijedu 25. svibnja u 10.30 sati u katedrali u Gospiću. Glavni zareditelj će biti kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji riječki nadbiskup Ivan Devčić i apostolski administrator i dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.