Vjera Papa govori Bog se nikada ne odriče svoje djece
Papa govori

Bog se nikada ne odriče svoje djece

Tijekom današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra, Sveti Otac je nastavio niz kateheza o krštenju.

Kateheza o sakramentu krštenja potiče nas da govorimo o svetom krštenju koje je praćeno zazivanjem Presvetog Trojstva, odnosno o središnjem obredu u kojem se upravo „krsti”, to jest uranja u uskrsno otajstvo Krista. Smisao te geste sveti Pavao objašnjava kršćanima u Rimu pitajući ih najprije: „Zar ne znate da smo svi koji smo kršteni u Krista Isusa, u njegovu smrt kršteni?”, a onda odgovarajući: S Njim smo zajedno ukopani po krštenju u smrt da bismo, kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih Očevom slavom, i mi živjeli novim životom – podsjetio je Papa i napomenuo – Krštenje nam otvara vrata životu uskrsnuća, a ne svjetovnom životu.

Krstionica je mjesto gdje se Uskrs slavi s Kristom! – rekao je Sveti Otac i nastavio – Pokapa se stari čovjek sa svojim prijevarnim strastima kako bi se rodilo novo stvorenje; uistinu, stare stvari umiru i rađaju se nove. U “Katehezama” koje se pripisuju svetom Ćirilu Jeruzalemskom, novokrštenima se objašnjava što im se dogodilo u vodi krštenja: ‘U istom trenutku ste umrli i rođeni, i isti je val postao za vas i grob i majka’. Ponovno rođenje novog čovjeka zahtijeva da čovjek koji je pokvaren grijehom bude uništen.

Slike groba i majčinskog krila u odnosu na izvor, zapravo su vrlo snažne da bi izrazile ono veliko što dolazi po jednostavnoj gesti krštenja – rekao je papa Franjo i citirao natpis koji se nalazi na staroj rimskoj lateranskoj krstionici, a pripisuje se papi Sikstu III.: „Majka Crkva rađa djevičanski po vodi djecu koju je začela po dahu Božjem. Svi koji su ponovo rođeni iz tog izvora, nadaju se kraljevstvu nebeskom”. Crkva koja nas rađa, Crkva koja je majčinsko krilo, naša je majka po krštenju.

Ako su nas naši roditelji rodili za ovozemaljski život, Crkva nas je ponovo rodila za vječni život u krštenju – rekao je Papa i istaknuo – Postali smo djeca u njegovu Sinu Isusu. Također, preporođeni vodom i Duhom Svetim, Nebeski Otac daje da po svakome od nas s beskrajnom ljubavlju odzvanja Njegov glas koji kaže: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni”. Taj očinski glas, nezamjetljiv za uho, ali dobro čujan za srce onoga koji vjeruje, prati nas kroz čitav život, i nikada nas ne napušta.

Kroz čitav život Otac nam govori: “Ti si moj ljubljeni sin, ti si moja ljubljena kći” – podsjetio je Sveti Otac i dodao – Bog nas voli poput Oca i ne ostavlja nas same, i to od trenutka krštenja. Ponovo rođeni kao djeca Božja, to smo zauvijek! Krštenje se u stvari ne ponavlja, jer kršćanina obilježava neizbrisivim duhovnim biljegom: „Taj se pečat ne da izbrisati nikakvim grijehom, pa ni onda kada grijeh priječi da krštenje donese plodove spasenja”. Pečat krštenja nikada se ne gubi! Ako netko postane odmetnik koji ubija ljude, koji čini nepravde, pečat se ne briše. Taj čovjek koji je sin Božji čini te stvari na vlastitu sramotu, ali pečat se ne briše. On ostaje i dalje dijete Božje koje se protivi Bogu, ali Bog se nikada ne odriče svoje djece.

Pridruženi Kristu po krštenju, kršteni se suobličuju Njemu, “prvorođencu među mnogom braćom” – rekao je papa Franjo i naglasio – Po djelovanju Duha Svetoga, krštenje pročišćava, posvećuje, opravdava, oblikuje u Krista, mnoge u jedno tijelo. To izražava pomazanje uljem krizme, „što je znak kraljevskog svećeništva krštenih i njihova prijema u zajednicu Božjeg naroda”. Stoga svećenik maže svetom krizmom glavu svakog krštenika, nakon što je izgovorio riječi koje objašnjavaju značenje toga čina: „Bog vas posvećuje krizmom spasenja, jer utjelovljeni u Kristu svećeniku, kralju i proroku, uvijek ste članovi njegova tijela za vječni život“.

Kršćanski poziv znači živjeti ujedinjeni s Kristom u svetoj Crkvi, sudjelovati u istoj posvećenosti da bi obavljali isto poslanje na ovom svijetu i donositi plodove koji traju zauvijek – istaknuo je Papa – Pokrenut istim Duhom sav Božji narod sudjeluje u toj trojakoj Kristovoj službi „svećenika, proroka i kralja“, i odgovoran je za poslanje i služenje koje odatle proistječe. Sudjelovati u Kristovu kraljevskom i proročkom svećenstvu znači učiniti sebe darom koji je Bogu drag, svjedočiti za Njega životom vjere i ljubavi, te stavljajući svoj život u službu drugima po Isusovom primjeru.

Pozdravljajući na kraju audijencije sve hodočasnike, i obrativši se posebno mladima, starijima, bolesnima i mladencima, Sveti Otac ih je potaknuo da u mjesecu svibnju njeguju pobožnost prema Gospi uz svakodnevnu molitvu krunice, kako bi kao i Majka Božja, prihvaćajući otajstva Kristova života, mogli biti sve više dar ljubavi za sve.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican New

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.