Vjera Papa govori Ovisnost o Bogu, istinska sloboda
Papa govori

Ovisnost o Bogu, istinska sloboda

Pope Francis greets Pope Emeritus Benedict XVI during a visit with new cardinals at the retired pope's residence after a consistory at the Vatican Nov. 19. Pope Francis created 17 new cardinals at the consistory. (CNS photo/L'Osservatore Romano, handout) See POPE-CONSISTORY-CARDINALS Nov. 19, 2106.

Papa Franjo je napisao predgovor drugoj knjizi izabranih tekstova Josepha Ratzingera, pape emeritusa Benedikta XVI., na temu vjere i politike. Knjiga nosi naslov “Osloboditi slobodu – vjera i politika u trećem tisućljeću”, a objavila ju je talijanska izdavačka kuća Cantagalli

To je svojevrstan kompas kako bismo razumjeti našu sadašnjost i pronašli čvrste smjernice za budućnost, ali i pravi izvor nadahnuća za političko djelovanje koje, stavljajući obitelj, solidarnost i jednakost u središte pažnje i planiranja, zaista gleda dalekovidno u budućnost – opisao je Papa odabrane tekstove Josepha Ratzingera na temu “vjera i politika”. Knjiga će biti predstavljena u Rimu 11. svibnja, u nazočnosti predsjednice talijanskog Senata Marije Elisabette Alberti Casellati; nadbiskupa Georga Gänsweina, prefekta Papinskog doma i osobnog tajnika Pape emeritusa; predsjednika Europskoga parlamenta Antonija Tajanija i tršćanskog nadbiskupa Giampaola Crepaldija.

Riječ je o temi koja je uvijek bila u središtu pažnje Benedikta XVI., a ona ga vodi još od mladosti da promišlja o granicama poslušnosti prema državi u korist slobode poslušnosti Bogu – napisao je papa Franjo i dodao – Ratzinger je osobno iskusio nacizam koji je sa svojom totalitarnom laži želio zatvoriti sve ljudske mogućnosti i nade, te je postao demonski i tiranski.

Benedikt XVI. Istodobno dovodi u pitanje i totalitarne zahtjeve marksističke države i ateističke ideologije na kojoj se ona temelji. Prava suprotnost između marksizma i kršćanstva za Ratzingera, u stvari, nije sigurno dana zbog naglašene pažnje koju kršćani imaju prema siromašnima – istaknuo je Sveti Otac – jer pored stvarne Isusove prisutnosti u Crkvi i u sakramentima, postoji i ona druga stvarna prisutnost Isusa u malenima, zgaženima ovoga svijeta, u posljednjima, u kojima On želi da ga susretnemo. Prava suprotnost proizlazi iz izvora čovjekova otkupljenja. Istinsko se čovjekovo otkupljenje nalazi u potpunoj ovisnosti o ljubavi Božjoj koja je prava sloboda.

Danas se, međutim, nastoji gledati samo na ljubav čovjeka prema vlastitom „ja“, što je dovelo do „kolonizacije” savjesti, negiranja razlike između muškaraca i žena, racionalnog planiranja proizvodnje ljudskih bića, do toga da se smatra kako ima smisla i da je dopušteno ukloniti onoga koji se više ne smatra stvorenjem, darom, začetim i rođenim, već da smo ga stvorili mi sami. To su „prividna ljudska prava” – napisao je Papa i istaknuo – sva su usmjerena na samouništenje čovjeka, jer ona niječu da je čovjek Božje stvorenje što štiti njegovu slobodu i dostojanstvo.

Braniti čovjeka “od ideoloških pritisaka” znači podvrći čovjekovu poslušnost Bogu koji je granica poslušnosti državi. U doba promjena kao što je ovo suvremeno – zaključio je papa Franjo – to znači „braniti obitelj”, jer budućnost čovječanstva prolazi kroz obitelj i njezino dobro je odlučujuće za budućnost svijeta i Crkve.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.americamagazine.org

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.