Vjera Papa govori Bog izmiruje i miri u malenim stvarima, hodeći sa svojim narodom
Papa govori Vjera

Bog izmiruje i miri u malenim stvarima, hodeći sa svojim narodom

VATICAN CITY, VATICAN - DECEMBER 11: Pope Francis holds his weekly audience in St. Peter's Square on December 11, 2013 in Vatican City, Vatican. Pope Francis has been named Time magazine's Person of the Year, succeeding Barack Obama. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Bog izmiruje i miri u malenim stvarima, hodeći sa svojim narodom – rekao je Papa na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta. Promišljajući o današnjem blagdanu rođenja Blažene Djevice Marije, istaknuo je da smo svi pozvani biti ponizni i bliski bližnjemu, kao što nas uči Isus u Blaženstvima.

Kako Bog miri i koji je stil Božjega pomirenja? Isusovo je poslanje bilo upravo „izmirivati i miriti“, ali kad Bog pomiruje, ne okuplja veliku skupštinu, ne potpisuje neki dokument, već miri na poseban način – u malenim stvarima i u hodu sa svojim narodom – napomenuo je Papa.

Nadalje je podsjetio kako se u današnjem čitanju iz knjige proroka Miheja govori o malenome Betlehemu koji će postati veliki, jer iz njega će izaći mir. Gospodin uvijek izabire malene i ponizne stvari da bi učinio velika djela. Isto nam tako govori da nam je postati poput malene djece kako bismo mogli ući u Kraljevstvo nebesko. Bog – zaključio je – miri i pomiruje u malenome.

Bog nije htio miriti s magičnim štapićem – jedan potez i sve je riješeno – već je odlučio ići uza svoj narod. To se očituje u Isusovom rodoslovlju, koje Matej navodi u današnjem evanđelju. To je Božji hod među ljudima, i dobrima i zlima, jer među tim naraštajima ima i svetaca, ali ima i zločinaca i grješnika. Među njima je mnoštvo grijeha, ali Bog se toga ne plaši, već ide uz svoj narod. Naš Bog nam je blizak, a njegov hod i s dobrima i sa zlima oblikuje naš stil života – rekao je Sveti Otac.

Na koji način onda mi, kao kršćani, trebamo miriti – upitao je Papa i odmah odgovorio: Provodeći u djelo „protokol“ ljubavi prema bližnjemu, to jest 25. poglavlje Evanđelja po Mateju. Potom je istaknuo da je izraelski narod sanjao o oslobođenju i pomirenju, sukladno Božjim obećanjima. Josipov je pak san poput sažetka čitave povijesti Božjeg hoda uz svoj narod. Međutim – kako je papa rekao – i Bog, zato što je Otac i želi najbolje za svoju djecu, sanja lijepe stvari za svoj narod, za svakoga od nas.

Bog je velik i svemoguć, ali nas uči da činimo velika djela pomirenja i mirenja u malenome, u hodu, ne gubeći nadu i sanjajući velike snove. Danas, kada slavimo odlučni dio povijesti spasenja – Gospino rođenje – molimo za milost jedinstva, pomirenja i mira; no uvijek u hodu, u bliskosti s drugima, kako nas uče Blaženstva i 25. poglavlje Evanđelja po Mateju. Nastavak misnoga slavlja – napomenuo je Papa – zbiva se s malenim stvarima: komadom kruha i malo vina. Ali u tome malenome prisutno je sve: Božji san, njegova ljubav, njegov mir, njegovo pomirenje. Prisutan je Isus, a on je sve to – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.