Vjera Papa govori Papa portugalskim biskupima: Mlade oduševiti za evanđelje
Papa govori Vjera

Papa portugalskim biskupima: Mlade oduševiti za evanđelje

Pope Francis blesses a child in St. Peter's Square after celebrating Palm Sunday Mass at the Vatican March 24. (CNS photo/Paul Haring) (March 25, 2013) See POPE-PALM March 25, 2013.

Da bi se mlade oduševilo za evanđelje u razdoblju kada je raširena vjerska ravnodušnost, potrebno je da Krist bude vidljiv u životnom svjedočenju katehistâ i zajednice vjernika – istaknuo je papa Franjo u govoru koji je jučer predao portugalskim biskupima, prigodom njihova pohoda ad limina. Kad je Isus pitao svoje učenike: „Da možda i vi ne kanite otići?“, Petar je odgovorio: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“ To – smatra Papa – pokazuje da ih je Isusov prijedlog bio uvjerio. No mnoge su mjesne Crkve u 21. stoljeću bez mladih, i to zato što naše predlaganje vjere u Isusa nije dovoljno uvjerljivo.

U govoru koji za cilj ima biti lucidna samokritika, Papa je istaknuo i niz pozitivnih vidika Crkve u Portugalu: označava ju bratski odnos biskupa te ju sluša većina stanovništva i nacionalnih ustanova, makar ne slijede uvijek njezin glas. To je Crkva koja je 2013. godine započela proces obnove, osobito na području pastorala, tražeći od svojih članova tri stvari: obraćenje, zajedništvo i poslanje – podsjetio je Sveti Otac.

Prihvaćajući tu inicijativu s velikom radošću, Papa je međutim istaknuo neke čimbenike koji usporavaju njezino ostvarenje – i koji nisu ograničeni samo na Crkvu u Portugalu. Kao mjerilo učinkovitosti pastoralnih nacrta, Papa navodi zbunjenost mladih i njihovo napuštanje Crkve. Pitajmo se – potaknuo je – napuštaju li nas zato što su tako odlučili? Ili su tako odlučili zato što ih ne zanima ono što smo im ponudili? Ne zanima li ih ponuda zato što ne nudi odgovore na probleme i pitanja koja ih danas muče?

Zasigurno prevladavajuća misao, koja čovjeka vidi kao tvorca samoga sebe i potpuno opijenog slobodom, otežava prihvaćanje ideje zvanja u njezinom najvišem smislu – poziva koji nam upućuje sam Tvorac života. Isusov lik i život – prema mišljenju pape Franje – dobro su predstavljeni u katehezama, ali je možda teže susresti ga u životnim svjedočanstvima katehistâ i čitave zajednice. Ako je Isus Krist, raspeti i uskrsli, prisutan u katehistima i zajednici, ako Isus hoda s mladima i govori njihovom srcu, onda će sigurno probuditi njihovu gorljivost.

U biti su katehisti i čitava zajednica pozvani prijeći sa školskog na katekumenski model: ne samo intelektualno poznavanje, već i osobni susret s Isusom Kristom, doživljen u dinamici formacije za vlastito zvanje. Ne može se dogoditi da imamo toliko nezaposlenih mladih, a za Kraljevstvo nebesko nedostaju radnici i sluge – kazao je Papa.

Sveti je Otac nadalje potaknuo biskupe da ustraju u naporu stalne i sustavne evangelizacije, ne obeshrabrujući se zbog situacija koje – kako je rekao – uzrokuju pomutnju i gorčinu, poput stagnacije ponekih župa, zatvorenosti drugih u lik vlastitoga župnika, pastoralni aktivizam pojedinih svećenika koji zanemaruju molitvu i duhovnu dubinu, koje su bitne za evangelizaciju, ili pak veliki broj mladih koji napuštaju praktični kršćanski život nakon krizme zbog nedostatka župne formacije mladih nakon sakramenta potvrde. Na kraju je Papa istaknuo kako sve treba započeti od osobnog i pastoralnog obraćenja pastira i vjernika kako bi svi radosno mogli reći: „Crkva je naš dom“.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.