Vjera Meditacije ABRAHAMOVA ŽRTVA
Meditacije Vjera

ABRAHAMOVA ŽRTVA

Gospodin  dođe  Abramu rekavši mu: – dat ću ovu zemlju tvojoj djeci i njihovoj djeci, i bit će to njihova zemlja zauvijek.- Abram načinio žrtvenik, poklonio se dragom Bogu i prinio žrtvu. Jednom drugom prigodom je Bog Abramu rekao: ako možeš, prebroj  zvijezde. Jer će to biti tvoje potomstvo. Abram je vjerovao u Božju Riječ, iako nije imao ni jedno dijete. Kasnije je Bog Abramu promijenio ime u Abraham, što je značilo: otac mnogih. Naš dragi Bog je obećao Abrahamu da će njegovoj ženi Sari i njemu darovati  sina, zemlju i narod. Abraham je ipak  obećao Bogu da će mu vjerno služiti. Jednog dana tri su starca došli do Abrahamova šatora. U to doba, Abrahamu već bi sto godina, a Sari devedeset. Starci rekoše Abrahamu: – tvoja žena će rodit sina.- Sara je  prisluškivala i nasmijala se u sebi: – kako je moguće da imam dijete sa devedeset godina? – Na posljetku, Abrahamu i Sari se rodi obećano dijete. Dali su mu ime Izak tako  im je Bog velio. Sara i Abraham su bili veoma sretni što su dobili sina. I tako, kad je Izak već imao šest-sedam godina, Bog reče Abrahamu: – uzmi svog jedinog sina i idi sa njim na planinu na koju ću ti ja pokazati, tamo ga prinesi kao žrtvu paljenicu.- Iako je ta zapovijest ispunila bolom Abrahamovo srce, ali  Abraham je morao ispuniti Božju zapovijest. Sa dvoje podanika  i magarcem, Abraham i Izak krenuli su na sjever.  Trećeg dana su se uspjeli popeti na planinu. Abraham je ondje izgradio žrtvenik. Složio je drva, Izaka je položio i svezao. Na posljetku, podigao je nož da ubije sina. U taj trenutak, zazva ga Gospodinov anđeo i reče mu: -Abrahame, nemoj ozlijediti Izaka. Sad znam da više ljubiš Boga nego svog sina.- Kakvu  su olakšanje i radost  donijele te anđeoske riječi! Abraham zagrli svog sina. Malo poslije, Abraham se okrene i vidi ovna kako se zapleo u grmlje. Abraham je bio izuzetno zahvalan, što je umjesto sina na žrtvu mogao prinijeti ovna.

Ova priča nam govori da treba slušati našeg dragog Boga, više nego svoje roditelje, više nego ikog. Jer Bog, kao što je Abrahamu, nekad poželi provjeriti koliko ga volimo, a nekad hoće da nas uvjeri da nešto uradimo jer zna  da je to za nas dobro. A nekad, kad su ljudi jako bolesni, Bog ih ponese gore u nebo. Nemojte se pitati zašto, jer Bog zna zašto je to uradio.

piše: Hana Semnic, 3. razred osnovne škole

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.