Vjera Papa govori Papa: Biskup je dužan moliti i naviještati Isusovo uskrsnuće
Papa govori Vjera

Papa: Biskup je dužan moliti i naviještati Isusovo uskrsnuće

Biskup je dužan moliti i naviještati Isusovo uskrsnuće; ako ne moli i ne naviješta evanđelje, nego se brine o drugim stvarima, onda Božji narod trpi – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi koju je slavio u kapeli Doma Sveta Marta.

Današnje evanđelje (Mk 3,13-19) govori o Isusovu odabiru dvanestorice apostola: bira ih „da budu s njim te da ih pošalje propovijedati i da s vlašću izgone zle duhove“. Dvanestorica su prvi biskupi. Nakon Isusove smrti izbran je Matija: to je prvo crkveno biskupsko ređenje. Biskupi su stupovi Crkve, pozvani su svjedočiti Isusovo uskrsnuće – kazao je papa Franjo.

Mi biskupi imamo tu odgovornost da budemo svjedoci: svjedoci da je Gospodin Isus živ, da je uskrsnuo, da hodi s nama, da nas Gospodin Isus spašava, da je dao svoj život za nas, da nas uvijek prihvaća i oprašta nam. Svjedočenje, to treba biti naš život: istinsko svjedočenje Kristova uskrsnuća – istaknuo je Sveti Otac.

Nastavljajući propovijed Papa je rekao da biskupi imaju dva zadatka. Prvi je da u molitvi budu s Isusom. Nije njihova glavna zadaća izrađivati pastoralne planove… ne. Moliti: to je prva dužnost. Druga je pak da budu svjedoci, odnosno propovijedanje. Naviještati spasenje koje nam je donio Isus. Ove dvije zadaće nisu lake, ali upravo one snaže stupove Crkve. Ako ti stupovi oslabe, jer biskup ne moli ili malo moli, zaboravi na molitvu, ili jer ne naviješta evanđelje, zanima se za druge stvari, onda i Crkva slabi; trpi. Božji narod trpi, jer su stupovi slabi – kazao je Papa.

Ne može Crkva bez biskupa – zaključio je Papa – stoga smo dužni moliti za svoje biskupe; to je obveza ljubavi, obveza djece prema Ocu, bratska dužnost, obveza da obitelj bude ujedinjena u ispovijedanju Isusa Krista, živoga i uskrsloga – istaknuo je Sveti Otac.

Danas vas želim pozvati da molite za nas biskupe, jer smo i mi grješnici, imamo svoje slabosti, i mi imamo Judinu opasnost: jer je i on bio izabran da bude stup. I nama prijeti opasnost da ne molimo, da ne naviještamo evanđelje i da ne izgonimo zloduhe… Treba moliti da biskupi budu ono što je Isus želio, da svi svjedočimo Isusovo uskrsnuće. Božji narod moli za biskupe. Na svakoj misi moli se za biskupe: za Petra, glavu biskupskoga zbora, moli se za mjesnoga biskupa – kazao je Papa dodajući:

Ali to je malo: ime se spomene, a to je često samo navika, i ide se naprijed. Za biskupa treba usrdno moliti, od Gospodina tražiti: Gospodine, čuvaj moga biskupa; čuvaj sve biskupe, pošalji nam biskupe prave svjedoke, koji mole, koji nam svojim propovijedima pomažu da shvatimo evanđelje, da budemo sigurni da si Ti živi Gospodin i da si među nama – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.