Vjera Papa govori Papa: Na kršćanskome putu nema sveca bez prošlosti ni grješnika bez budućnosti
Papa govori Vjera

Papa: Na kršćanskome putu nema sveca bez prošlosti ni grješnika bez budućnosti

Bog se ne zaustavlja na prividima, nego vidi srce – naglasio je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marte, komentirajući prvo čitanje koje govori o izboru mladića Davida za kralja Izraela. Istaknuo je da i u životu svetaca postoje iskušenja i grijesi, kao što to pokazuje Davidov život, ali nikada – upozorio je – ne valja „koristiti Boga“ da bi se ostvarili vlastiti ciljevi.

Gospodin je odbacio Saula zato što je imao zatvoreno srce, zato što ga nije poslušao – napomenuo je Papa – i stoga izabire drugoga kralja. Izbor Davida je, međutim, bio daleko od ljudskih kriterija, jer je on bio najmlađi od Jesejevih sinova. No, Gospodin daje do znanja da za njega nisu važni prividi, nego da on vidi srce.

Mi smo tako često robovi privida, robovi stvari koje nam se pojavljuju te se njima dajemo voditi. Gospodin, međutim, zna istinu. U očima ljudskim, David nije bio važan, ali ga Gospodin izabire i zapovijeda Samuelu da ga pomaže te „Duh Gospodnji obuze Davida“. Od toga dana David je za čitav život bio čovjek kojega je Gospodin pomazao, njegov izabranik. Je li ga tada Gospodin učinio svetim? Ne – odgovorio je Papa. Kralj David je svetac, istina, ali je postao svet nakon dugoga života, koji su obilježili i grijesi.

Svetac i grješnik. Čovjek koji je znao ujediniti Kraljevstvo, koji je znao voditi naprijed izraelski narod. Ali imao je iskušenja… imao je svoje grijehe: bio je i ubojica. Kako bi prikrio svoju požudu, svoj grijeh preljuba, zapovjedio je ubojstvo. Zar je sveti kralj David počinio ubojstvo? Međutim – napomenuo je Papa – kad je Bog poslao proroka Natana da mu svrati pažnju na to – jer on si nije posvijestio kakvo je zvjerstvo bio naredio – David je prepoznao svoj grijeh i molio oprost.

Tako je njegov život išao naprijed. Osjetio je na svojem tijelu izdaju vlastitoga sina, ali nikada nije koristio Boga da bi ostvario svoje ciljeve – kazao je Papa, podsjećajući da je David, bježeći iz Jeruzalema, poslao nazad Kovčeg saveza jer nije želio rabiti Gospodina u svoju obranu. A kad ga se vrijeđalo, David je u svojem srcu rekao: „Zaslužujem to“.

Zatim – nastavio je papa Franjo – dolazi velikodušnost: mogao je umoriti Saula, ali to nije učinio. Eto svetoga kralja Davida: veliki grješnik, ali koji se pokajao. Papa je priznao kako je fasciniran životom toga čovjeka, koji nam daje povod da razmislimo i o vlastitome životu. Sve nas je Gospodin izabrao po krštenju, kako bismo bili njegov narod, kako bismo bili sveti; Gospodin nas je posvetio – naglasio je Sveti Otac i zaključio: Na kršćanskome putu, na koji nas je Gospodin pozvao, nema nijednog sveca bez prošlosti, kao što nema ni jednog grješnika bez budućnosti.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.