Vjera Papa govori Papa: Biti kršćanin i biti misionar ista je stvar
Papa govori Vjera

Papa: Biti kršćanin i biti misionar ista je stvar

Biti kršćanin i biti misionar ista je stvar – istaknuo je Papa u podnevnom nagovoru prije molitve Angelusa. Sveti Otac se osvrnuo na današnji odlomak evanđelja, u kojem sv. Luka predstavlja Isusov „programatski govor“ u nazaretskoj sinagogi: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima.”

Evangelizirati siromahe: to je Isusovo poslanje, a to je i poslanje Crkve, kao i svakog krštenika u Crkvi. Naviještati evanđelje riječima, a prije svega životom, glavna je svrha kršćanske zajednice i svakog njezinog člana – rekao je papa Franjo.

No što znači evangelizirati siromahe? To znači prije svega približiti im se, s radošću im služiti, osloboditi ih od njihove potlačenosti, a sve to u ime i s Duhom Kristovim, jer on je Božje evanđelje, on je Božje milosrđe, on je Božje oslobođenje, on se učinio siromašnim kako bi nas svojim siromaštvom obogatio – objasnio je Sveti Otac, dodajući kako je mesijanski navještaj Božjega kraljevstva na preferencijalan način upućen marginaliziranima, zatvorenicima i potlačenima.

Vjerojatno u Isusovo vrijeme te osobe nisu bile u središtu vjerske zajednice. A možemo se pitati: jesmo li danas, u svojim župnim zajednicama, udruženjima i pokretima vjerni Isusovom programu? Je li nam evangeliziranje siromaha prioritet? – upitao je papa Franjo i odmah istaknuo: Pazite. Ne radi se samo o pružanju socijalne pomoći, a još manje o političkoj aktivnosti. Radi se o pružanju snage Božjega evanđelja, koje obraća srca, ozdravlja rane, preobražava ljudske i društvene odnose prema logici ljubavi. Siromasi su – ustvrdio je Papa – doista u središtu evanđelja.

Stoga je prije molitve Angelusa poželio da nam Blažena Djevica Marija pomogne da snažno osjetimo glad i žeđ za evanđeljem u svijetu, osobito u srcima i tijelu siromaha. Neka svakom od nas i svakoj kršćanskoj zajednici udijeli da konkretno svjedočimo veliko milosrđe koje nam je darovao Krist – kazao je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @REUTERS

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.