Vjera Papa govori Papa u prisutnosti izbjeglica osvjetlio božićno drvo i jaslice u Asizu
Papa govori Vjera

Papa u prisutnosti izbjeglica osvjetlio božićno drvo i jaslice u Asizu

Papa Franjo je sinoć, putem izravne veze iz Vatikana, osvijetlio božićno drvo i jaslice uz Baziliku sv. Franje u Asizu. Jaslice su ugrađene u brod od 7 metara na kojem su selioci iz Tunisa došli na talijanski otok Lampedusu 2014. godine. Na svečanosti su sudjelovale izbjeglice iz Afganistana, Kameruna, Nigerije i Sirije za koje se skrbi mjesni Caritas.

Gledajući brod pretvoren u jaslice, Papa je istaknuo da je Isus uvijek s nama, čak i u teškim vremenima. Koliko se samo braće i sestara utopilo u moru! Oni su sada s Gospodinom. On nam je došao darovati nadu – nastavio je Sveti Otac – reći nam da je snažniji od smrti, veći od svakoga zla, da je milosrdan. Ovoga vas Božića pozivam da otvorite srce milosrđu, oprostu. Ali nije lako – priznao je Papa – oprostiti ove pokolje.

Pozdravljajući članove obalne straže, koje je nazvao „sredstvima“ i „sijačima Isusove nade“, zahvalio je Italiji za „velikodušno prihvaćanje“ selilaca. Jug te zemlje nazvao je primjerom solidarnosti za čitav svijet. „Svima im želim da, kad pogledaju jaslice, mogu Isusu reći: ‘I ja sam pomogao da ti budeš znak nade!’“ – rekao je Papa.

Podignite glavu, Gospodin je blizu. S njime je snaga, spasenje, nada. Srce je možda rastuženo, ali glava je podignuta visoko, nadajući se u Gospodinu – kazao je papa Franjo, obraćajući se izbjeglicama. Svim je okupljenima poželio blagoslovljen i nadom ispunjen Božić, s mnoštvom blagih Gospodinovih dodira.

Prije toga, Papa je poslušao dva svjedočanstva: prvo, jedne mlade izbjeglice iz Kameruna, koja je bježeći iz svoje zemlje, izgubila četverogodišnju kćer. Tri mjeseca je bila zatočena u Libiji, gdje su je mučili unatoč tome što je bila trudna. Na koncu je puštena na gumeni čamac prema Italiji, prekrcan sa 125 osoba.

Potom je o svojem iskustvu govorio jedan član obalne straže, koji je sa svojom posadom spasio više od 5 tisuća selilaca. Ispričao je kako su od utapanja jednom spasili bebu staru svega četiri dana; rođenu netom prije prekomorskog putovanja s ocem, majkom i dvogodišnjim bratom.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Radio Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.