Vjera Jubilej milosrđa Milosrđe vodi u bolju budućnost
Jubilej milosrđa Vjera

Milosrđe vodi u bolju budućnost

Velika je sablazan to što mnogi danas Crkvu smatraju nemilosrdnom – ustvrdio je kardinal Walter Kasper, bivši predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, na uočnicu otvaranja Svete Godine milosrđa koja započinje sutra, na svetkovinu Bezgrješne Djevice Marije. Kardinal je 2013. godine objavio knjigu: ‘Milosrđe: temeljni pojam Evanđelja – Ključ kršćanskoga života’, koju je papa Franjo spomenuo u nagovoru prije svoje prve marijanske molitve.

Govoreći o razlozima ovoga Jubileja kardinal je, u razgovoru za našu radiopostaju, rekao kako je proglašavajući Svetu godinu milosrđa, Sveti Otac imao u vidiku sadašnje stanje, a u današnjem svijetu zaista postoji potreba milosrđa, novoga poleta, novoga početka: ne možemo ići naprijed ovako kako smo do sada išli, jedni drugima moramo oprostiti, a svima nama je potrebno Božje praštanje i milosrđe. Svi smo grješnici, moramo iznova početi, a mislim da je Papino proglašenje Svete godine milosrđa zaista proročki čin, sukladan potrebama našega vremena – istaknuo je kardinal.

Na primjedbu kako Papa tvrdi je Crkva mnogo izgubila na vjerodostojnosti jer nije bila milosrdna, rekao je kako se često govorilo o Bogu koji kažnjava, prijeti i osvećuje se. Sve je to i u Starom zavjetu, ali u Isusu toga nema: moramo krenuti od Isusa koji je lice Boga milosrdnoga i stoga na novi način govoriti o Bogu koji prihvaća, sluša i gleda ljudsku bijedu, koji nas prati. Mislim da je takav Bog privlačan za današnjega čovjeka – kazao je kardinal Kasper.

Na upit da objasni izreku kako je mistika milosrđa mistika otvorenih očiju, rekao je kako valja imati otvorene oče kako bi se mogla vidjeti tuđa bijeda, da se vide potrebe koje se danas vrlo brzo mijenjaju; imati otvorene oči da se u drugomu gleda lice Isusa Krista koji je rekao: Ono što ste drugom učinili, meni ste učinili. Te otvorene oči su dakle nova ili obnovljena mistika, mistika dobroga Samarijanca, a nije slučajno blaženi papa Pavao VI. na završetku Koncila rekao: duhovnost Drugoga vatikanskoga sabora je duhovnost dobroga Samarijanca.

A na upit o budućnosti bez milosrđa, rekao je da bez milosrđa ostajemo u začaranom krugu osvete i nepravde. Naprotiv, treba reći dosta i iz početka zajedno krenuti: budućnost ćemo imati ako budemo ujedinjeni. Milosrđe je dakle snaga koja nas vodi u budućnost, a istodobno je i Božji dar za budućnost današnjega svijeta – istaknuo je kardinal Kasper.

A na upit može li milosrđe obnoviti Crkvu, rekao je da je Crkva znak i oruđe milosti i Božjega milosrđa. Milosrđe može obnoviti Crkvu. Velika je sablazan to što mnogi Crkvu smatraju nemilosrdnom. Takvo poimanje Crkve treba promijeniti. Papa pak želi Crkvu s otvorenim vratima i prozorima, Crkvu na izlazu prema periferijama, a ne zatvorenu tvrđavu – zaključio je kardinal Kasper.

Preuzeto: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.radiovaticana.va

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.huffingtonpost.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.