Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec, OCD: “Pobožnost Malom Isusu”
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec, OCD: “Pobožnost Malom Isusu”

Idi k Djetetu, i motri Dijete Isusa. Motri ga, ne pored sebe, nego u sebi. Isusa je lako motriti pored. Onda sa mnom nema ništa i ja mogu otići. Ali, ako je u meni, onda je On stalno sa mnom. Ja ne mogu od njega otići, jer ga ja nosim.

Posebno je Došašće obilježeno time: “Već ga nosi mila Mati, Ona će ga nama dati.”

Mali Isus nam je stvarno primjer nasljedovanja, ne uzor divljenja. Od divljenja nema ništa. Nego, uzor nasljedovanja. Došašće treba usmjeriti u tom vidu, to su silne stvari.

Bog vodi trnovim putem, kalvarijskim putem, gdje krv sikće iz rana u srcima vjernih. Nemoj se zaplašiti vanjskim. “Traži mir i za njim idi”, veli psalam. To je za naše posvećenje od silne važnosti i Gospodin čovjeku uvijek omogući da napravi sve. On već pokaže put.

Dijete ide po štengama gore, pa još jednu štengu, pa još jednu…, a onda ga vi zgrabite, zagrlite: bravo! No, tako i Bog nas čeka. Ne gura nas napred: ajde! Nego, kad vidi da si došao pred Njega, onda te primi za ruku: tako, bravo, slugo dobar, jer si mi bio vjeran, jer si mi vjerovao.

Ivan od Križa, u ponoćnoj noći, plesal je s Malim Isusom po samostanu. Plesal je  španjolske plesove po hodnicima, od sobe do sobe. To je radost. To će se i nama dogoditi.

Drugo je pjevati o nečemu što je izvan mene, a drugo je o nečem što je u meni.

Foto: roaringwaterjournal.com

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.