Vjera Papa govori “Urbi et Orbi”: Toliko nam je potrebno pomirenje s Bogom i braćom
Papa govori Vjera

“Urbi et Orbi”: Toliko nam je potrebno pomirenje s Bogom i braćom

U uskršnjem obraćanju Urbi et Orbi s balkona Vatikanske bazilike, nakon mise na Trgu svetoga Petra, papa Franjo je podsjetio na rane svijeta, koji je „pun osoba koje pate u tijelu i duhu“, upućujući apele za mir u ratom i sukobima rastrganim zemljama.

Samo Bog u svojem milosrđu može ispuniti duhovne i moralne ponore čovječanstva i praznine u ljudskim srcima. Isus Krist, raspet i uskrsnuo, daruje nam pogled blagosti i suosjećanja s gladima i žednima, strancima i zatočenima, marginaliziranima i odbačenima, žrtvama nepravde i nasilja. Isus je naša nada – naglasio je Papa.

Apel za Siriju

„Neka uskrsli Krist naznači put nade za dragu Siriju, zemlju rastrganu dugim sukobom, s tužnim nizom razaranja, smrti, zanemarivanja humanitarnih prava i rastapanja građanskoga suživota“ – rekao je papa Franjo, moleći za rješenje sukoba i izgradnju bratskoga društva koje će poštovati dostojanstvo i prava svih građana. Također je poželio „plodan susret naroda i kultura u drugim područjima Sredozemlja i Bliskoga istoka, osobito u Iraku, Jemenu i Libiji.“ „Neka slika novoga čovjeka, koja sjaji na Kristovu licu, pogoduje suživotu Izraelaca i Palestinaca u Svetoj zemlji“ – dodao je Papa.

Ukrajina i afričke zemlje

S obzirom na stanje u Ukrajini, rekao je: „Neka Gospodin života prati i intenzivne napore da se postigne definitivno rješenje za rat u Ukrajini“, podržavajući istovremeno „inicijative humanitarne pomoći“, ističući posebno oslobađanje zarobljenika. Papa je podsjetio i na žrtve terorizma – „slijepog i brutalnog nasilja“ – u Belgiji, Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Bjelokosti i Iraku.

Poželio je mir za Afričke zemlje koje su obilježene političkim i društvenim napetostima: Burundi, Mozambik, Demokratska Republika Kongo i Južni Sudan, a spomenuo se i teškoća venezuelanskog naroda. Papa je istaknuo kako je Bog oružjem ljubavi porazio sebičnost i smrt te da je Isus poput vrata milosrđa koja su svima otvorena.

Ne zaboraviti izbjeglice

Navještaj Krista uskrsloga – naglasio je – poziva nas da ne zaboravimo na selioce i izbjeglice – među kojima je mnogo djece – koji bježe od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde. Ta naša braća i sestre prečesto na putu susreću smrt ili odbacivanje od stane onih koji bi im mogli ponuditi prihvat i pomoć. Stoga je Papa poželio da sljedeći Svjetski humanitarni sastanak na vrhu „ne zaboravi u središte staviti ljudsku osobu s njezinim dostojanstvom i iznijeti politike koje mogu pomoći i zaštititi žrtve sukoba i drugih kriza, osobito najranjivije i progonjene zbog etničkih i vjerskih razloga.“

Zemlje pogođene klimatskim promjenama

Papa je spomenuo i razaranje okoliša te rekao kako su mu na umu područja koja pogađaju „učinci klimatskih promjena, koji nerijetko uzrokuju suše ili razorne poplave, s popratnim krizama gladi“ u raznim dijelovima svijeta. Kršćane koje se progoni zbog njihove vjernosti Kristu je ohrabrio Gospodinovim riječima: „Ne bojte se! Ja sam pobijedio svijet!“ Neka Isusova poruka pomogne svakome da s hrabrošću i većom nadom gradi putove pomirenja s Bogom i braćom. To nam je toliko potrebno – rekao je na koncu Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.