Vjera Papa govori “Urbi et Orbi”: Toliko nam je potrebno pomirenje s Bogom i braćom
Papa govori Vjera

“Urbi et Orbi”: Toliko nam je potrebno pomirenje s Bogom i braćom

U uskršnjem obraćanju Urbi et Orbi s balkona Vatikanske bazilike, nakon mise na Trgu svetoga Petra, papa Franjo je podsjetio na rane svijeta, koji je „pun osoba koje pate u tijelu i duhu“, upućujući apele za mir u ratom i sukobima rastrganim zemljama.

Samo Bog u svojem milosrđu može ispuniti duhovne i moralne ponore čovječanstva i praznine u ljudskim srcima. Isus Krist, raspet i uskrsnuo, daruje nam pogled blagosti i suosjećanja s gladima i žednima, strancima i zatočenima, marginaliziranima i odbačenima, žrtvama nepravde i nasilja. Isus je naša nada – naglasio je Papa.

Apel za Siriju

„Neka uskrsli Krist naznači put nade za dragu Siriju, zemlju rastrganu dugim sukobom, s tužnim nizom razaranja, smrti, zanemarivanja humanitarnih prava i rastapanja građanskoga suživota“ – rekao je papa Franjo, moleći za rješenje sukoba i izgradnju bratskoga društva koje će poštovati dostojanstvo i prava svih građana. Također je poželio „plodan susret naroda i kultura u drugim područjima Sredozemlja i Bliskoga istoka, osobito u Iraku, Jemenu i Libiji.“ „Neka slika novoga čovjeka, koja sjaji na Kristovu licu, pogoduje suživotu Izraelaca i Palestinaca u Svetoj zemlji“ – dodao je Papa.

Ukrajina i afričke zemlje

S obzirom na stanje u Ukrajini, rekao je: „Neka Gospodin života prati i intenzivne napore da se postigne definitivno rješenje za rat u Ukrajini“, podržavajući istovremeno „inicijative humanitarne pomoći“, ističući posebno oslobađanje zarobljenika. Papa je podsjetio i na žrtve terorizma – „slijepog i brutalnog nasilja“ – u Belgiji, Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Bjelokosti i Iraku.

Poželio je mir za Afričke zemlje koje su obilježene političkim i društvenim napetostima: Burundi, Mozambik, Demokratska Republika Kongo i Južni Sudan, a spomenuo se i teškoća venezuelanskog naroda. Papa je istaknuo kako je Bog oružjem ljubavi porazio sebičnost i smrt te da je Isus poput vrata milosrđa koja su svima otvorena.

Ne zaboraviti izbjeglice

Navještaj Krista uskrsloga – naglasio je – poziva nas da ne zaboravimo na selioce i izbjeglice – među kojima je mnogo djece – koji bježe od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde. Ta naša braća i sestre prečesto na putu susreću smrt ili odbacivanje od stane onih koji bi im mogli ponuditi prihvat i pomoć. Stoga je Papa poželio da sljedeći Svjetski humanitarni sastanak na vrhu „ne zaboravi u središte staviti ljudsku osobu s njezinim dostojanstvom i iznijeti politike koje mogu pomoći i zaštititi žrtve sukoba i drugih kriza, osobito najranjivije i progonjene zbog etničkih i vjerskih razloga.“

Zemlje pogođene klimatskim promjenama

Papa je spomenuo i razaranje okoliša te rekao kako su mu na umu područja koja pogađaju „učinci klimatskih promjena, koji nerijetko uzrokuju suše ili razorne poplave, s popratnim krizama gladi“ u raznim dijelovima svijeta. Kršćane koje se progoni zbog njihove vjernosti Kristu je ohrabrio Gospodinovim riječima: „Ne bojte se! Ja sam pobijedio svijet!“ Neka Isusova poruka pomogne svakome da s hrabrošću i većom nadom gradi putove pomirenja s Bogom i braćom. To nam je toliko potrebno – rekao je na koncu Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.